'Niet normaal dat je van Ajax naar Barça gaat, mijn jaren achtervolgen me niet'

'Niet normaal dat je van Ajax naar Barça gaat, mijn jaren achtervolgen me niet'

16-11-2020 08:16 Laatste update: 08:28
34

Ricardo van Rhijn heeft geen spijt van de keuzes die hij in zijn carrière heeft gemaakt. Als beginnende twintiger werd hij drie keer landskampioen met Ajax en speelde hij in het Nederlands elftal, maar zijn ontwikkeling stokte. Nu speelt Van Rhijn op 29-jarige leeftijd bij FC Emmen.

Van Rhijn koos na periodes bij Ajax, Club Brugge, AZ en sc Heerenveen eieren voor zijn geld. "Er was ook interesse uit het buitenland. Uit Turkije, bijvoorbeeld. Maar dan heb je het niet over Galatasaray of Fenerbahçe. Ik zit meer onderin de markt", vertelt hij in een interview met NRC.

Wedden

Meer odds

"Dan nog kun je er veel verdienen, misschien wel drie keer zoveel als in Nederland. Maar hoe vaak hoor je niet de verhalen van spelers die maanden of jaren op hun salaris wachten. Ik heb nu een gezin, de tweede is op komst. Ik moet me er prettig voelen, maar mijn vrouw ook."

Tien jaar geleden had Van Rhijn niet kunnen voorzien dat hij nu bij Emmen zou spelen. "Maar dit is het pad dat ik heb kunnen, moeten én willen volgen", concludeert hij. "Ik hoop vooral een goed gevoel te vinden. Als ik mezelf help, help ik de club ook. Daarna zien we wel."

Ajax
Dat de buitenwacht zich verwondert over zijn carrièrepad, zegt Van Rhijn weinig. "Blijkbaar is het normaal dat je van Ajax naar Barcelona gaat. Maar dat is het niet. De een piekt één jaar, de ander vijf, sommigen tien. Sommige van mijn keuzes hadden anders kunnen uitpakken."

"Had ik op mijn hoogtepunt bij Ajax moeten weggaan, of juist niet moeten weggaan? Mijn jaren bij Ajax achtervolgen me in elk geval niet, in de zin dat het voor hoge verwachtingen zorgt. Ik koester ze", besluit Van Rhijn.