De Oranje-conclusies: kapitale fout van De Boer en hoogmoed komt voor de val

27-06-2021 20:25
87

Het Nederlands elftal ligt eruit. Het Europees kampioenschap komt al in de achtste finale ten einde na een beschamende 2-0 nederlaag tegen Tsjechië en dat mag Oranje en bondscoach Frank de Boer zichzelf aanrekenen. Zes conclusies na een vreselijke avond.

De goede openingsfase kreeg geen vervolg
Heel Nederland zal in de eerste twintig minuten met veel vertrouwen gekeken hebben hoe de mannen in het Oranje aandrongen. Met fris aanvalsspel werden er wat kleine momentjes bij elkaar gespeeld op de Tsjechische helft en het was wachten op een serieuze kans of een doelpunt. Na twintig minuten viel het Nederlands elftal echter heel ver terug en kwam het in de zeventig minuten die volgden geen moment meer in de wedstrijd.

Tien man van Nederland zijn volslagen machteloos
De gemiste kans van Donyell Malen en de rode kaart voor Matthijs de Ligt in één minuut was het breekpunt in dit duel. De PSV-spits had natuurlijk gewoon moeten scoren en dan had de wedstrijd er heel anders uitgezien. De Ligt valt ook wel het één en ander kwalijk te nemen, want ondanks een duw in de rug mag hij de bal daar natuurlijk nooit wegslaan. Met tien man kwam Oranje vervolgens amper van eigen helft af en werd het verdiend op een hoop gespeeld door de Tsjechen.

Promes voor Malen is een nieuwe 'Beruchte Wissel'
Veel mensen in het stadion en voor de televisie zullen met opengevallen mond hebben gekeken hoe De Boer een poging deed om Dick Advocaat achterna te gaan. De Kleine Generaal wisselde, ook tegen Tsjechië, Arjen Robben voor Paul Bosvelt op een onbegrijpelijk moment en de huidige bondscoach deed iets vergelijkbaars. Met Donyell Malen werd na de rode kaart de enige snelle aanvaller eruit gehaald en waarom juist Quincy Promes voor hem kwam, valt niet uit te leggen.

Denzel Dumfries als rechtsback en linksbuiten tegelijk
De enige speler die een voldoende haalde bij Oranje was Dumfries. Hij was overal op het veld, 'stierde' als vanouds en stond op werkelijk alle posities op het veld. De PSV-back dook zelfs als rechtsbuiten op en had in de eerste minuut met een beetje meer geluk al een doelpunt kunnen maken. Hadden de overige tien spelers maar dezelfde instelling als Dumfries, want dan was het zondagavond allemaal wel goed gekomen.

Oranje en het volk heeft zich te vroeg rijk gerekend
Wembley lonkte al, als we het volk en sommige 'kenners' moeten geloven. Via Tsjechië en Denemarken lag de weg naar de halve finale open en de bondscoach liet zelfs al optekenen dat het halen van de grachten het enige doel van het Nederlands elftal zou moeten zijn. Hoogmoed is wederom voor de val gekomen, zo is gebleken. De zwakker geachte Tsjechen deden wel wat ze moeten doen en dus ligt Oranje er verdiend uit. Dat mag de ploeg zich aanrekenen.

De schermen op terrassen kunnen alweer afgebroken worden
Dit is niet alleen een nederlaag voor Oranje en voor de Nederlandse voetballiefhebber, maar ook zeker voor alle horecaondernemers in ons land. Voor het eerst dit toernooi mochten ze gasten verwelkomen op het terras en in hun zaak om op schermen naar de wedstrijd te kijken, maar meer van die avondjes zullen er niet meer van komen. Er zijn nog dertien ploegen in het toernooi, maar Nederland niet meer.