Marca ziet in mislopen Wijnaldum symbool voor nieuwe Cruijffiaanse Barça-koers

8 juni om 19:20

Het mislopen van Georginio Wijnaldum past – wrang genoeg – in de nieuwe koers die FC Barcelona is gaan varen, concludeert Marca in een analyse. De herkozen voorzitter Joan Laporta wil weer een Cruijffiaanse geest door Camp Nou laten waaien: Barça wil zich niet meer mengen in 'biedingsoorlogen' en wil alleen maar spelers die ook dolgraag voor de club willen spelen.

Toen Laporta in 2010 zijn eerste ambtstermijn beëindigde, werd er met geld gesmeten in Catalonië: alleen aan transfersommen werd er 1,5 miljard (!) euro betaald, vijfhonderd miljoen euro meer. Mede door toedoen van de coronacrisis lijken transfers als die van Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho en Antoine Griezmann – allen voor meer dan honderd miljoen euro overgenomen – verleden tijd.

Barcelona haalde vooralsnog met Sergio Agüero, Eric García (rechts op de foto, naast Laporta) en Emerson Royal twee transfervrije krachten en één relatief goedkope speler binnen en gaf zich gewonnen toen Paris Saint-Germain op het allerlaatste moment de strijd om Wijnaldum won. Memphis Depay moet de vierde nieuwkomer worden, al is het nog even de vraag of ook hij niet zwicht voor een aanbod van een andere club.

Hoe dan ook: Laporta wil breken met de politiek van zijn voorganger Josep Maria Bartomeu en houdt de filosofie van zijn inspirator Johan Cruijff aan, concludeert Marca. De Madrileense krant wijst op een stelregel van El Salvador: iedereen die twijfelt over Barça, is niet goed genoeg. De aanstelling van zoon Jordi Cruijff was al een indicatie voor de start van een nieuw Barça-tijdperk.