Blind: 'De hele wereld keek mee, die treffer heeft mijn leven veranderd'

9 juni om 19:51
Laatste update: 9 juni om 20:33

Daley Blind heeft als één van de weinige EK-gangers van Oranje al ervaring op een eindtoernooi. De linkspoot schreef tijdens het WK van 2014 zelfs voetbalgeschiedenis: Robin van Persie kopte één van de mooiste WK-goals van Oranje binnen en Blind verzorgde de splijtende pass op The Flying Dutchman.

De inmiddels 31-jarige verdediger heeft de beelden vaak teruggezien. "Die treffer heeft mijn leven veranderd", tekent het Algemeen Dagblad zelfs op. "De hele wereld keek mee en mede daardoor verdiende ik een transfer naar United (waar hij vier seizoenen zou spelen, voordat hij in 2018 terugkeerde naar Ajax, red.)."

Oranje haalde uiteindelijk het brons in Brazilië en Blind denkt met veel plezier terug aan het toernooi. "Ook omdat we vaak naar buiten konden om bijvoorbeeld even over het strand van Rio de Janeiro te lopen. Onze familie was dichtbij. Dat is nu allemaal anders", doelt hij op de coronabeperkingen. "De KNVB doet er alles aan om het ons naar de zin te maken, maar we moeten onze familie missen."

Nu lonkt dus zijn eerste deelname aan een EK. Nadat hij eind maart geblesseerd raakte tegen Gibraltar, leek dit nog een kansloze missie voor Blind. De routinier heeft zijn race tegen de klok echter gewonnen en kon zondag tegen Georgië weer drie kwartier meespelen. "Ik ben positief en ben blij dat ik erbij ben na die enkelblessure. Ik heb de grenzen moeten opzoeken. Minder lang op krukken, eerder uit het gips en zo. Een week voordat we moesten verzamelen, twijfelde ik nog of ik het wel zou halen."