"Ik vind dat De Boer best ballen heeft dat hij het blijft proberen"

11 juni om 11:15
Laatste update: 11 juni om 16:38

VoetbalPrimeur blikt in een drieluik vooruit op het EK. Vrijdag is het woord uitgebreid aan Leonne Stentler, oud-voetbalster en analist bij ESPN en de NOS. Stentler denkt dat Nederland het schopt tot de kwartfinale en tipt Frankrijk als EK-winnaar. Ze vreest dat België het niet waar gaat maken en sluit niet uit dat 'luizenploeg' Portugal hoge ogen gaat gooien.

Als VoetbalPrimeur Stentler vraagt wie de favoriet is om het EK te winnen, is het antwoord duidelijk: "Frankrijk, ondanks het relletje rond Mbappé en Giroud. De verdediging is belachelijk goed, ze hebben voorin veel sterren en op het middenveld loopt Kanté, wat wil je nog meer? En kijk naar Portugal. Je zegt niet alleen Ronaldo, maar ook Bruno Fernandes, Rúben Diás, João Félix en Pepe, die ondanks zijn leeftijd een goed seizoen heeft gespeeld."

"Portugal is een galaploeg die lelijk voetbal speelt, maar wel ver gaat komen. Ze hebben al heel lang een systeem dat werkt en ook nog die sleutelspelers die het verschil kunnen maken. Als je dat vergelijkt met Nederland, kunnen we toch niet denken dat we verder dan de kwartfinale komen? Portugal is een beetje een luizenploeg, heel vervelend om tegen te spelen."

Duitsland
Stentler heeft een hoge pet op van Duitsland, maar zet Die Mannschaft niet meteen bij de favorieten. "Duitsland is dodelijk als het eenmaal begint te lopen, maar centraal achterin zijn ze kwetsbaar. Rüdiger maakt altijd wel een foutje, terwijl het voorin geweldig is. Duitsland is wat je van Nederland hoopt: als het loopt, gaat het als een speer. Maar dan verliezen ze weer met 6-0 van Spanje. Ik vind het lastig om te voorspellen waar Duitsland gaat eindigen. Ik denk dat het er in die poule best om kan gaan hangen wie het meeste scoort tegen Hongarije (Portugal zit in een poule met Duitsland, Frankrijk en Hongarije, red.). Dat wordt heel interessant."

België
Voor België is het met de huidige generatie wellicht de laatste kans op succes. Stentler hoopt op succes voor de ploeg van Roberto Martínez, maar vreest een afgang. "Ik ben bang dat België de teleurstelling wordt. Ze willen nu niet per se meer mooi spelen, maar vooral winnen. Dus wat dat betreft zijn ze slimmer geworden. Ze hebben een vlekkeloze kwalificatie gehad, maar de verdediging is niet fantastisch meer. Daardoor zou het mis kunnen gaan."

"Ik hoop echt dat ze het gaan doen, want het is do-or-die, maar ik ben bang dat ze het niet gaan redden. Ze móeten Europees kampioen worden. Witsel wordt al wat ouder, Mertens heeft niet de vorm van twee jaar geleden en ook bij Hazard ontbreekt de vorm. De gouden generatie nadert z'n einde, dus het moet nu gebeuren. Daarom vrees ik dat het door de druk een teleurstelling gaat worden."

Spanje
"Spanje vond ik tegen Portugal goed spelen. Ik vind het heel leuk om naar te kijken, heel verfrissend", zegt Stentler wanneer ze de ploeg van Luis Enrique onder de loep legt. "Spanje heeft echt een heel goed elftal en op het middenveld veel opties, net als achterin. De voorhoede van Spanje is het enige waar ik twijfels over heb."

De spelopvatting van Spanje kan Stentler wel bekoren. "Ze spelen gewoon heel duidelijk. Ze zetten heel agressief druk en ik denk dat ze best ver kunnen komen. Spanje heeft een onrustige voorbereiding door de vele coronabesmettingen, maar wel een redelijk makkelijke poule (Zweden, Polen, Slowakije, red.). Daardoor hebben ze nog wat 'oefentijd'. Los van dat Spanje geen moeilijke poule heeft, moeten ze er wel iedere wedstrijd vol voor gaan. Anders raken ze de focus en flow kwijt, dat zag je bij Nederland in 2008. Het is niet erg voor Spanje dat er wat spelers terug moeten komen."

