Vijf conclusies: Oranje-gekte kan  losbarsten, groot respect voor Blind

Vijf conclusies: Oranje-gekte kan losbarsten, groot respect voor Blind

Gepubliceerd: maandag 14 juni 2021 om 00:00ma 14-06-2021 om 00:00

Laatste update: maandag 14 juni 2021 om 09:13ma 14-06-2021 om 09:13

Het was nagelbijtend spannend, maar het kwam goed: Oranje is het EK begonnen met een driepunter tegen Oekraïne, waardoor de weg naar groepswinst open ligt. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Oranje-gekte kan losbarsten
Zelden werd er in Nederland met zoveel scepsis toegeleefd naar een eindtoernooi, iets wat niet in de laatste plaats door Oranje zelf kwam: bondscoach Frank de Boer spande de kroon met zijn reeks aan fouten. Maar dat ligt sinds zondagavond allemaal achter ons. Het Nederlands elftal is het EK begonnen met drie punten, de weg naar de groepswinst ligt open en de Oranje-koorts gaat de komende dagen stijgen.

Onverwachte matchwinner
Zeven jaar geleden, tijdens het laatste eindtoernooi van Oranje, was Dumfries nog een amateurvoetballer bij BVV Barendrecht. De rest is geschiedenis: ongepolijst is zijn tweede naam, maar wat was Dumfries ongelóóflijk aan het 'stieren', zo zei Daley Blind, aan de rechterkant. Als Oranje-matchwinner op een EK gaat de PSV-captain de geschiedenisboeken in.

Stof tot nadenken
Voor het moraal - van zowel Oranje als het Nederlandse volk - is de overwinning cruciaal. En waarschijnlijk heeft Europa de meest vermakelijke wedstrijd van het EK tot nu toe gezien. Maar de turbulente avond in de Johan Cruijff Arena geeft veel stof tot nadenken. Belangrijkste pijnpunt: het 5-3-2-systeem - of 3-5-2 - biedt op deze manier géén verdedigende zekerheid. De afstand tussen verdediging en middenveld is te groot. Toplanden weten daar beter raad mee dan Oekraïne.

Kippenvel in de Johan Cruijff Arena
Het Wilhelmus in een gevuld stadion, uit volle borst gezongen door de supporters en de spelers - let op de verbeten kop van Wout Weghorst - op het veld: waanzinnig. De avond begon met kippenvel en eindigde daar ook mee door de winnende goal van Denzel Dumfries. Het was memorabel na ruim een jaar in lege stadions.

De tranen van Blind
Als EK-opener stelde Nederland - Oekraïne geen moment teleur, maar het meest bijzondere moment vond plaats in de 64ste minuut: Blind liep in tranen van het veld en dat had alles te maken met de hartstilstand van Christian Eriksen. "Het heeft veel impact op mij gehad, persoonlijk", zei hij na afloop in een indrukwekkend interview met NOS. "Voor mij waren het herkenbare dingen, dat maakte het zo heftig voor mij en mijn familie, mijn ouders, mijn vrouw. Ik heb een mentale horde moeten overwinnen om te spelen."

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws