Feyenoord-spelers hebben juridische troef in handen: Verkeerde handelswijze

Feyenoord-spelers hebben juridische troef in handen: "Verkeerde handelswijze"

Gepubliceerd: zondag 21 februari 2021 om 23:28zo 21-02-2021 om 23:28

Louis Everard, directeur van spelersvakbond VVCS, heeft het volste begrip voor de Feyenoord-spelers die niet akkoord willen gaan met een tweede loonoffer. Het Feyenoord-bestuur moest vanwege financiële problemen een beroep doen op de spelersgroep, maar stuitte op weerstand.

De Feyenoord-spelers leverden afgelopen voorjaar al een deel van hun salaris in. "Het uitgangspunt is toen geweest: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Wij wilden rekening houden met de NOW-regeling (de wet die bedrijven compenseert voor de verliezen die als gevolg van het coronavirus zijn geleden, red.). De aanbeveling die we toen collectief hebben gedaan, gold tot 31 december 2020", aldus Everard in gesprek met NOS Langs De Lijn. "De Feyenoord-spelers hebben daaraan meegedaan. En ik kan zeggen dat zij een fors offer hebben gebracht, écht een heel fors offer."

De Eredivisie-clubs waren er aanvankelijk van uitgegaan dat ze in januari weer voor publiek konden spelen. Dat bleek niet het geval, waardoor de verliezen voor Feyenoord hoger uitvielen dan voorzien. "Dan ga je met elkaar in overleg en dan probeer je een redelijk compromis te vinden. Het is natuurlijk niet zo dat je als club eenzijdig een soort dictaat kunt opleggen", aldus Everard, die vindt dat Feyenoord dit dus wél heeft gedaan. Hij geeft de weigerende spelers dus groot gelijk. "Bij dat eerste akkoord hebben alle spelers individueel getekend. Dus waarom zou dat nu anders zijn?"

'Dan is het aan de arbitragecommissie'
Volgens Everard kunnen de spelers zelfs juridische stappen zetten. "Dat de club geld inhoudt zonder dat de speler individueel toestemming heeft gegeven. Dan kan die speler zeggen: oké, ik pik het of ik pik het niet. Pikt hij het niet, dan maakt hij de gang naar de rechter. In het voetbal is het de arbitragecommissie. En dan is het aan de arbitragecommissie om daar een oordeel over te geven", vertelt hij. "Het is gepresenteerd als een eenzijdig dictaat. Ik denk dat je dat als club niet moet willen. Het lijkt mij een totaal verkeerde handelswijze."

Eerder op de dag ging Jens Toornstra al in op het loonoffer dat de Feyenoord-spelers moesten brengen. "We hebben het aangehoord. Of we het hebben geaccepteerd? We hadden geen kans om het te accepteren of te weigeren. Het was een mededeling", liet hij na het 2-2 gelijkspel bij FC Twente op de vroege zondagmiddag weten. Volgens Everard is Feyenoord momenteel de enige club waar het niet tot een akkoord met de spelersgroep is gekomen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws