Swart doet voorspelling over Klassieker en Haller: '18 goals in 18 wedstrijden'

Swart doet voorspelling over Klassieker en Haller: '18 goals in 18 wedstrijden'

17-01-2021 07:00 Laatste update: 11:43
190

Zondag 17 januari staat rood omcirkeld in de agenda van Sjaak Swart: de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord staat op het programma. Mister Ajax bekijkt de wedstrijd in de Johan Cruijff Arena thuis in Diemen. In gesprek met VoetbalPrimeur blikt hij vooruit.

Het zijn moeilijke maanden voor Swart (82): niet alleen zorgt het coronavirus ervoor dat hij aan huis gekluisterd is, hij kan ook niet meer naar zijn geliefde Ajax. "Ik blijf zoveel mogelijk thuis en hou me echt aan de regels. Hopelijk doet iedereen dat, want dan zijn we er sneller vanaf. Nu ik ook niet meer naar De Toekomst mag, wandel ik veel. Dat zou ik tegen iedereen willen zeggen: blijf bewegen."

De Klassieker
Zondag staat de wedstrijd van het jaar op het programma: Ajax - Feyenoord. Swart, die liefst 36 Klassiekers speelde en negentien keer scoorde, kan niet wachten. "Dit zijn de potten waar het om draait. Feyenoord had vroeger een goed elftal met Willem van Hanegem, Ove Kindvall en Wimpie Jansen, maar dat is allemaal veranderd, net als bij Ajax", aldus Swart.

"Feyenoord heeft nog maar een paar Rotterdammers en Ajax nog maar een paar Amsterdammers. Dat hoort helaas bij de tijd waarin we leven. Maar het kan een mooie pot worden. Ik hou het op 3-1 voor Ajax."

Recordaankoop Haller
Swart hoopt op een basisplaats voor Sébastien Haller. Hij staat vierkant achter de keuze van Marc Overmars om 22,5 miljoen euro neer te tellen voor de 26-jarige spits. "Haller is gewoon een goede speler. Bij FC Utrecht scoorde hij heel veel en bij Eintracht Frankfurt deed hij het ook nog goed, maar als spits van West Ham United kreeg hij één keer in het kwartier een bal."

"Bij Ajax kan Haller in het strafschopgebied spelen en dat ligt hem. Ik vind hem goed in de combinatie, groot, kopsterk en behoorlijk snel. Hij maakt Ajax beter." Mister Ajax durft zijn hand in het vuur te steken voor Haller. "Ga er maar van uit dat hij achttien keer gaat scoren in de laatste achttien wedstrijden van het seizoen."

Dat Ajax het eigen transferrecord moest breken, houdt Swart niet bezig. "Daar kijk ik niet naar. Natuurlijk is het veel geld, maar als het een goede is en hij maakt je kampioen, dan heb je het ook snel weer terug. Ik vind het prima, en de supporters denk ik ook." Swart raakte in de 45 minuten van Haller tegen PSV meteen overtuigd. "Hij past in het Ajax-voetbal. Dat heeft hij in een halve wedstrijd al bewezen. Ik vond het alleen jammer dat hij PSV niet vanaf het begin speelde. Ik had hem er meteen ingezet. Je wilt toch winnen?"

Tekortkomingen van Ajax
Over de vraag of Swart liever een extra spits als Haller of een centrale verdediger wilde hebben bij Ajax, hoeft hij niet lang na te denken. "Allebei! Het is een tekortkoming van Ajax dat ze geen stopper hebben van twee meter. Jongens als Barry Hulshoff en Ronald Spelbos kopten in mijn tijd alles weg. Nu verliezen ze veel te veel kopduels. Ze scoren ook zelden uit corners. Iemand als De Ligt douwde ze er wel in."

"Maar goed, als De Ligt en al die andere jongens gebleven waren, was Ajax op zijn gemak kampioen geworden", beseft Swart. "Het draaide destijds (seizoen 2018/2019, red.) als een trein. Dát is het voetbal dat we moeten spelen. Nu mis je David Neres al een jaar door blessures. Ik begrijp niet dat het zo lang duurt."

Swart is niet helemaal overtuigd van het huidige Ajax. "Ze halen niet het niveau dat we de laatste jaren hebben gezien. Het is te slap, ze verliezen van FC Groningen en FC Twente. En voor de winterstop maar een puntje tegen Willem II... Als ze toen hadden gewonnen en afgelopen weekend ook PSV hadden verslagen, staan ze zes punten voor. Zulke dingen moet je van tevoren weten, maar sommige jongens lijken er niet eens bij stil te staan. Dat moet wel als je bij Ajax voetbalt."

"Echt waar: ik ging voor de seizoenstart het wedstrijdschema bekijken. Als ik zag dat we in de laatste drie wedstrijden tegen Feyenoord of PSV moesten, dacht ik: lekker dat je drie wedstrijden van tevoren kampioen kan worden. Dát moet je hebben. Ik mis wat bij Ajax, maar gelukkig verspelen andere ploegen ook punten."

PSV en Schmidt
PSV wordt algemeen beschouwd als de grootste titelconcurrent van Ajax. Na de 2-2 in Amsterdam ging de Eindhovense ploeg woensdagavond lelijk onderuit tegen AZ. Voor de wedstrijd sneerde trainer Roger Schmidt naar Erik ten Hag door te wijzen op het hogere transferbudget van Ajax.

"Het is een beetje vreemd dat Schmidt daar steeds over begint", reageert Swart. "Als ik Ajax was, had ik die stopper en spits al aan het begin van het seizoen gehaald. Ik vind Schmidt absoluut een goede trainer, maar hij moet het niet op het geld gaan gooien. Dat is onterecht. Bayern München verliest ook in de Duitse beker van een tweedeklasser (Holstein Kiel, red.)."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

No Poll