Harde conclusie Van Basten: Alle pijn die ik heb gehad, was het niet waard

Harde conclusie Van Basten: "Alle pijn die ik heb gehad, was het niet waard"

06-11-2020 08:53
51

Marco van Basten vindt achteraf dat hij eerder had moeten stoppen. Dat zegt hij tegen de BBC. Van Basten (56) zette in 1992 een punt achter zijn carrière door een chronische enkelblessure.

Van Basten worstelde jarenlang met zijn enkel en hing op dertigjarige leeftijd zijn kicksen aan de wilgen. "Als ik opnieuw de keuze mag maken met alle kennis die ik nu heb, is het het niet waard geweest", zegt Van Basten over zijn carrière tegen BBC Radio 5 Live's Euro League.

"Alle pijn die ik heb gehad, was het niet waard. Ik heb zo veel problemen gehad met mijn enkel dat het mijn dagelijkse leven beïnvloedde. Maar in die tijd was voetbal mijn leven. Nu ik ouder ben, weet ik hoe het is om te leven zonder voetbal. Je kunt nog steeds een goed leven hebben. Er is meer dan alleen voetbal. Vandaag de dag zou ik een andere beslissing nemen, als ik de keuze had."

Van Basten kan tegenwoordig zelfs geen balletje meer trappen. "Ik stierf als speler", sombert hij. "Ik kan nog steeds niet voetballen. Het is veel te moeilijk, mijn enkel zit vast. Ik kan niet schieten, ik kan niks met mijn voet. Mijn hele leven was er geen dag dat ik niet voetbalde en opeens was het voorbij. Erg moeilijk en pijnlijk."