VP's Elftal van de Week: Fries-Eindhovens fundament, cultheld definitief topspits

VP's Elftal van de Week: Fries-Eindhovens fundament, cultheld definitief topspits

02-11-2020 10:00 Laatste update: 10:24
40

Fryslân boppe tijdens de zevende speelronde van het seizoen: sc Heerenveen won zondag moeiteloos van Sparta, handhaafde zich in de Eredivisie-top én levert drie spelers aan ons elftal van de week. Ook het geplaagde PSV is goed vertegenwoordigd met twee afgevaardigden.

Joël Drommel (FC Twente)
FC Twente speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar won wel met 5-1 van PEC Zwolle. Dat kwam niet alleen door de cadeautjes die de gasten uitdeelden, maar ook door het doortastende keeperswerk van Drommel. De tegentreffer van Eliano Reijnders – waar hij niets aan kon doen – was pas zijn zesde van dit seizoen: de aanvankelijk vaak verguisde Drommel bevestigt dit seizoen zijn status als topkeeper en solliciteert al wekenlang naar een stap hogerop.

Jan Paul van Hecke (sc Heerenveen)
Vorig jaar rond deze tijd had hij dertien Keuken Kampioen Divisie- en negen KNVB Beker-minuten namens NAC Breda op zijn naam staan, inmiddels draait hij moeiteloos mee in de Eredivisie. De geboren Zeeuw heeft zich als een komeet ontwikkeld en is één van de pijlers onder revelatie sc Heerenveen. De Brighton & Hove Albion-huurling maakte tegen Sparta bovendien zijn eerste Eredivisie-doelpunt.

Ibrahim Sangaré (PSV)
Fysiek sterk, krachtig in de duels én aan de bal van toegevoegde waarde. Het geplaagde PSV had eigenlijk niet willen spelen tegen ADO Den Haag: de Ivoriaanse nieuweling liet echter zien dat zijn nieuwe club op hem kan rekenen. Ook Ibrahim Afellay prees in Studio Voetbal de inbreng van Sangaré.

George Cox (Fortuna Sittard)
Fortuna wacht nog altijd op zijn eerste overwinning, maar liet zich tegen Ajax van zijn beste kant zien. Dat gold zeker voor de linksback van de dappere Limburgers, die zowaar twee goals bij mocht schrijven. Dat hadden niet veel mensen aan zien komen, besefte ook Cox. "Ik kreeg voorafgaand aan de wedstrijd al berichten van mijn vrienden: als je scoort krijg je tien euro! En nu maak ik er twee", liet hij na Ajax-Fortuna weten.

Michael de Leeuw (FC Emmen)
34 jaar oud alweer, maar zeker niet versleten. De Leeuw rende, sleurde, buffelde, viel aan, verdedigde, dwong een penalty af én maakte een wereldgoal van grote afstand. Feyenoord ging er in extremis met de punten vandoor, maar De Leeuw was een plaag voor de stadionclub.

Davy Klaassen (Ajax)
Het is al veel vaker over hem gezegd, maar Klaassen speelt alsof hij de afgelopen drie jaar niet weg is geweest bij Ajax. De voorganger van Donny van de Beek blijkt ook een perfecte opvolger te zijn en neemt zonder problemen de leiding op het Ajax-middenveld. Zijn twee goals tegen Fortuna Sittard waren zeker niet de mooiste, maar wel een leuke bijkomstigheid.

Rai Vloet (Heracles Almelo)
Heracles stond vóór de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op vier doelpunten: negentig minuten later was dat aantal verdubbeld, met dank aan Vloet. Drie doelpunten én een puntgave assist op Silvester van der Water: het was de oogst van een voetbalmiddag waarop vrijwel alles lukte.

Calvin Stengs (AZ)
Eén zwaluw maakt uiteraard nog geen zomer. Maar AZ was zondagavond bij vlagen weer de voetbalmachine van vorig jaar en Stengs was weer de vormgever van vorig seizoen. De linkspoot tekende voor de prachtige openingstreffer tegen RKC Waalwijk en strooide met fraaie passes: zijn bal met de buitenkant op Albert Gudmundsson had een doelpunt verdiend.

Henk Veerman (sc Heerenveen)
De voorlopige Eredivisie-topscorer is bijna twee meter lang en afkomstig uit Volendam: zes goals uit de laatste vier wedstrijden, Veerman is on fire. De aanvalsleider bewees op Het Kasteel eens te meer dat hij ook over balgevoel en snelle voeten beschikt. 2020/2021 lijkt het seizoen van de transformatie te worden: van cultheld naar erkend topspits (voor Eredivisie-begrippen dan).

Noni Madueke (PSV)
Madueke had slechts 45 minuten nodig om zijn plekje in dit elftal te verdienen: de groeibriljant uit Barnet (Londen) voegde weer twee doelpunten toe aan zijn Eredivisie-totaal. Ook zijn eerbetoon aan de onfortuinlijke perschef Thijs Slegers verdient een vermelding. Wie Madueke over het veld ziet razen, vergeet bijna dat de Engelse jeugdinternational pas achttien jaar oud is: PSV-trainer Roger Schmidt heeft niet veel te kiezen, maar kan zonder problemen terugvallen op de benjamin van de selectie.

Benjamin Nygren (sc Heerenveen)
Over Benjamins gesproken: de scouting van sc Heerenveen verdient een compliment voor het spotten van Nygren. De negentienjarige Zweed zat op een dood spoor bij Racing Genk, maar bloeit op in Friesland. Zijn basisdebuut tegen FC Emmen leverde één treffer en één assist op: tijdens het bezoek aan Het Kasteel werd dezelfde oogst binnengehaald door de buitenspeler. "Gewoon een prima kerel en ik denk dat we daar de komende twee jaar wel van kunnen genieten." Trainer Johnny Jansen zei niets te veel toen hij Nygren voorstelde aan de Eredivisie-volgers.