Bakker op een zijspoor in Parijs: verhuuroptie of een verrassende Ajax-oplossing

Bakker op een zijspoor in Parijs: verhuuroptie of een verrassende Ajax-oplossing

28-04-2021 17:00 Laatste update: 17:00
74

Mitchel Bakker lijkt bij Paris Saint-Germain op een dood spoor te zitten. De Nederlandse linksback krijgt bijzonder weinig speeltijd van trainer Mauricio Pochettino en lijkt ondertussen de vierde linkervleugelverdediger in de pikorde te zijn. VoetbalPrimeur neemt zijn verleden, zijn speelkansen en zijn toekomstmogelijkheden met je door.

Hoe is het zo gekomen?
Lang leek Mitchel Bakker in een sprookjesverhaal te leven. Weggestuurd bij Ajax omdat hij niet goed genoeg werd bevonden, maar via het tweede elftal van Paris Saint-Germain in de hoofdmacht van de Fransen terecht gekomen. En met succes, want onder Thomas Tuchel was hij vaak onomstreden als linksback van de Parijse miljardenclub.

Na zijn competitiedebuut voor PSG op 15 februari 2020, uit bij Amiens (4-4), moest de verdediger uit Purmerend lang wachten op een nieuwe kans. Die diende zich aan het begin van het nieuwe seizoen aan: Juan Bernat, de eerste keus links achterin, scheurde zijn kruisband af en daarmee was er een plekje vrij in de basiself. Tuchel koos voor Bakker en die liet hem niet in de steek.

Van de eerste zestien competitiewedstrijden speelde de Nederlander er veertien vanaf de aftrap. Toen ging het fout: op 29 december van het vorige jaar werd Tuchel de laan uitgestuurd en niet lang daarna kreeg Pochettino de scepter in handen. Dat pakte vooral voor Bakker heel nadelig uit, want de Argentijn liet hem nog maar twee keer als basisspeler opdraven in de competitie.

Met wie concurreert Bakker?
Al snel werd duidelijk dat Poch de diensten van de voormalig Ajacied niet nodig heeft. Hij geeft normaal gesproken de voorkeur aan Layvin Kurzawa en zelfs als die niet beschikbaar is, komt Bakker nog niet aan bod. Op dat moment kiest de trainer ervoor om Abdou Diallo, een centrale verdediger, als linkervleugelverdediger op te stellen.

Tel daarbij op dat de al eerder aangehaalde Bernat op de weg terug is én zijn contract verlengd heeft: dan wordt duidelijk dat Bakker op dit moment de vierde keuze als linksback is bij Paris. Geen positie waar je in wil zitten als je eerder dit seizoen nog vaste waarde was in het sterrenelftal uit de Franse hoofdstad. Dat de Purmerender in mocht vallen in de kwartfinale tegen Bayern München, was meer noodzaak dan luxe.

De blessures achterin stapelden zich namelijk op voor Pochettino, maar nu is iedereen zo goed als hersteld en zijn de speelkansen voor de vaste linksback van Jong Oranje nihil geworden. De twintigjarige verdediger moet zich wel blijven ontwikkelen en daarom staat hij komende zomer voor een belangrijke keuze: voor zijn kans gaan of vertrekken.

Wat nu te doen?
Met een zaakwaarnemer als Mino Raiola hoeft Bakker maar aan te geven wat hij wil. De machtige agent zal er hoe dan ook voor zorgen dat zijn cliënt niet op een houtje hoeft te bijten en bij een club zit waar hij kans ziet op speeltijd. Maar wat is verstandig? Het lijkt er niet op dat de Parijse pikorde binnen afzienbare tijd omgegooid wordt.

Verhuren dan? Concurrenten Kurzawa en Bernat zijn allebei 28 jaar oud en zullen na het volgende seizoen de dertig aantikken. De kans lijkt aannemelijk dat PSG besluit om met één back verder te gaan en het andere plekje misschien wel aan Bakker te geven. Als de linkspoot zich een seizoen lang heeft bewezen bij een andere club, misschien wel in Nederland, is de kans groter dat hij een serieuze kans gaat krijgen.

Als de ex-Ajacied écht voor zekerheid wil gaan, kan hij ook inzetten op een definitief vertrek. Met meer dan twintig officiële wedstrijden voor Paris op je naam kun je op veel plekken terecht en er zijn vast genoeg clubs die geïnteresseerd zijn in de vaste linksback van Jong Oranje. Bakker denkt zelf niet meteen aan de Eredivisie, maar misschien is Ajax wel weer een optie: de Amsterdammers lijken Nicolás Tagliafico kwijt te gaan raken en kunnen sowieso nog wel een linksback gebruiken. Dat zou de cirkel in ieder geval weer rond maken.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)