Sneijder laat zich uit over Oranje-boycot: 'Johan Derksen is geen racist'

Sneijder laat zich uit over Oranje-boycot: 'Johan Derksen is geen racist'

Gepubliceerd: donderdag 17 juni 2021 om 10:57do 17-06-2021 om 10:57

Wesley Sneijder heeft zich woensdagavond in het SBS6-programma De Oranjezomer uitgelaten over de Veronica Inside-boycot van het Nederlands elftal. Het is een lastige discussie, erkent de recordinternational.

Een jaar geleden kondigden de Oranje-internationals een boycot af na een veelbesproken Akwasi-opmerking van Johan Derksen. Sneijder weet niet of het ook zo was gegaan als hij nog bij het Nederlands elftal had gezeten. "Het is een mening van de spelersgroep", begint Sneijder over de boycot. "Als ik bij de groep had gezeten, en misschien nog wat andere gasten van de oude garde, dan was er misschien een heel andere mening uitgekomen. Maar we hebben het natuurlijk wel over een onderwerp dat heel gevoelig ligt."

Het is 'helemaal niet gevoelig', haakt Derksen in. "Weet je wie geboycot had moeten worden? Akwasi, die daar heeft staan schreeuwen op de Dam en zich zeer onbeschoft gedragen heeft. Daar werd niet over gepraat. Ik maak een grapje over de man die zich misdroeg en toen werd de racismekaart weer getrokken. Het heeft niets met racisme te maken. Ik trek er ook geen woord van terug, al word ik mijn hele leven geboycot."

Sneijder is het wat dat betreft eens met Derksen. "Het heeft ook niks met racisme te maken", zegt hij. "Het gaat over een discussie die landelijk wordt gevoerd. Als Nederlands elftal moet je dan een statement maken en dat hebben ze ook gedaan. Ik ben het met Johan eens: je mag over alles grappen maken. Maar dit is dan weer een onderwerp dat heel gevoelig ligt."

"Wij kunnen ons nooit verplaatsen in de donkere mensen, wat zij meemaken. Wij kunnen wel heel makkelijk zeggen: wij zien het niet, wij merken het niet om ons heen. Er zijn er bij die het wél merken. Ik kom uit een echte volksbuurt en we hebben daar alle culturen die je maar kan verzinnen. Ik heb nog nooit meegemaakt in mijn directe omgeving dat zoiets gebeurt. Maar er zijn van die zieke mensen op de aardbodem die helaas racist zijn. Maar ik weet stellig dat Johan dat niet is. Hij is geen racist. Alleen, als je een grap maakt op dat moment waarop het allemaal hot is, dan krijg je zo'n actie", besluit Sneijder.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws