Breaking news

LIVE: Ajax begonnen aan uitduel met RKC, tussen Europa League-tweeluik door

De Jong: Schrijf maar op: we gaan spelen in Amsterdam, Euro 2020 gaat door

De Jong: "Schrijf maar op: we gaan spelen in Amsterdam, Euro 2020 gaat door"

Gepubliceerd: woensdag 3 maart 2021 om 19:56wo 03-03-2021 om 19:56

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, heeft er alle vertrouwen in dat er in juni EK-voetbal in Amsterdam zal zijn. Het toernooi werd vorige zomer al uitgesteld vanwege de coronapandemie en er gingen verhalen rond dat de UEFA het toernooi in één land wilde centreren.

Dat gaat echter niet gebeuren, vertelt De Jong, als toernooidirecteur verantwoordelijk voor de EK-wedstrijden op Nederlandse bodem. "Schrijf maar op: we gaan spelen in Amsterdam, Euro 2020 gaat door. Einde boodschap", laat hij weten aan Voetbal International. "Het toernooi gaat niet alleen gewoon door, er zal ook publiek binnen zitten als het aan ons ligt."

De Johan Cruijff Arena zal komende zomer niet volstromen, maar de KNVB is momenteel meerdere scenario's aan het onderzoeken: binnenkort moet duidelijk worden of een bezettingsgraad van 25, vijftig of misschien wel 75 procent haalbaar is. "Wat mij betreft is de absolute ondergrens: toeschouwers op anderhalve meter van elkaar. Dat moet komende zomer ook makkelijk kunnen op een goede manier", aldus De Jong, die echter durft te hopen op meer. "Laten we zoeken naar een creatief scenario dat verder gaat, naar vijftig procent of misschien nog wel meer."

Fieldlabs
De Jong put hoop uit de Eredivisie-wedstrijden aan het begin van het seizoen, waar nog een beperkt aantal toeschouwers aanwezig was. "De anderhalvemetervariant hadden we al in september, hè. Alles was goed geregeld. We hebben al aangetoond dat we wedstrijden met anderhalve meter afstand goed kunnen organiseren." De recente Fieldlabs-experimenten in de Keuken Kampioen Divisie – bij NEC-De Graafschap en Almere City-SC Cambuur mocht er weer publiek naar de stadions komen – bieden extra perspectief. "Ik was erbij in Nijmegen en de resultaten zijn meer dan bemoedigend."

Het EK gaat op vrijdag 11 juni van start. Nederland speelt op 13, 17 en 21 juni zijn drie poulewedstrijden in Amsteram, daarna wordt er op 26 juni nog één achtste finaleduel in de Johan Cruijff Arena gespeeld.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Hoe ver komt Oranje op het EK?

Groepsfase
10%
Achtste finales
9%
Kwartfinales
27%
Halve finales
22%
Finale
8%
Winnaar
24%
(391 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws