Laporta brengt gedachtegoed Cruijff terug bij Barça mét Messi, Koeman en Jordi
Voorzitter Joan Laporta wil oude tijden laten herleven bij FC Barcelona. Onder het bewind van Josep Maria Bartomeu zijn de Catalanen verworden tot een koopclub met een torenhoge schuld. Het goede nieuws voor de teruggekeerde advocaat en politicus: er zijn raakvlakken met de situatie bij zijn aantreden in 2003. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste speerpunten op een rij.
Laporta won zondag met overmacht de verkiezingen. Víctor Font en Toni Freixa moesten lijdzaam toezien hoe zo'n 55 procent van de socios hun hoop vestigen op Laporta. Onder hem – en met zijn goede vriend Johan Cruijff als belangrijke adviseur - beleefde Barça tussen 2003 en 2010 de meest succesvolle periode uit de clubgeschiedenis.
Lionel Messi
Het allereerste wat Laporta bij zijn rentree wil bewerkstelligen, is Messi overtuigen van een langer verblijf. Barça is onder Bartomeu zijn identiteit verloren en de Argentijnse ster had zijn buik meer dan vol van de fratsen van het bestuur. Hij drong vorige zomer aan op een vertrek, maar de club hield hem aan zijn tot medio 2021 doorlopende contract.
De meervoudig wereldvoetballer van het jaar liep de eerste maanden van het seizoen met de ziel onder zijn arm rond bij Barça, maar Ronald Koeman begon al meteen met de reparatiewerkzaamheden. De Nederlandse trainer bouwt aan een nieuw, jong team en ook bij Messi lijkt het plezier helemaal terug, getuige zijn reactie na de winst op Sevilla in de Copa del Rey.
SEMPRE BARÇA 💙⤠pic.twitter.com/kkq51bLZko
— FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) March 3, 2021
Nu Bartomeu is vertrokken, is het aan Laporta om Messi definitief over de streep te trekken. De twee kennen elkaar in ieder geval goed van de eerste periode van Laporta in Camp Nou. De teruggekeerde preses kondigde al aan dat hij er alles aan zal doen om Messi te behouden. Hij nam het niet voor niets voor hem op, toen het monstersalaris van 555 miljoen euro op straat kwam te liggen.
"Hij heeft de club niet geruïneerd", verwees Laporta naar de kop van El Mundo. "Dat heeft een bestuur dat sinds 2015 de financiële discipline heeft laten varen gedaan. Wij hebben een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat Messi de club meer oplevert dan dat hij kost. Hij is goed voor een derde van onze omzet. Bij acht van de tien shirts die we verkopen staat zíjn naam achterop. Zonder Messi hadden we ook nooit zoveel gewonnen."
Als Laporta in zijn missie slaagt, dan beschikt Barcelona de komende jaren nog over een superster die zowel sportief als commercieel van grote waarde is.
Megaschuld terugbrengen
En een uithangbord als Messi kan Barcelona goed gebruiken. Want het verlengen van het contract van de Argentijn is nog altijd goedkoper dan honderden miljoenen betalen voor een nieuwe superster in de vorm van Erling Haaland of Kylian Mbappé. Hoewel presidentskandidaat Toni Freixa met droge ogen beweerde dat hij de twee naar Camp Nou kan halen, viel slechts 9,3 procent van de socios voor zijn sprookjes.
De erfenis van Bartomeu bestaat namelijk uit een schuld van 1,17 miljard euro, waarvan 730 miljoen op korte termijn betaald moet worden aan banken, spelerssalarissen en andere clubs. De coronacrisis heeft het riskante beleid van de club keihard blootgelegd. Nu de ruim achthonderd miljoen aan jaarlijkse inkomsten voor een deel zijn opgedroogd, is het onmogelijk om aan alle verplichtingen te voldoen. Barça zal onder meer op salarissen moeten bezuinigen. Zo'n 70 procent van de begroting gaat daaraan op, en dat is véél meer dan bij andere clubs.
Barcelona lijkt komende zomer dan ook afscheid te willen nemen van duurbetaalde krachten als Philippe Coutinho en Samuel Umtiti. Transfervrije spelers als Eric García, Memphis Depay en wellicht Georginio Wijnaldum moeten hun plaats innemen.
