Schmidt levert steeds meer sympathie in bij PSV: van TiTa Tovenaar naar 'zeurpiet'

Schmidt levert steeds meer sympathie in bij PSV: van TiTa Tovenaar naar 'zeurpiet'

Gepubliceerd: woensdag 17 februari 2021 om 15:00wo 17-02-2021 om 15:00

Laatste update: woensdag 17 februari 2021 om 15:23wo 17-02-2021 om 15:23

Roger Schmidt werd door PSV binnengehaald als TiTa Tovenaar, maar de kritiek op de Duitser neemt steeds meer toe. Niet alleen omdat de achterstand op koploper Ajax inmiddels zes punten is, voonamelijk omdat Schmidt steeds meer aan sympathie inlevert. Tot twee keer toe ruzie met scheidsrechter Bas Nijhuis, een schorsing, weglopen bij een interview, een felle tirade over de VAR, het gekke wisselbeleid: Schmidt staat volop in de spotlights. Een tijdlijn.

PSV presenteert Roger Schmidt (11 maart 2020)
De enthousiaste reacties stromen binnen wanneer PSV op 11 maart 2020 bekendmaakt dat Roger Schmidt per volgend seizoen de nieuwe trainer is. "Wat leuk, een Duitse trainer! Die zal het vast helemaal anders gaan doen." "PSV gaat Ajax van de mat spelen." "PSV wordt een pressingmachine!" Het zijn veelgehoorde reacties als PSV trots de komst van Schmidt bekendmaakt.

De goedlachse Duitser maakt op zijn presentatie een goede eerste indruk. Schmidt komt zelfverzekerd, sympathiek en helder over en introduceert een nieuwe, maar vooral ambitieuze speelstijl. PSV gaat het totaal anders doen. Een tegenpool van Mark van Bommel, wordt gezegd over Schmidt.

Het Nederlandse journaille heeft veel belangstelling voor de trainingen van PSV en constateert dat PSV inderdaad een andere koers vaart. De spelers hebben het zichtbaar naar hun zin en trainen op zijn Duits: hard!

Schmidt geeft signaal af aan Ihattaren (13 september 2020)
Mohamed Ihattaren vertolkte onder Van Bommel en diens vervanger Ernest Faber een belangrijke rol binnen het elftal van PSV, maar Schmidt ziet het minder in hem zitten. Tegen FC Groningen wordt Ihattaren buiten de basiself gelaten, waarop Schmidt reageert dat het met zijn trainingsarbeid te maken heeft. Even later wordt ook duidelijk dat Ihattaren conditioneel tekort komt, een paar kilo te zwaar is en moeite heeft om zich aan te passen aan de nieuwe speelstijl van PSV.

Het is geen waarschuwingsschot dat Schmidt voor Ihattaren lost: hij behoort vanaf dat moment simpelweg niet meer tot de eerste elf van PSV. De reacties daarop zijn wisselend. Het woord 'kapitaalvernietiging' valt regelmatig, maar er is ook begrip: niemand is zeker van een basisplaats en ook een toptalent dat nog voor miljoenen verkocht moet worden niet. Schmidt heeft 'ballen' dat hij Ihattaren aan durft te pakken.

PSV stunt met Mario Götze (6 oktober 2020)
De speelstijl van Schmidt is herkenbaar, maar ambitieus en vraagt om bepaalde type spelers. Maar wanneer PSV de daad bij het woord voegt en miljoenen investeert in Ibrahim Sangaré, Philipp Max, Eran Zahavi én Mario Götze, lijkt de aanval op Ajax serieus te kunnen worden ingezet. Daarnaast komt de 'meevoetballende' keeper Yvon Mvogo op voorspraak van Schmidt naar PSV.

De komst van Götze naar PSV is groot nieuws in Europa. Zonder Schmidt was het de Eindhovenaren nooit gelukt om de WK-winnaar van 2014 te halen, zo betoogden clubdirecteuren Toon Gerbrands en John de Jong meerdere malen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om Ajax van de troon te stoten. Schmidt wordt volop gesteund.

Eerste nederlaag PSV in Europa (22 oktober 2020)
De eerste haarscheurtjes ontstaan in oktober. PSV verliest de eerste Europa League-wedstrijd van Granada. Götze is de belangrijkste man, maakt de 1-0, maar blijft na rust achter in de kleedkamer. De Eindhovenaren gaan zonder Götze uiteindelijk met 1-2 onderuit en Schmidt verklaart na afloop dat hij geblesseerd is geraakt.