Nederland
Stentler denkt niet dat Nederland in staat is om te verrassen op het EK. De ploeg van bondscoach Frank de Boer hangt nog als los zand aan elkaar en het systeem is door de buitenwacht al volledig verguisd nog voor er een EK-wedstrijd gespeeld is. Stentler snapt dat wel. "Het sentiment is volledig negatief. Zelf iemand die geen verstand van voetbal heeft roept dat Nederland in een ander systeem moet spelen. Nederland is gewoon niet te vergelijken met Frankrijk, dat zo'n beetje op iedere positie een ster heeft staan."

"Ik vergelijk Nederland meer met Italië. Koeman nam het in 2018 over bij Nederland en Mancini bij Italië, maar bij Italië is het in één stijgende lijn omhoog gegaan, terwijl het in Nederland na het vertrek van Koeman een bende is geworden. De onrust rond dit toernooi, het is knap hoe je dit mismanaged. Het is knullig, maar ik kreeg tegen Georgië het gevoel dat ze echt de rug hebben gerecht en het wilden fiksen. Ik denk dat het ook positief uit zou kunnen pakken. En wat het systeem betreft, iedereen is nu zo anti, dat je als team ook kunt zeggen: we gaan bewijzen dat we dit wél kunnen."De Boer moet keer op keer uitleggen waarom hij toch vast blijft houden aan 5-3-2, zijn droomsysteem. De realiteit is dat het nog voor geen meter loopt bij Nederland. "Ik vind dat De Boer best ballen heeft dat hij het blijft proberen, maar het is een groot risico dat hij dit in zo'n korte tijd erin probeert te duwen. Ik denk dat veel mensen hem voor gek verklaren, maar ik hoop dat de spelers zeggen dat ze het willen fiksen met elkaar. Ik denk dat het na de wedstrijd tegen Schotland wel geknald heeft, want tegen Georgië waren ze een stuk scherper. Ze hebben misschien een paar dingen afgesproken over wat ze uit willen dragen en willen ook niet meer zo kritisch zijn op het systeem. Het duurt lang voor je het echt goed op elkaar af kunt stemmen."

"Er lopen een paar spelers die dit systeem ademen. De Vrij en De Roon moeten dit wel kunnen, maar je ziet dat het bij bijvoorbeeld Wijndal helemaal niet loopt", zegt Stentler. "Hij komt al net kijken en moet nu ook ineens aan een heel nieuw systeem wennen. Als je een transfer naar Atalanta Bergamo of Internazionale maakt, moet je je aanpassen aan een machine. Terwijl hier de hele machine nog moet worden uitgevonden. Dat vind ik wel raar. Wat ik zeg: ik vind dat De Boer ballen heeft omdat hij het blijft proberen."

Toch zou het volgens Stentler niet gek zijn als De Boer het weer anders gaat doen. "Je zou denken dat je met dit materiaal 4-3-3 kunt spelen. Je moet Memphis in het centrum zetten. Ik zou dan niet 5-3-2, maar 5-2-3 spelen zodat je in de aanval een 3-4-3 krijgt. Een beetje à la België. Frenkie de Jong en Wijnaldum zou je dan een verdedigende rol kunnen geven en Memphis daar dan voor zodat je Malen of eventueel Berghuis of Weghorst als loper in de rug zet van Memphis, die dan uitzakt. Centraal vind ik hem wel beter dan op links. Maar als je 4-3-3 speelt snap ik wel dat je hem daar zet."De formatie van De Boer staat in grote lijnen vast. Nederland gaat naar alle waarschijnlijkheid in 5-3-2 spelen tegen Oekraïne, op papier de sterkste tegenstander in de poule. "Maar ik denk dat Nederland ook zo tegen Noord-Macedonië gaat spelen, want in feite 'oefent' Nederland in de poulefase gewoon door. In principe is het dus gunstig, ze kunnen het systeem beter onder de knie krijgen. Finetunen wil ik het nog niet noemen, zover zijn we nog niet, maar we kunnen dan richting wat meer automatisme werken."

Prognose
Stentler acht het niet realistisch dat Nederland het EK gaat winnen. "Onder voorwaarde dat er enorme ruzie uitbreekt bij Frankrijk, België teleurstelt en Portugal niet meer weet hoe het een luizenploeg moet zijn. Dan zou het misschien kunnen, maar ik heb er weinig geloof in. Bij de andere landen zijn de succesfactoren net iets meer aanwezig, al moet het daar ook nog goed vallen. Ik denk dat de kwartfinale mooi zou zijn voor Nederland. Het zou me verbazen als ze verder komen dan dat."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)