Oranje-anekdote Willems: 'Is het mogelijk dat ik eerst even op vakantie ga?'

6 juni om 07:55

Voor Jetro Willems kwam zijn plek in de EK-selectie van 2012 als een totale verrassing. De linksback speelde destijds bij PSV en was achttien jaar. Daarmee was hij de jongste speler op dat toernooi.

Willems kreeg een onverwacht belletje van bondscoach Bert van Marwijk. "Om eerlijk te zijn was ik niet eens voorbereid", zegt Willems tegen de BBC. "Ik werd eerst geselecteerd voor Oranje O19. Na het seizoen was er altijd een barbecue. Ik was vrij laat en had niet op m'n telefoon gekeken. Toen ik keek zag ik veel berichtjes en gemiste oproepen van m'n moeder en anderen."

"De trainer zei: kun je even naar m'n kamer komen? Ik dacht: huh? Wat heb ik gedaan? Heb ik iets verkeerd gezegd? Ik was nog jong en qua persoonlijkheid nog niet zoals ik nu ben. In de kamer zei de trainer: gefeliciteerd, je zit bij de selectie van het Nederlands elftal. Ik zei: ja, voor O19. Maar is het mogelijk dat ik eerst even op vakantie ga? Toen zei de trainer dat het niet om O19 ging, maar om het eerste."

Bij Willems ging nog steeds geen belletje rinkelen. Hij dacht dat het om 'het eerste elftal van O19' ging. Ook toen de trainer zei dat het om het grote Oranje ging. "EK? Welk EK? We spelen toch vriendschappelijk? Hij vroeg toen of ik niet op m'n telefoon gekeken had. Ik heb tot laat zitten Playstationen en werd niet op tijd wakker, dus ik moest haasten. Ik realiseerde het me niet."

En dus stond een bloednerveuze Willems aan de aftrap tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. "In de tunnel zei Wesley Sneijder: geen zorgen, ik zal je helpen. Speel alle ballen naar mij, geen probleem. Ik voelde me daardoor wat zelfverzekerder."