Zelf nuanceert Götze dat. "Ik heb pas vijf, zes keer getraind met de ploeg en zondag een wedstrijd gehad. Ik moet fit zijn voor de komende maanden. Ik heb nog tijd, ritme en een paar wedstrijden nodig om in goede conditie te komen en negentig minuten te kunnen spelen in alle competities", zei hij. Door de uitleg van zowel Schmidt als Götze ontstaan vraagtekens.

PSV maakt gehakt van Nijhuis (25 oktober 2020)
Drie dagen later, opnieuw zonder Götze, lijdt PSV bij Vitesse de eerste competitienederlaag. Na afloop is Schmidt zijn emoties niet de baas en haalt hij hard uit naar scheidsrechter Bas Nijhuis. Nijhuis kent PSV in de slotfase een strafschop toe, maar besluit die op advies van de VAR terug te draaien. "Als je zo arrogant optreedt, moet je ook de goede beslissingen nemen", zegt Schmidt onder meer. Nijhuis reageert daar zelf ook weer op. Men snapt de teleurstelling van Schmidt, maar vindt zijn uithaal overdreven en kinderachtig.

PSV ontsnapt op Cyprus en maakt gehakt van KNVB (29 oktober en 1 november 2020)
Een paar dagen later voorkomt PSV in de laatste minuut een blamage bij Omonia Nicosia, waardoor de zorgen toenemen. PSV uit bij monde van algemeen directeur Toon Gerbrands snoeiharde kritiek op de KNVB omdat de wedstrijd tegen ADO Den Haag niet verplaatst wordt vanwege de vele coronagevallen bij de club.

"Ik denk dat zij niets van voetbal weten", doet Schmidt daar vervolgens een flinke schep bovenop. "Ze weten niets over voetbal en het voorbereiden van een team. Ze zitten thuis en maken daar beslissingen op basis van de regels, maar die kloppen niet. Ze geven niets om onze situatie en de gezondheid van de spelers en stafleden." De uithaal van Schmidt wordt dan nog omarmd, omdat iedereen inziet in wat voor onmogelijke situatie PSV verzeild is geraakt. Schmidt oppert om de aankomende interlandperiode te cancelen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een groot deel van de achterban is het daarmee eens.

Uitschakeling in Europa dreigt voor PSV (5 november 2020)
Na de afstraffing bij PAOK Saloniki (4-1) zijn alle ogen gericht op Schmidt. Van het zogeheten 'Vollgasfussball' is nog niets te zien en PSV dreigt al vroeg klaar te zijn in Europa. Er worden vraagtekens gezet bij de fitheid van PSV, dat in de tweede helft vaak als een kaartenhuis in elkaar stort. Schmidt wijst naar de coronagevallen en het overvolle speelschema.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat PSV door corona vaak minder dan vijf wisselspelers op de bank heeft zitten. In Griekenland mist PSV meerdere basisspelers, waaronder aanvoerder Denzel Dumfries.

Schmidt haalt bezem door PSV-opstelling (29 november 2020)
Nadat PSV in de thuiswedstrijd tegen PAOK Saloniki ontsnapt (3-2 winst na een 0-2 achterstand), besluit Schmidt om tegen Sparta maar liefst acht bassisspelers (!) rust te geven. Dat besluit wordt helder uitgelegd (vermoeidheid door speelschema + corona), maar wordt gezien als kamikaze-actie. Met de hakken over de sloot wint PSV met 1-0 van Sparta, echter pas nadat Schmidt na een uur toch maar wat basisspelers inbrengt. Achteraf heeft de keuze van Schmidt goed uitgepakt, maar bij puntenverlies had Eindhoven te klein geweest. 

"Het was zo schandalig slecht! Schmidt kan wel zeggen dat we drie punten hebben veroverd en daar moet je achteraf ook blij mee zijn, maar het was een beetje PSV-onwaardig", zegt clubicoon René van de Kerkhof bij Omroep Brabant. Aanvoerder Dumfries snapt het wel. Een paar dagen later maakt PSV uit bij Granada een frisse indruk en wordt toch nog Europese overwintering veiliggesteld.

Vraagtekens door vreemde wissels Schmidt (6 december 2020)
Een trainer wisselt z'n beste spelers vaak wanneer de buit binnen is, maar Schmidt doet het uit bij sc Heerenveen wanneer dit allesbehalve het geval is. Philipp Max, Mario Götze, Mohamed Ihattaren, Cody Gakpo en Donyell Malen worden vroegtijdig naar de kant gehaald. Een minuut na de wissel van Götze komt Heerenveen op voorsprong. PSV ontsnapt in blessuretijd aan een nederlaag door Joël Piroe, een invaller.

