Zeven conclusies: Blind in de Schöne-rol, alsof Klaassen nooit weg is geweest

Zeven conclusies: Blind in de Schöne-rol, alsof Klaassen nooit weg is geweest

22-10-2020 00:00
65

Er had zeker meer in gezeten, maar Ajax staat met lege handen na zijn eerste Champions League-wedstrijd van het seizoen. Liverpool had het zeker niet makkelijk in de lege Johan Cruijff Arena, maar kon alsnog met een 0-1 overwinning het vliegtuig in stappen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na Ajax' onfortuinlijke thuisnederlaag.

Ten Hag nog steeds zoekende
Lisandro Martínez centraal achterin, Daley Blind op het middenveld, Mohammed Kudus in de spits. Trainer Erik ten Hag had een interessant strijdplan uitgedokterd om Liverpool onschadelijk te maken, maar moest door het uitvallen van Kudus al snel schakelen. Neemt echter niet weg dat de trainer zijn ideale opstelling nog niet gevonden heeft. Neem alleen al de spitspositie: Zakaria Labyad, Lassina Traoré, Kudus, Dusan Tadic... De puzzelstukjes moeten nog gelegd worden.

Spelers nog zoekende
Een aantal ervaren Ajacieden moet er ook nog inkomen. Nicolás Tagliafico, Dusan Tadic en Quincy Promes bijvoorbeeld: in grootse vorm tijdens de vorige Champions League-campagne(s), maar woensdagavond behorend tot de mindere goden.

Blind in de Schöne-rol: een blijvertje?
Een andere routinier was dan weer één van de uitblinkers bij Ajax. Daley Blind verhuisde van de verdediging naar het middenveld en was als controleur van toegevoegde waarde. Niet het loopvermogen van collega Davy Klaassen (over hem later meer), maar altijd op de goede plek, altijd rustig aan de bal. Blind in de Lasse Schöne-rol, vlak voor de verdediging: Ten Hag zou het vaker kunnen proberen.

Het mysterie-Martínez
Zijn plek achterin werd namelijk keurig ingevuld door Lisandro Martínez. De Argentijn was vorig seizoen één van de revelaties, maar zakte na de zomerstop opeens in de hiërarchie. "Dit jaar is hij om onbegrijpelijke redenen volkomen buiten beeld", liet clubwatcher Mike Verweij van De Telegraaf al weten. "Ten Hag ziet blijkbaar geen middenvelder meer in Martínez, maar een verdediger. Wat dat betreft is hij de stand-in van Blind en Tagliafico." Martínez liet woensdag tegen Liverpool zien dat Ten Hag op hem kan rekenen. Is het genoeg om weer uit te groeien tot vaste basisklant?

Alsof Klaassen nooit weg is geweest
Hij nam afscheid na de Europa League-finale tegen Manchester United en werd opgevolgd door Donny van de Beek. Drie jaar later, na avonturen bij Everton en Werder, keerde hij terug in Amsterdam, als opvolger van Van de Beek. Tegen Liverpool pakte Klaassen de draad moeiteloos op. Energiek, dwingend, enthousiast, intelligent: als de eerste voortekenen niet bedriegen, gaat Ajax nog veel plezier beleven aan de verloren zoon.

Unieke kans gemist
Rafael van der Vaart zei het vooraf al. "Als ze ooit van Liverpool kunnen winnen, dan is het nu." Ajax kwam er dichtbij, maar moest tóch het hoofd buigen. En dat terwijl Liverpool bijna de complete as miste én sterspelers Mohamed Salah, Roberto Firmino en Sadio Mané na een uur collectief wisselde. Wel de complimenten, maar niet de punten: het overkomt Nederlandse clubs toch iets te vaak in de grote wedstrijden. Hoe moet dat straks op 1 december, als Liverpool in eigen huis weer op volle oorlogssterkte is?

Mes op de keel voor Atalanta-uit
Geen bonuspunten dus tegen Livepool, de topfavoriet van Groep D. Ajax lijkt dus met Atalanta Bergamo (0-4 bij FC Midtjylland) te moeten strijden om het tweede ticket voor de knock-outronde. Dinsdag wacht alweer de volgende opdracht: Atalanta-uit, nu al do or die. Als Ajax even niet oppast, kan het na twee speelronden al zes punten achter staan op Liverpool en Atalanta.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)