Van Egmond erkent arbitrale blunder: 'Een punt waar wij ook tegenaan lopen'

8 maart om 08:13
Laatste update: 8 maart om 11:50

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond wil na de arbitrale fout tijdens RKC Waalijk-FC Utrecht het scheidsrechtersprotocol aanpassen. De optie 'zelf kijken' wordt deze week hoogstwaarschijnlijk toegevoegd aan de mogelijkheden van de arbiter als de VAR een beslissing van de assistent laat staan.

Arbiter Sander van der Eijk gaf dit weekend bij RKC-Utrecht een strafschop aan de bezoekers, op aanraden van zijn assistent. "Hij gaf dus een penalty zonder dat hij de overtreding zelf had gezien", licht Van Egmond de situatie toe bij ESPN. "Dat is op zich geen enkel probleem, want de assistenten zijn er ook om op dit soort momenten te assisteren. De VAR heeft het contact daarna gecheckt en bevestigd, dus dan heeft Van der Eijk geen kans meer om het zelf opnieuw te zien."

Juist het feit dat Van der Eijk niet zelf 'mocht' kijken leverde veel commotie op. Van Egmond denkt openlijk na over een verandering in de regels. "Ik denk dat dat komende week zeker wordt meegenomen in de evaluatie. Dit is een punt waar wij ook tegenaan lopen. Als je het zelf niet hebt gezien en een strafschop geeft op advies van een assistent, dan is zelf kijken ook echt een hele goede optie. Ik denk dat dat ook wel een vaste afspraak gaat worden."

Van der Eijk ging na afloop van RKC-Utrecht al door het stof voor zijn beslissing. De leidsman gaf voor de camera openlijk toe dat het geen strafschop was en dat hij zelf had willen kijken. "Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar de VAR werkt heel aardig. Er waren dit weekend vijf ingrepen, allemaal terecht. We moeten ook goed in de gaten houden dat de VAR heel goed zijn werk doet."