Overigens valt in Heerenveen weer op dat PSV in de tweede helft in elkaar stort. Wie PSV in de eerste helft aan het werk ziet, heeft het gevoel naar de kampioen te kijken. Maar in de tweede helft ontstaat wederom kortsluiting. "Als de spelers vermoeid worden, zijn ze op zestig procent niet beter dan een wisselspeler, dus zo'n groot verschil is het niet. Ik moet zorgen voor mijn spelers, hopen dat ze niet geblesseerd raken. Ze hadden niet het topniveau meer. Dit besluit heeft ons één punt opgeleverd", verdedigt Schmidt zijn keuzes, maar die uitleg gaat er bij ESPN-analist Kenneth Perez niet in

Het wisselen van Schmidt blijft ondertussen doorgaan. Ook tegen FC Utrecht haalt de Duitser zijn dragende spelers vroegtijdig naar de kant. En weer niet wanneer de buit binnen is, want PSV moet tot het laatste moment honderd procent geven om de winst uit het vuur te slepen. En wordt het wisselbeleid van Schmidt wel gesteund door de spelers? Arnold Bruggink en Perez denken van niet.

Goed nieuws is wel dat Ihattaren het weer op de rit heeft en steeds belangrijker wordt binnen PSV. Hij dankt Schmidt daarvoor.

PSV begint slecht aan Super January (10 januari 2021)
Eind december geeft Dumfries aan dat men het beste van PSV nog niet heeft gezien. Dat blijkt wel in Super January, waarin de ploeg niet thuis geeft in de topwedstrijden. PSV komt uit bij Ajax met 0-2 voor, maar verzaakt opnieuw in de tweede helft en ontsnapt aan een late nederlaag. Vervolgens wordt de ploeg van Schmidt in eigen huis afgedroogd door AZ. Wanneer Schmidt vragen krijgt over de fysieke gesteldheid van zijn ploeg, reageert hij kribbig. "Als je denkt dat je onze fitheid kan bekritiseren is dat jouw mening, niet de onze. Het was een fysieke wedstrijd, het was nodig om te wisselen."

Schmidt versus Nijhuis, round 2 (16 januari 2021)
Tijdens Sparta - PSV (3-5) krijgen Schmidt en Nijhuis het weer met elkaar aan de stok, zoals eerder dit seizoen bij Vitesse - PSV. Schmidt heeft commentaar op Nijhuis en krijgt daar een laatste waarschuwing voor. Na afloop verklaart de Duitser dat Nijhuis bewust tegen PSV gefloten heeft en de arbiter dat zelf ook toegegeven zou hebben. Hij wil hem nooit meer spreken. Nijhuis weet niet wat hij hoort.

Schmidt wordt calimerogedrag verweten. Zijn houding gaat ten koste van het imago van het 'nette' PSV en Gerbrands kan hem maar beter snel toespreken, zo luidt de kritiek. Menigeen krijgt 'Van Bommel-vibes' van hem. Ondertussen is van vooruitgang nauwelijks sprake bij PSV. De wedstrijden worden wel gewonnen, maar zelden echt overtuigend. 

Geïrriteerde Schmidt breekt interview af na 'stupid question' (25 januari 2021)
De fitheid van PSV blijft onderwerp van discussie. Veronica Inside strikt Schmidt voor een interview. Het gaat over de afgelopen wedstrijden en er wordt vooruitgeblikt op wat nog komen gaat, maar de stemming slaat snel om wanneer opnieuw de fysieke gesteldheid van de selectie ter sprake komt. De verslaggever van Veronica Inside vindt de fitheid 'niet goed genoeg' en vraagt of Schmidt 'niet wat anders kan doen'. Schmidt reageert eerst nog rustig, maar is het daarna zat en breekt het interview af. Dat komt hem weer op flinke kritiek te staan. Schmidt wordt op social media door de mangel gehaald.

KNVB schorst Schmidt (26 januari 2021)
De KNVB besluit Schmidt voor één wedstrijd te schorsen voor zijn explosieve uithaal richting Nijhuis. De Duitser mist de ontmoeting met FC Emmen, die PSV met 0-2 wint.

