Vijf dilemma's voor De Boer: de spitspositie en het weggevallen plan B

Vijf dilemma's voor De Boer: de spitspositie en het weggevallen plan B

Gepubliceerd: woensdag 23 juni 2021 om 17:00wo 23-06-2021 om 17:00

Oranje bereidt zich voor op de achtste finale van het EK met drie poulezeges op zak. Wat heeft bondscoach Frank de Boer op kunnen steken in die drie wedstrijden en wat zadelt hem op met nieuwe problemen? Een overzicht van de hoofdbrekens op weg naar Boedapest.

De formatie: 5-3-2 of toch maar 4-3-3?
Deze kwestie zal de keuzeheer van Oranje ongetwijfeld blijven achtervolgen. Of hij nou Europees kampioen wordt of niet, in Nederland weten alle zeventien miljoen bondscoaches het beter en de roep om 4-3-3 blijft. Feit is wel dat het in de tweede helft tegen Noord-Macedonië met Steven Berghuis op de vleugel alleraardigst uitzag. Een systeem met drie aanvallers en het aanhangen van de Hollandse school ligt deze spelers gewoon, maar de kwaliteiten van deze selectie lijken toch meer in de 5-3-2-lijn te liggen.

De spitspositie: Donyell Malen of Wout Weghorst?
Passie, tomeloze inzet en een hoog doelpuntenmoyenne of snelheid, diepgang en een plaag voor elke verdediger. Het zijn de kwaliteiten die respectievelijk Weghorst en Malen te bieden hebben en waar De Boer een keuze in moet gaan maken. Welke speler ziet hij het liefste naast Memphis Depay in de Nederlandse aanval spelen? De spits van Wolfsburg kreeg 176 minuten om zich te laten zien, maar zijn PSV-concurrent deed het in 92 minuten beduidend beter. Heel Nederland is benieuwd waar de bondscoach voor zal kiezen.

Plan B: wie wordt de nieuwe redder in nood?
Met een van pijn vertrokken gezicht stapte Luuk de Jong dinsdag van het trainingsveld. Een dag later is de schade bekend: een knieblessure en einde EK voor de pinchhitter van Sevilla. Dat zal een hard gelag zijn voor de bondscoach, aangezien de lange spits nog ontzettend waardevol had kunnen zijn als breekijzer en met zijn vertrek ook 'plan B' aangepast moet worden. Wordt Wout Weghorst het nieuwe stormram? Is er een verdediger die aangewezen kan worden om in geval van nood naar voren te gaan? Er moet snel een nieuw noodplan opgesteld worden.

Het middenveld: is er back-up voor De Roon, Wijnaldum en De Jong?
De verwachtingen waren hoog, maar het eindresultaat niet zo. De basisplaats die Ryan Gravenberch toebedeeld kreeg tegen Noord-Macedonië kon de Ajacied niet gebruiken om zijn kandidatuur voor een definitief plekje bij de eerste elf duidelijk te maken. De vraag is of hij, samen met andere middenvelders als Davy Klaassen en Teun Koopmeiners, wel goed genoeg is om de drie onbetwiste basisspelers te kunnen vervangen als dat nodig is. Klaassen en Koopmeiners kregen nog niet eens speeltijd en of De Boer het nog eens aandurft om Gravenberch minuten te geven is zeer de vraag.

Strafschoppen: trainen of het gevoel laten spreken?
We gaan de knock-outfase in en dat betekent dat de penaltyserie weer op de loer ligt! Het blijft een eeuwige discussie of je nou moet trainen op het nemen van strafschoppen of het allemaal maar op je af moet laten komen als het zover is. Het is aan de bondscoach om een knoop daarover door te hakken. Gelukkig is De Boer zelf een expert: hij was er op het WK van 1998 en het EK van 2000 bij toen er na strafschoppen werd verloren en zal dus ideeën hebben over het voorkomen van een nieuw trauma.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws