Acht Oranje-klanten 'te veel' in de selectie: wie moeten zich zorgen maken?

Acht Oranje-klanten 'te veel' in de selectie: wie moeten zich zorgen maken?

24-05-2021 16:30 Laatste update: 16:35
142

Bondscoach Frank de Boer gaat woensdag beslissen welke 26 spelers hij meeneemt naar het EK van deze zomer. Dat betekent dat er vanuit de huidige voorselectie nog acht spelers moeten afvallen. Wie zijn de zekerheidjes voor komende zomer en wie zijn juist de twijfelgevallen? VoetbalPrimeur bespreekt ze, linie voor linie en met data als ondersteuning!

Door Evert van Zoelen

Keepers
Met Marco Bizot, Jasper Cillessen, Tim Krul en Maarten Stekelenburg staan er vier keepers op de lijst van Oranje: drie van hen mogen mee naar het EK. Kind van de rekening lijkt Bizot te worden. Cillessen en Krul zijn al langere tijd vaste klanten bij het Nederlands elftal en Frank de Boer was recent bij ESPN erg positief over Stekelenburg, die bovendien al vier eindtoernooien mee heeft gemaakt.

Liever kijken dan lezen? Check dan onze YouTube-analyse!

Daarnaast heeft Stekelenburg een hoger reddingspercentage, meer 'clean sheets' en krijgt hij gemiddeld per wedstrijd minder doelpunten tegen dan Bizot. Al moeten we hierbij een kanttekening plaatsen: een keeper is natuurlijk erg afhankelijk van zijn verdediging en Stekelenburg speelde dit seizoen ruim twintig wedstrijden minder dan Bizot, waardoor de data niet helemaal vergelijkbaar zijn. Toch lijkt de Ajax-routinier een streepje voor te hebben.

Centrale verdedigers
De Boer heeft in totaal dertien verdedigers op de lijst staan. Alles wijst erop dat Daley Blind op tijd fit is waardoor hij samen met Owen Wijndal, Nathan Aké, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Denzel Dumfries zeker lijkt te zijn van zijn plek. 

Met Aké, De Ligt en De Vrij staan er al drie centrale verdedigers op de lijst, waarbij Blind eventueel nummer vier is. Het lijkt er dus op dat Jeremiah St. Juste, Jurriën Timber en Joël Veltman om het laatste plekje moeten strijden. Wanneer we naar de statistieken kijken, zien we dat alle drie de spelers veel speeltijd bij hun eigen club hebben gekregen, waardoor er meer dan voldoende data beschikbaar is. In balbezit is het Veltman die de bal het meest naar voren toe speelt: hij geeft gemiddeld bijna vijf progressieve passes per wedstrijd, heel wat meer dan St. Juste en Timber.

Ook onder druk blijft Veltman het meest rustig. Hij geeft per wedstrijd 5.61 passes terwijl hij onder druk van een tegenstander staat, daarmee houdt hij St. Juste en Timber opnieuw op gepaste afstand. Maar verdedigend is het juist St. Juste die er bovenuit steekt: van de drie heeft hij de meeste intercepties, de meeste blocks én geeft hij het vaakst succesvol druk.

De voorkeur van De Boer ging in de voorbije interlandperiodes uit naar Veltman. Hij is sinds het aantreden van De Boer zelfs altijd van de partij geweest, terwijl St. Juste en Timber nog wachten op hun eerste A-interland. Voor alle drie de spelers geldt dat ze veelzijdig zijn en ook als rechtsback uit de voeten kunnen. Veltman speelt bij zijn club Brighton zelfs geregeld als rechtermiddenvelder. Mocht De Boer daarnaast overwegen om ook andere formaties te proberen op het EK, dan kan dat een reden zijn om, naast Veltman, nóg een extra centrale verdediger mee te nemen. In dat geval zou St. Juste zomaar eens de voorkeur kunnen krijgen boven Timber: zijn ervaring en defensieve kwaliteiten kunnen een beslissende factor zijn.

Backs
Op rechts heeft Dumfries zichzelf de basis in geknokt: hij lijkt de eerste keus op zijn positie te zijn. Grote vraag is vooral wie zijn back-up wordt. Hierin is het ook erg belangrijk wat voor formatie De Boer besluit te gaan spelen. Besluit De Boer om bijvoorbeeld te switchen naar een 5-3-2, dan zijn Hans Hateboer en Rick Karsdorp daarvoor uitermate geschikt, zij spelen immers bij Atalanta en AS Roma al in zo'n formatie. Kenny Tete is juist veel defensiever ingesteld. De back van Fulham kreeg in de wedstrijd tegen Turkije de kans, maar de wisselwerking met Steven Berghuis was verre van geweldig. Het kan in het voordeel van Tete werken dat hij een ander profiel heeft dan zijn concurrenten, maar laten we er voorlopig van uitgaan dat De Boer kiest tussen de twee Serie A-klanten.

