VP Award 2021: alleskunner Klaassen draait de klok drie jaar terug bij Ajax

VP Award 2021: alleskunner Klaassen draait de klok drie jaar terug bij Ajax

Gepubliceerd: donderdag 13 mei 2021 om 12:00do 13-05-2021 om 12:00

Wie wordt de opvolger van Matthijs de Ligt? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2021 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van dit seizoen. Voordat het zover is, zetten we de top-vijf in het zonnetje, met vandaag de nummer twee. Verloren zoon Davy Klaassen nam Ajax direct weer bij de hand en heeft een zilveren medaille veroverd in onze verkiezing.

Na het tellen van alle redactiestemmen was Klaassen de te kloppen man. Twaalf van de veertien stemgerechtigden hadden hem in de top-drie van hun lijstje gezet, viermaal haalde hij de eerste plek: het leverde hem de koppositie in het redactieklassement op. Daarnaast stemde tien procent van de VP-achterban op Klaassen, goed voor een derde plek in het usersklassement.

En dus is hij op plek twee in de gecombineerde ranking geëindigd, boven Feyenoord-collega Steven Berghuis, boven middenveldpartner Ryan Gravenberch én boven het drietal Giorgos Giakoumakis-Cody Gakpo-Edson Álvarez. Klaassen moet in één man zijn meerdere erkennen, maar daarover later deze week meer...

Hoogtepunt 2020/2021
Hoe belangrijk Klaassen dit seizoen voor Ajax is geweest? We kunnen het in één zinnetje uitleggen. Hij maakte in alle competities zestien doelpunten en in liefst negen van die zestien gevallen betrof het de 1-0 of de 0-1. Als Ajax een opening moet forceren, is het vrijwel altijd het kind van de club die de sleutel vindt: Mister 1-0 is zijn inmiddels alom geaccepteerde bijnaam.

Op 13 februari bijvoorbeeld, toen Ajax op een bitterkoude avond aantrad op het kunstgras van Angstgegner Heracles Almelo, wees Klaassen zijn ploeg de weg. Ajax had al bijna vijf jaar niet meer gewonnen in Almelo, maar liep na de vroege openingsgoal van Klaassen – die later ook een assist op Sébastien Haller afleverde – uit naar een probleemloze overwinning.

Ook op 25 april was hij de doorslaggevende factor, toen Ajax onder het toeziend oog van een beperkt aantal toeschouwers een reeks kampioensfeestjes af kon trappen. Makkelijk ging het absoluut niet tegen AZ, maar na een uur spelen was het toch weer Klaassen die op precies de goede plek opdook. Later in die wedstrijd maakte hij ook de 2-0 en begon hij aan een ereronde vol symboliek: Klaassen en de fans hebben elkaar weer in het hart gesloten.

Conclusie VP
Klaassen speelde zijn eerste vier wedstrijden van het seizoen namelijk nog bij Werder Bremen, dat nog steeds aan het bijkomen was van een miraculeuze ontsnapping aan degradatie. En toen besloot Ajax de Hilversummer na drie jaar terug te halen, voor elf miljoen euro (zestien miljoen minder overigens dan wat Everton ooit voor hem neertelde). Hij was na de Europa League-finale tegen Manchester United door de voordeur vertrokken, werd opgevolgd door Donny van de Beek en moest – na drie moeizame jaren in Engeland en Duitsland – diezelfde Van de Beek weer doen vergeten. En hij ging vrolijk door met waar hij in mei 2017 gebleven was.

Klaassen was één jaar na zijn megatransfer al niet meer nodig bij Everton en speelde later degradatievoetbal in Duitsland: zijn jeugdliefde had ondertussen de Champions League-hemel bestormd en stond nog bijna in de finale ook. En toch pikte hij moeiteloos de draad weer op in Amsterdam, alsof hij nooit weg is geweest. Net als in 2017 groeide hij uit tot de aanjager van het elftal, die zich onderscheidt met doelpunten, werklust én voetballend vermogen. Bovendien werd hij na drie jaar weer opgeroepen voor Oranje. Klaassen heeft de klok dus drie jaar teruggedraaid, al bestond het fenomeen 'muurligger' nog niet tijdens zijn vorige Ajax-periode...

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws