Ajax maakt indruk op Italiaanse pers: 'Veel meer dan na de loting gezegd werd'

28-10-2020 06:00
75

De allereerste Champions League-wedstrijd in het Stadio Atleti Azzurri d'Italia is achter de rug: Atalanta Bergamo – vorig seizoen uitgeweken naar Milaan en op de drempel van de halve finale gestruikeld – kwam thuis tegen Ajax met 0-2 achter, maar kon alsnog een 2-2 gelijkspel bijschrijven. De Italiaanse pers had bewondering voor de thuisploeg én voor de gasten uit Nederland. VoetbalPrimeur duikt in de Italiaanse kranten.

La Gazzetta dello Sport zag een 'bella partita', tussen 'twee teams die vasthielden aan hun speelstijl'. Atalanta mag tevreden zijn, vindt de roze sportkrant. 'Dat Ajax een gevaarlijk en kwalitatief sterk elftal is, hebben we kunnen zien. Maar Atalanta verdiende het punt, dat ze – gezien het verloop van de wedstrijd – zullen koesteren. Atalanta kon zijn overwicht aanvankelijk niet omzetten in een voorsprong en Ajax bleek een stuk cynischer in de afronding. Na rust zagen we een ander Atalanta, de ploeg was ontketend.'

Corriere dello Sport vond ook dat trainer Gian Piero Gasperini zich gelukkig mocht prijzen met het behaalde punt. 'Atalanta dicteerde tijdens de openingsfase, maar de aanvallers van Ajax toonden zich in de omschakeling van hun meest angstaanjagende kant. De gastheren probeerden het wel, maar beten hun tanden stuk op de verdediging van Ten Hag en verloren het vertrouwen.' Dat was in de tweede helft volledig terug, zag CdS. 'Atalanta schudde de frustraties van de eerste helft van zich af en kwam dankzij Zapata op gelijke hoogte. De spelers geloofden er weer in en wilden ook nog winnen, maar Ajax hield stand. Uiteindelijk was Atalanta wel tevreden.'

Ook La Stampa zag een wedstrijd met twee gezichten. 'De jongens van Gasperini gingen voor rust opeens kopje onder. De energieke Nederlanders sloegen meteen toe wanneer de gelegenheid zich voordeed. De eerste helft kende echter een onverwacht einde: de Nerazzurri bleven jagen en gaven niet op. Na rust waren de rollen dan ook omgedraaid: Atalanta was de baas en Ajax bleek een stuk minder robuust.' Uiteindelijk staan La Dea op vier punten uit twee wedstrijden, drie meer dan Ajax. 'De weg naar de laatste zestien ligt open: de Europese prestaties van Atalanta blijven prachtig en intrigerend', schrijft men over de kwartfinalist van vorig seizoen.

Het lokale medium L'Eco di Bergamo prees Ajax: volgens het medium waren de Amsterdammers 'veel meer dan wat op de dag van de loting gezegd werd'. 'Het huidige Ajax zou slechts een overblijfsel zijn van het superteam van twee jaar terug. Integendeel. Dit Ajax is een 'squadra sopraffina', een ragfijn elftal: talentvol, goed georganiseerd én qua spelopvatting vergelijkbaar met Atalanta.' Het 2-2 gelijkspel werd dus met gejuich ontvangen. 'Die plotselinge 0-2 tussenstand had een stier knock-out kunnen slaan. Maar Atalanta richtte zich op.'

Il Messaggero tenslotte had ook niets dan lof voor de gasten uit Amsterdam. 'Ajax presenteerde zich in Bergamo met zijn kenmerkende DNA: vol op de aanval, met Tadic in de as en de driehoek Antony-Traoré-Neres voorin.' Dat Atalanta tegen datzelfde Ajax een 0-2 achterstand goed kon maken, getuigt volgens het medium van karakter. 'De jongens van Gasperini werden tegen de mat geslagen, maar stonden ook weer op. Zonder te worden gehypnotiseerd door het traditioneel magnetische positiespel van Ajax.'