Karsdorp staat bij Roma op één doelpunt en zes assists, maar kreeg onder De Boer nog nooit een uitnodiging. Qua statistieken ontlopen de oud-Feyenoorder en concurrent Hateboer elkaar niet veel. Beide spelers geven ongeveer evenveel passes per wedstrijd en spelen de bal ook bijna net zo vaak vooruit. Karsdorp geeft iets meer voorzetten, terwijl Hateboer weer meer kansen creëert. Karsdorp tackelt iets beter, maar wordt ook vaker voorbij gedribbeld dan Hateboer.

Aangezien De Boer in het verleden voornamelijk voor Hateboer koos, is het aannemelijk dat hij dat nu weer zal doen. De twee Serie A-backs ontlopen elkaar op basis van data echter niet veel: mocht De Boer besluiten om 5-3-2 te gaan spelen, dan is het niet ondenkbaar dat hij Hateboer én Karsdorp meeneemt als back-up.

Op links is het minder spannend: Patrick van Aanholt heeft doorgaans ook een vaste plek in Oranje. Alleen als De Boer besluit om Blind als linksback te gebruiken - en niet als centrale verdediger - kan het nog misgaan voor de Crystal Palace-verdediger. Met Wijndal is er dan een back-up beschikbaar en het is de vraag of er behoefte is aan drie linksbacks.

Middenvelders:
In deze linie hoeven we niet veel opvallende dingen te verwachten. Op het middenveld zijn Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong, Marten de Roon en Donny van de Beek al geruime tijd de vaste klanten. Daar kwamen in de loop van dit seizoen Ryan Gravenberch en Davy Klaassen bij: zij kunnen hun goede seizoen bij Ajax (hoogstwaarschijnlijk) bekronen met een uitverkiezing voor Oranje.

En dan zouden Teun Koopmeiners en Tonny Vilhena dus kind van de rekening worden. Koopmeiners zal met Gravenberch moeten concurreren voor de plek als stand-in van Frenkie de Jong. Gravenberch kreeg tijdens de laatste interlandperiode in maart al de voorkeur boven de vier jaar oudere Koopmeiners, die het moest doen met een plekje bij Jong Oranje: een teken aan de wand.

Vilhena zat in september 2019 - midden in het tijdperk-Ronald Koeman - voor het laatst op de bank bij Oranje: de kans klein lijkt dus klein dat hij de concurrentiestrijd op het middenveld nu weet te winnen. De ex-Feyenoorder kan echter een interessante sluiproute nemen: als wingback in een 5-3-2 systeem. Onder Koeman vulde Vilhena die positie enkele keren naar behoren in en dus zou hij een alternatief kunnen zijn voor die positie.

Aanvallers:
Met negen aanvallers op de lijst is er ook voorin keuze genoeg. Memphis Depay, Steven Berghuis, Luuk de Jong en Donyell Malen zijn vaste Oranje-klanten onder De Boer. Daarnaast kan De Boer eigenlijk niet om Wout Weghorst heen, na zijn twintig doelpunten en acht assists in 33 Bundesliga-wedstrijden. Van het viertal Cody Gakpo, Steven Bergwijn, Anwar El Ghazi en Quincy Promes zal er minimaal één speler moeten afvallen, maar misschien moeten dat er wel twee worden.

Gakpo kreeg nog niet eerder een uitnodiging van De Boer, maar was na zijn blessure de beste speler bij Jong Oranje én een dragende kracht bij PSV. Bergwijn zat de laatste interlandperiode 'gewoon' bij Oranje maar speelde al sinds eind januari geen 90 minuten meer bij Tottenham Hotspur. Sindsdien is hij slechts vijf keer als invaller het veld ingekomen en zit hij geregeld niet eens meer bij de selectie. Daarnaast heeft hij pas net zijn eerste goal van dit Premier League-seizoen gemaakt. El Ghazi zit voor het eerst bij de voorselectie. In de Premier League kwam hij in 26 wedstrijden tot negen doelpunten.

Het verhaal van Promes is bekend. Ooit een vaste klant bij Oranje, maar wegens perikelen in zijn privéleven is hij uit de gratie geraakt. Vandaar dat de kans klein is dat hij de definitieve selectie haalt, ondanks zijn drie doelpunten en drie assists in elf wedstrijden namens Spartak Moskou.

Dan houden we nog drie man over: Gakpo is in vergelijking met El Ghazi en Bergwijn het minst zuiver in zijn passing, maar van de PSV'er gaat wél de meeste dreiging uit. Hij geeft meer progressieve passes per wedstrijd, creëert de meeste kansen en heeft de meeste succesvolle dribbels. Op basis van deze statistieken zou Gakpo het meest in aanmerking komen voor een plek bij de selectie, hoewel er natuurlijk rekening mee gehouden moet worden dat Gakpo in de Eredivisie speelt en El Ghazi en Bergwijn in de Premier League.

Bron: Fbref.com

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.