Limburgs bedrijf wil geen gras leveren aan Qatar: 'De houding stond ons niet aan'

10 maart om 14:56

Hendriks Graszoden uit het Limburgse Heythuysen levert al sinds 2006 grasmatten voor grote eindtoernooien, maar zal dat in 2022 niet gaan doen. Het bedrijf heeft besloten om geen bijdrage te leveren aan het omstreden toernooi, dat in Qatar gespeeld zal worden.

Het toernooi werd in 2022 toegewezen aan Qatar, waarna een delegatie van Hendriks Graszoden een kijkje nam in de Golfstaat. De betrokkenen zagen met eigen ogen hoe groot het verschil tussen arm en rijk was in Qatar. "We zagen hoe de bouw van de stadions daar geschiedde. Lang niet alle arbeiders droegen beschermende kleding. Die houding vanuit de organisatie stond ons niet aan", wordt een woordvoerder van het bedrijf geciteerd door 1Limburg.

In de loop der jaren sijpelde er al nieuws door over de arbeidsomstandigheden van de stadionbouwers, maar na berichtgeving van The Guardian – de Britse kwaliteitskrant meldde dat er ruim 6500 arbeiders waren overleden tijdens de bouw van de stadions – barstte de storm pas echt los. "We wisten ondertussen dat er doden vielen bij de werkzaamheden, maar dat het er zo'n 6.500 waren, wisten we niet. Daar schrok ik enorm van."

Hendriks Graszoden heeft zich inmiddels teruggetrokken: bij deze beslissingen speelden overigens niet alleen ethische beweegredenen een rol. "In eerste instantie zouden onze graszoden per vliegtuig daarheen moeten worden getransporteerd. Dat had al niet onze voorkeur vanwege de hoge kosten", klinkt het. "Het alternatief was om daar gras te gaan kweken met behulp van plaatselijke ondernemers. We merkten echter al snel dat zij lang niet dezelfde kwaliteitsnormen hanteerden als wij. Toen hebben we besloten ons terug te trekken."