PSV verliest Super January (31 januari 2021)
Feyenoord lijkt voor PSV op het perfecte moment te komen, maar ook in De Kuip gaat de ploeg van Schmidt kopje onder. Een dramatische eerste helft kost PSV de kop en de Eindhovenaren verliezen ook meteen Super January. PSV laat in de toppermaand niet zien titelkandidaat te zijn en opnieuw zijn alle ogen gericht op Schmidt, die de rust probeert te bewaren.

"Soms is voetbal gewoon zo. Ik vind dat we ons goed voorbereid hebben. En dat we goed begonnen: veel balbezit, tegen een erg verdedigend ingestelde tegenstander. Maar zij sloegen meteen toe: ze kregen voor rust vier kansen en ze scoorden drie keer", verklaarde Schmidt, die zijn ploeg bij vlagen 'overgemotiveerd' en 'gehaast' vond.

PSV ligt nu ook uit de beker (10 februari 2021)
Schmidt blijft strijdbaar en heeft de titel nog niet uit het hoofd gezet, hoewel de achterstand op Ajax op dat moment zeven punten bedraagt. Opnieuw wijst hij naar de coronagevallen, blessures en het drukke speelschema. Götze doet vanwege blessures al twee maanden niet mee. Schmidt wil het niet als excuus gebruiken, maar vindt het 'wel iets waar je rekening mee moet houden'.

Op 10 februari wordt ook de volgende topwedstrijd verloren door PSV. Ajax is aanvankelijk heer en meester in de Johan Cruijff Arena en wint door een swingende eerste helft met 2-1. In de tweede helft komt PSV wel sterk voor de dag, maar die opleving komt te laat. Ihattaren blinkt uit bij PSV, maar wordt vroegtijdig naar de kant gehaald. "Ihattaren was de beste speler van PSV en dan word je gewisseld", aldus Perez bij ESPN. Ihattaren deelde die lofzang vervolgens via Instagram. Schmidt zag het anders.

PSV deed lang op drie fronten mee, maar ligt ook uit de KNVB Beker en langzaam raakt ook de titel uit zicht. "Om zeven verliespunten achter Ajax te staan, is geen schande. We staan tweede in de competitie en liggen uit de beker na een uitduel bij Ajax", countert Schmidt echter na afloop. 

Schmidt steekt volgende tirade af (12 februari)
Schmidt pleit voor het afschaffen van de VAR. Op de persconferentie uit hij zijn ongenoegen over het niet geven van een rode kaart aan Ajax-speler Nicolás Tagliafico. Schmidt blijft eerst kalm, maar trapt daarna het gaspedaal in. "Stop er dan maar mee. Het was twee jaar geleden een test en er worden wereldwijd zoveel foute beslissingen genomen. Stop de VAR! Dat is mijn conclusie."

De reacties gaan alle kanten op. Van 'hij heeft gelijk' tot 'gênant'. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is minder blij met de tirade van Schmidt. "Hij zou zijn eigen zaken moeten uitleggen en zich niet met de arbitrage moeten bemoeien."

PSV verliest twee punten in Den Haag (13 februari 2021)
Vol ongeloof verschijnt Schmidt voor de camera nadat PSV in de laatste minuut twee punten verspeelt bij ADO Den Haag, de nummer zeventien van de Eredivisie. Maar liefst 35 keer werd het doel van ADO onder vuur genomen. Volgens Schmidt was het 'onmogelijk om de wedstrijd niet te winnen'. "En toch hebben we dat voor elkaar gekregen."

Dat Schmidt onder vuur ligt, is een understatement. Diverse critici vinden dat hij zich wel erg laconiek opstelt en zich verschuilt achter excuses. Er wordt een beroep gedaan op Gerbrands, die vindt dat excuses niet mogen gelden in topsport. Gerbrands moet Schmidt weer op het juiste spoor zetten, zo klinkt het. De achterstand van PSV is zes punten en Ajax heeft nog een wedstrijd tegoed, maar Schmidt maakt zich geen zorgen. 

De komst van Schmidt naar PSV leverde enthousiaste reacties op, maar de Duitser heeft voor sommigen nu het imago van een zeurpiet. De maand februari kan zomaar do-or-die worden voor Schmidt. Als PSV uitgeschakeld wordt in de Europa League en de achterstand op Ajax verder oploopt (PSV - Ajax staat voor 28 februari op het programma, daarvoor komt Vitesse nog naar Eindhoven), dan zullen meer fans roepen om het vertrek van Schmidt. Een ontslag op dit moment lijkt echter niet aan de orde.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws