De Eredivisie-conclusies: klagende AZ'ers, eenzame Danilo, hoofdpijndossier Ajax

De Eredivisie-conclusies: klagende AZ'ers, eenzame Danilo, hoofdpijndossier Ajax

07-02-2021 12:00
34

Het openbare leven in Nederland is eventjes tot stilstand gekomen door een ongekende sneeuwval. Uiteraard is er geen Eredivisie-voetbal op deze zondag en dus laten wij ons Elftal van de Week en ons traditionele floplijstje voor wat het is. VoetbalPrimeur staat echter wel stil bij de gehalveerde speelronde. Wie onderscheidden zich vrijdag en zaterdag in positieve én negatieve zin en wat waren verder de opvallende zaken op de Eredivisie-velden?

Tops
Malen solliciteert naar toptransfer
Hij stond drie wedstrijden droog en maakte geen scherpe indruk tegen Feyenoord, maar Donyell Malen is er nog steeds. De PSV-spits maakte de 1-0 en de 3-0 tegen FC Twente en leverde met een slimme steekbal ook een bijdrage aan de 2-0. De cijfers van dit seizoen liegen niet: zeventien goals en zeven assists in alle competities. Het gaat uiteraard te ver om te zeggen dat Malen de Nederlandse competitie ontgroeid is. Maar het wordt wel tijd om eens na te denken over een vervolgstap. Borussia Dortmund werd al aan hem gelinkt. Als Malen binnenkort een goede indruk maakt op het EK, kan zaakwaarnemer Mino Raiola aan de bak.

Pasveer na zeventien jaar profvoetbal aan zijn top
Toen Remko Pasveer in 2004 zijn profdebuut maakte, was Holland Casino nog de naamgever van de Eredivisie en speelden RBC Roosendaal en FC Volendam op het hoogste niveau. De Enschedeër heeft in de zeventien daaropvolgende jaren een prima carrière opgebouwd, maar is eigenlijk nog nooit zo goed geweest als dit seizoen. Pasveer kon niet voorkomen dat Vitesse onderuitging tegen sc Heerenveen, maar was de beste aan de kant van de Arnhemmers en stopte zelfs een penalty van Joey Veerman. Johan Derksen kreeg eerder dit seizoen de lachers op zijn hand toen hij Pasveer bij Oranje tipte. Maar als je hem wekelijks ziet keepen, is dit toch niet zo'n gekke gedachte.

Fris FC Emmen nog niet afgeschreven
Nul overwinningen en zes schamele puntjes na 21 speelrondes, zeven punten onder de veilige zestiende plek: en tóch zetten we FC Emmen bij de tops. De ploeg van Dick Lukkien heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt, maar is nog steeds niet kansloos in de strijd tegen degradatie. De versterkte hekkensluiter – oude bekende Kerim Frei is een absolute aanwinst, spits Paul Gladon zou dat ook kunnen worden, doelman Michael Verrips lijkt een stabielere factor dan Dennis Telgenkamp en Felix Wiedwald – voetbalde bij vlagen heel behoorlijk mee met AZ. Tijdens de komende weken treft Emmen RKC Waalwijk, PEC Zwolle en Sparta: hoe zal de wereld er na die serie uitzien in Drenthe?

Flops
Danilo moederziel alleen op het veld
Het was een opvallend moment tijdens de rust van PSV-FC Twente. Alle spelers hadden de tunnel al opgezocht, maar Danilo bleef alleen op het veld achter en nam even een momentje voor zichzelf om zijn 'zonden' te overdenken. De Ajax-huurling heeft dit seizoen elf keer gescoord in 21 Eredivisie-wedstrijden namens FC Twente: dat is een prima moyenne. Het probleem is alleen dat hij na dertien wedstrijden al op precies datzelfde aantal stond... Of dat nou aan hem of aan zijn teamgenoten ligt, Danilo is al een tijdje geen schim meer van de doelpuntenmachine die hij in de eerste seizoenshelft was.

Twee Bazoer-momentjes
Riechedly Bazoer is dit seizoen al vaak geprezen en dat is volkomen terecht. De Vitesse-dirigent strooide tegen sc Heerenveen traditiegetrouw met passes, maar in Friesland kwamen ook zijn kwetsbare kanten bovendrijven. Eerst raakte hij de bal kwijt door het indribbelen, sjokte hij op zijn gemak terug én zette hij een gevaarlijke sliding in toen hij weer in de buurt van een tegenstander kwam: als hij zich niet op het laatste moment inhield, had Bazoer rood gekregen. Vlak voor tijd stak hij zijn hand omhoog, terwijl hij zelf degene was die buitenspel ophief: Henk Veerman kon vervolgens de winnende treffer binnenkoppen, terwijl Bazoer lucht stond te dekken.

Klagende AZ'ers aan de Oude Meerdijk
AZ pakte weliswaar de punten op bezoek bij FC Emmen, maar een vlekkeloze middag was het zeker niet in Drenthe. Het was opvallend hoeveel misbaar de spelers van AZ – vaak gekarakteriseerd als ideale schoonzonen – maakten, tegen elkaar én tegen de arbitrage. Jesper Karlsson zag een VAR-gebaar weggewuifd worden door de vierde official, maar Albert Gudmundsson spande de kroon. De IJslander miste – niet voor het eerst dit seizoen – een paar grote kansen en deed geen enkele moeite om zijn onvrede te camoufleren. AZ wil dit seizoen nog steeds jacht maken op plek twee: dan zijn dit soort onderlinge irritaties wel het laatste wat trainer Pascal Jansen kan gebruiken.

En verder
Had Ajax-FC Utrecht tóch gespeeld kunnen worden?
Ajax is één van de twee Eredivisie-clubs die zich zou kunnen wapenen tegen een sneeuwstorm. Volgens sommigen had Ajax-FC Utrecht doorgang kunnen vinden, onder een gesloten Arena-dak: de FC Utrecht-delegatie zou dan de nacht in een hotel tegenover het stadion door kunnen brengen, net als de officials, stewards, ballenjongens, televisiemedewerkers et cetera. De KNVB wilde het risico echter niet nemen. "Ik heb het dan bijvoorbeeld over productiemedewerkers van televisie, journalisten, stewards en agenten. Wij als KNVB nemen ook voor die mensen onze verantwoordelijkheid", aldus Jan Bluyssen, manager competitiezaken in Zeist.

Hoofdpijndossier voor de KNVB
Daar valt absoluut wat voor te zeggen, maar had die wedstrijd ook niet vervroegd kunnen worden naar de zaterdag of misschien zelfs de vrijdag? Diezelfde Bluyssen mag nu in ieder geval flink puzzelen, aangezien Ajax nog op drie fronten actief is. Als er in de beker en in de Europa League wordt gewonnen van PSV en Lille OSC, zitten tot begin april alle midweken in de Ajax-agenda vol. De KNVB speculeerde al over de week van 19 april, mocht Ajax ver komen in Europa. In dat geval zouden de Eredivisie-clubs pas in speelronde 30 weer op een gelijk aantal wedstrijden staan.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)