De financiële teloorgang van FC Barcelona. Totale schuld nu 1,17 miljard, waarvan 730 miljoen op korte termijn betaald moet worden, aan banken (266 miljoen), spelerssalarissen (164 miljoen) en andere clubs (o.a 16 miljoen aan Ajax voor Frenkie, plus 32 miljoen op lange termijn). pic.twitter.com/qNpYPuzprv
— edwin winkels (@edwinwinkels) January 25, 2021
La Masía
Maar Barça zal door de financiële situatie ook aangewezen zijn op La Masía. De befaamde jeugdopleiding is de laatste jaren hevig verwaarloosd, mede doordat Bartomeu kwistig met het chequeboekje zwaaide. Laporta wil daar verandering in brengen. La Masía komt prominent naar voren in de verkiezingsbeloften van de advocaat en politicus. De jeugdopleiding, waar Patrick Kluivert aan het hoofd staat, moet opnieuw de levensader van de club worden.
Koeman
Toen Laporta in 2003 aantrad maakten jonge spelers als Xavi, Andres Iniesta, Victor Valdés en Carles Puyol deel uit van de selectie. Zij pasten perfect in de visie van Laporta én Johan Cruijff. De situatie is vergelijkbaar met die van nu, want ook Koeman draagt het gedachtegoed van de legendarische nummer veertien uit. Onder de Nederlandse trainer krijgen spelers als Ansu Fati, Pedri, Ronald Araújo, Óscar Mingueza, Riqui Puig en Ilaix Moriba hun kans.
De winst van Laporta is dan ook goed nieuws voor Koeman. De ex-bondscoach van Oranje zit al stevig in het zadel door de goede resultaten van de laatste maanden, maar hij heeft ook een goede band met Laporta. Hij was in 2003 zelfs in beeld bij Barça, toen de advocaat aan zijn eerste termijn begon. Ajax verlangde destijds echter een te hoge afkoopsom, waardoor de keuze op Frank Rijkaard viel.
Laporta sprak ook in aanloop naar de verkiezingen meermaals zijn steun uit aan Koeman, die 'zijn trainer' is. Waar Pep Guardiola ooit Rijkaard opvolgde, is dat lot nu voorbestemd voor Xavi. Maar voorlopig hoeft Koeman zich niet druk te maken om zijn baan.
Jordi Cruijff
Laporta is meteen na zijn winst begonnen met het samenstellen van zijn nieuwe directie. Ferran Reverter komt over van de Spaanse tak van Mediamarkt en gaat als CEO aan de slag in Camp Nou. Mateu Alemany wordt de nieuwe 'director de fútbol'. Alemany kreeg tussen 2017 en 2019 veel lof voor zijn werk bij Valencia, maar hij vertrok vanwege onenigheid met eigenaar Peter Lim.
Ook Jordi Cruijff kan volgens Spaanse media spoedig terugkeren in Barcelona. Hoewel hij nog een contract heeft als trainer van Shenzhen FC, is hij de droomkandidaat van Laporta voor de functie van technisch directeur.
Jordi Cruijff zei voor de verkiezingen al dat zijn vader op Laporta zou hebben gestemd. "Johan heeft ons zeker geholpen", liet Laporta na zijn overwinning weten. "Hij inspireert ons allemaal in de beslissingen die we moeten nemen. Dit is de kandidatuur van een Cruijffista." De preses en de familie Cruijff hebben immers ook na de dood van de ex-topvoetballer altijd goed contact gehouden.
Ciutat Barça
In Rotterdam worstelen ze met de nieuwe Kuip, maar ook Barça heeft een heet hangijzer. Bartomeu stelde de grootscheepse verbouwing van Camp Nou steeds maar uit, maar binnenkort zal er toch echt een beslissing genomen moeten worden. "Grote uitdagingen maken ons niet bang", zei Laporta. "Ze stimuleren ons."
Onder meer bij aartsrivaal Real Madrid is een soortgelijk project al begonnen, en ook Laporta wil haast maken. In 2024 moet Ciutat Barça gereed zijn, zodat het samenvalt met het 125-jarige jubileum van Barcelona. Belangrijk detail: een naamgever voor het stadion kan ook weer voor een broodnodige nieuwe inkomstenbron zorgen.
Joan Laporta's team wearing orange masks with the number 14, in memory of the late Johan Cruyff. Wonderful gesture. ðŸ‘ÂÂÂÂÂ@JoanLaportaFCB pic.twitter.com/DTYwyahK3O
— Alex Truica (@AlexTruica) March 7, 2021