Ajax op rapport: één 7,5, drie zevens en twee onvoldoendes bij Amsterdammers

Ajax op rapport: één 7,5, drie zevens en twee onvoldoendes bij Amsterdammers

Gepubliceerd: woensdag 21 oktober 2020 om 23:00wo 21-10-2020 om 23:00

Een valse start van het Champions League-seizoen voor Ajax. Het had zomaar gekund tegen het gehavende Liverpool, maar een eigen doelpunt van Nicolás Tagliafico deed de ploeg van Erik ten Hag de das om: 0-1 werd het in de lege Johan Cruijff Arena. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Andre Onana – 7: Wat hij deed, deed hij vrijwel altijd goed. Eén keer zat hij mis bij een corner, aan de tegengoal van Tagliafico kon hij weinig doen, maar verder was Onana op geen fout te betrappen. Het is een klein wonder dat hij nog niet is opgevist door een topclub.

Noussair Mazraoui – 5,5: Vrijwel alle aanvallen van Liverpool gingen over zijn kant. Mazraoui heeft voor een rechtsback een bovengemiddelde techniek en is altijd van meerwaarde in de opbouw. Verdedigend blijft hij echter kwetsbaar.

Perr Schuurs – 5: Deelde na drie minuten al een bodycheck uit aan Sadio Mané en bewees dat al die uren in de sportschool niet voor niets waren geweest. Diezelfde Mané legde Schuurs later een paar keer in de luren: één keer had het een tegengoal tot gevolg. Vaak bewierookt dit seizoen en voor het eerst bij Oranje gehaald, maar Schuurs bewees tegen Liverpool ook dat hij nog wat stapjes moest zetten.

Lisandro Martínez – 7,5: De Argentijn was vorig seizoen vrijwel altijd goed voor een zesje, of hij nu achterin of op het middenveld speelde. Desondanks verdween hij na de zomerstop naar de achtergrond. Tegen Liverpool kreeg hij weer een kans en opnieuw was er weinig op Martínez aan te merken. Zeker niet de grootste baltovenaar, maar wel een speler waar je altijd op kunt bouwen.

Nicolás Tagliafico – 5: De 'matchwinner'… Zijn ongelukkige eigen goal was een flinke smet op een toch al bleek optreden. De Argentijn is nog ver verwijderd van zijn topvorm uit de vorige seizoenen. Heeft het misschien te maken met de zomerse toptransfer die er maar niet kwam?

Davy Klaassen – 7: Hij is nog niet dé leider, zoals in het Europa League-seizoen 2016/2017. Maar het is wel duidelijk waarom Ajax de verloren zoon terug naar Amsterdam heeft gehaald. Klaassen zorgt voor loopvermogen, duelkracht en spelintelligentie op het middenveld en draagt verdedigend én aanvallend zijn steentje bij. Direct na rust had hij pech met een schot tegen de paal.

Daley Blind – 7: Kreeg een cruciale rol, vlak voor de verdediging, en beschaamde het vertrouwen van trainer Erik ten Hag niet. Niet zelden eindigde een Liverpool-aanval bij Blind, die als geen ander weet hoe hij zich moet positioneren. Aan de bal was het overigens een stuk minder spectaculair.

Ryan Gravenberch – 6: "Speelt zo volwassen als je hoopt dat hij zou kunnen spelen", aldus Wytse van der Goot. Gravenberch hield zich inderdaad aardig staande voor een jongen van achttien. Neemt echter niet weg dat hij af en toe wat ongelukkig was in zijn passing.

David Neres – 6,5: Directe tegenstander Andy Robertson is misschien wel de beste linksback ter wereld. Toch slaagde Neres er bij vlagen in om zich te onderscheiden: zijn passes op Quincy Promes en Dusan Tadic voor rust hadden een goal verdiend. René van der Gijp was tijdens de rust lyrisch over Neres, maar in de tweede helft kwam de Braziliaan minder nadrukkelijk in het spel voor.

Mohammed Kudus – x: Begon op papier als spits, maar viel binnen de tien minuten al geblesseerd uit. De onfortuinlijke Ghanees speelde dan ook te kort voor een beoordeling.

Dusan Tadic – 5,5: Die vroege wissel had ook gevolgen voor Tadic, die noodgedwongen toch weer naar de spitspositie verhuisde. Veel kansen kreeg hij niet in de punt van de aanval, maar de aanvoerder had in minuut 43 moeten scoren. Had hij misschien meteen moeten rammen in plaats van wachten en lobben?

Invallers
Quincy Promes – 6: Moest veel vroeger dan verwacht aan de bak en moest even wennen op het veld. De eerste opgelegde kans van de wedstrijd was niet aan hem besteed (al zou de goal waarschijnlijk af zijn gekeurd wegens buitenspel): na rust had hij pech met een veel minder grote kans. Promes is een favoriet van trainer Ten Hag, maar zoekt nog naar zijn vorm.

Zakaria Labyad – x: Kwam in de slotfase binnen de lijnen voor Neres, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Jurgen Ekkelenkamp – x: Viel tegelijkertijd met Labyad in voor Klaassen, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Klaas-Jan Huntelaar – x: Loste vlak voor tijd Blind af, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Lassina Traoré – x: Maakte samen met Huntelaar zijn entree als vervanger van Schuurs, maar speelde te kort voor een beloning.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws