Neef van 'arrogante' Promes doorbreekt stilte: "Dat redde denk ik mijn leven"

9 juni om 08:20
Laatste update: 9 juni om 08:23

Het is moeilijk te bevatten dat Quincy Promes naar het EK gaat, terwijl zijn neef met de desastreuze gevolgen van het steekincident uit 2020 zit. Dat stelt Simon Erisko, een gefingeerde naam, in gesprek met De Telegraaf. De neef van Promes spreekt zich voor het eerst publiekelijk uit.

Volgens Erisko stak Promes hem tijdens een feest in Abcoude neer. Het was het begin van een lange periode met revalidatie, traumaverwerking en het vinden van een nieuw doel in zijn leven. Omdat zijn knie is verwoest, kan het slachtoffer niet meer werken voor zijn klusbedrijf. "Misschien dat het in de toekomst ooit nog goed komt, maar niemand kan me daar zekerheid over bieden", zegt hij in De Telegraaf.

Erisko vertelt zijn kant van het verhaal, nadat Promes afgelopen week in een reeks interviews bleef ontkennen. "Er is zoveel bewijs, ook van ooggetuigen. Ik probeer me te focussen op mijn herstel en de toekomst en daar kan ik zijn fabeltjes en arrogante houding niet bij hebben", laat hij weten.

'Woeste blik in zijn ogen'
Eind juli ging het mis: na een privéfeest in Abcoude sloeg de stemming om, aldus Erisko. "Plotseling zag ik mijn neef met een woeste blik in zijn ogen op me afstormen. Ik deinsde naar achteren en viel achterover. Dat redde denk ik mijn leven want anders was het mes niet in mijn knie maar in mijn bovenlichaam terechtgekomen."

Vervolgens bleef het stil. "Mijn cliënt wilde het eerst in onderling overleg oplossen", zegt advocaat Yehudi Moszkowicz. Erisko: "Ik was altijd trots op mijn neef en wilde zijn carrière niet beschadigen. Maar ik hoorde helemaal niks. Geen telefoontje, geen berichtje, het bleef helemaal stil. Dit terwijl al direct duidelijk was dat de verwondingen zeer ernstig waren en het letsel zeer waarschijnlijk blijvend is. (...) Ik loop, maar de trap op, rennen, bukken, hurken lukt allemaal niet."

Vergoeding 'een lachertje'
De moeder van Promes nam uiteindelijk contact op en bood een vergoeding van maximaal een paar duizend euro. "Een lachertje", reageert Erisko. "Het is me totaal niet om geld te doen. Maar ik heb al een jaar niet kunnen werken en ook de toekomst is zeer onzeker. Je kunt niet iemand neersteken en dan vervolgens gewoon lekker doorgaan met je leventje zonder de consequenties te aanvaarden."

In de tussentijd is Promes 'gewoon' opgenomen in de EK-selectie van Oranje. Erisko vraagt zich af wat er in zijn hoofd omgaat. De beslissing van bondscoach Frank de Boer om zijn neef te selecteren, begrijpt hij niet. "Frank de Boer zei dat hij het sportieve oogpunt belangrijker achtte. Het is volgens mij niet aan hem daar een oordeel over te hebben. Eens komt de waarheid aan het licht en hoe zal de bondscoach dan op zijn beslissing terugkijken?"