Griekenland volgt wonderseizoen Giakoumakis: 'Wellicht naar PSV of Feyenoord'

Griekenland volgt wonderseizoen Giakoumakis: 'Wellicht naar PSV of Feyenoord'

Gepubliceerd: dinsdag 2 maart 2021 om 11:30di 02-03-2021 om 11:30

Laatste update: dinsdag 2 maart 2021 om 11:36di 02-03-2021 om 11:36

Giorgos Giakoumakis is dé sensatie van de Eredivisie. De Griekse spits van VVV-Venlo voert de topscorerslijst aan met 23 doelpunten en hielp zijn ploeg ook nog eens aan een ticket voor de halve finale van het bekertoernooi, waarin het dinsdagavond tegen Vitesse speelt. VoetbalPrimeur peilde de stemming in Griekenland: hoe verrast is men daar door de spits?

Stan Valckx, technisch directeur van VVV, haalde opgelucht adem toen de winterse transferperiode tot een einde was gekomen. Giakoumakis stond na een bizarre eerste seizoenshelft in de belangstelling van clubs uit binnen- en buitenland, maar bleef toch in Venlo en gaat zijn ploeg helpen om in de Eredivisie te blijven. Dat de Limburgers niet zonder Giakoumakis kunnen, blijkt wel uit de cijfers. 23 van de 37 competitiedoelpunten werden door de Griek gemaakt.

Dat verraste niet alleen heel voetbalminnend Nederland. Ook in Griekenland is het superseizoen van Giakoumakis volop in het nieuws. "Hij was namelijk al bekend hier", zegt Alexandros Christakos, voetbaljournalist van de Griekse sportkrant Sportime, tegen deze website. "AEK Athene haalde hem in januari 2017 op bij Platanias en ruim een jaar later maakte hij een ontzettend belangrijk doelpunt voor die club. Hij maakte in blessuretijd de winnende in de derby bij Olympiakos (1-2) en die treffer bleek later cruciaal te zijn geweest in de titelrace. AEK werd kampioen, misschien wel door die goal."

Hoewel die treffer Giakoumakis een heldenstatus opleverde bij AEK, was hij niet bepaald doeltreffend in de Griekse hoofdstad. Hij maakte in totaal maar drie doelpunten in het geel-zwarte shirt. "We zijn dus heel erg verrast om te zien dat hij het nu zo goed doet in Nederland", legt Christakos uit. "Hij heeft het hier nooit laten zien en die goal in blessuretijd was eigenlijk zijn enige hoogtepunt in de Griekse competitie. Daarna werd hij vaak verhuurd en verdween hij uit beeld."

Dat het in de Eredivisie wel loopt, kan volgens de Griekse journalist van Sportime geen toeval zijn. "In de recente geschiedenis hebben veel Griekse voetballers het goed gedaan in Nederland. Kostas Tsimikas vind ik daar een goed voorbeeld van. Hij speelde voor Willem II en staat nu onder contract bij Liverpool. Daarnaast moeten we natuurlijk niet vergeten wat Nikos Machlas gedaan heeft voor Vitesse en Ajax. Jullie competitie lijkt voetballers uit ons land goed te liggen."

Dat de Griekse wonderspits van VVV na dit seizoen niet meer in Venlo te bewonderen is, lijkt zeker. De vraag rijst of men in Griekenland verwacht dat Giakoumakis het een stap hogerop ook kan laten zien. "Dat is natuurlijk een lastige vraag om te beantwoorden, omdat we dit seizoen voor het eerst pas zien waar hij allemaal toe in staat is", zegt Christakos. "Als hij dit blijft doen, kan hij wellicht ook voor clubs als Feyenoord en PSV spelen. We moeten echter eerst zien of hij dit vol kan houden."

John van 't Schip, de bondscoach van Griekenland, houdt de situatie in ieder geval nauwlettend in de gaten. "Hij heeft veel wedstrijden van VVV gezien, maar voorlopig is Giakoumakis nog niet de beste optie voor het nationale elftal. Hij heeft een kans gekregen omdat dit een goed jaar is voor hem, maar hij moet het langer laten zien om een vaste keuze te worden. Maar zeg nooit nooit: wie weet heeft hij kwaliteiten die we in Griekenland nooit bij hem hebben gezien. Het is de moeite waard om zijn ontwikkeling te blijven volgen."

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws