Transfervrij XI: deze spelers zijn gratis en voor niets op te halen

Transfervrij XI: deze spelers zijn gratis en voor niets op te halen

01-07-2021 13:00 Laatste update: 13:58
41

Waar ligt de toekomst van Lionel Messi en Sergio Ramos? De transfermarkt is vanaf vandaag geopend en dus kunnen transfervrije spelers gratis opgehaald worden door clubs. VoetbalPrimeur stelt een elftal samen met clubloze spelers en hun mogelijke bestemmingen.

Doelman: Gianluigi Donnarumma
De pas 22-jarige doelman van AC Milan speelde al meer dan 250 (!) wedstrijden in het eerste elftal en keepte ook al dertig interlands voor Italië. Hij staat nadrukkelijk in de belangstelling van Paris Saint-Germain, dat zich eerder al versterkte met Georginio Wijnaldum en bijna rond is met Achraf Hakimi. De reden achter een mogelijk vertrek van Donnarumma is onbekend. Financiële noodzaak vanuit AC Milan zal het niet zijn, want de goalie is gratis op te halen.

Centrale verdediger: Jérôme Boateng
Tien jaar lang diende hij Bayern München, waar hij 25 prijzen pakte. In de meeste seizoenen was hij een vaste waarde in de defensie van Der Rekordmeister, maar na een decennium kreeg hij van de clubleiding te horen dat hij mocht vertrekken. De Duitser is 32 jaar en kan nog een stap naar een topclub maken. Wie pikt hem op? Tot nu toe speelt er nog weinig rond zijn persoon.

Centrale verdediger: Sergio Ramos
Misschien wel de meest verrassende naam in dit rijtje. Over zijn palmares hoeven we het niet te hebben, want iedereen weet hoe groot de Real Madrid-legende is. Ramos wilde zijn contract eerst niet verlengen, maar later gaf hij ook aan ‘niet weg te willen’. Uiteindelijk is Ramos transfervrij en gaat hij naar een nieuwe club. Paris Saint-Germain, Sevilla en Manchester City lijken het dichtst bij zijn handtekening.

Centrale verdediger: David Luiz
Gold jarenlang als een topverdediger op de Europese velden, maar na zijn overstap naar Arsenal is hij toch wat in aanzien gedaald. De Londense club hield een grote schoonmaak, waar ook Luiz de dupe van werd. Zijn contract werd niet verlengd en hij mag uitkijken naar een nieuwe ploeg. Voor de inmiddels 34-jarige verdediger heeft zich nog niemand officieel gemeld. Het is te hopen voor de ervaren Braziliaan dat hij het nog ergens kan laten zien voordat hij gaat afbouwen of stoppen.

Linksback: Patrick van Aanholt
De enige Nederlander in dit elftal. Hij speelde het afgelopen Premier League-seizoen 22 wedstrijden voor Crystal Palace, wat hem een plekje in de EK-selectie opleverde. Zijn prestaties op het toernooi zelf waren echter niet bijster indrukwekkend, dus het is maar de vraag of hij zich ergens in de kijker heeft gespeeld. De kans lijkt wel aanwezig dat hij in de Premier League blijft, aangezien Leeds United zich voor Van Aanholt zou hebben gemeld. Daar moet wel bij gezegd worden dat dit voor het EK was.

Middenvelder: Jack Wilshere
De Engelsman kon de torenhoge verwachtingen nooit helemaal waarmaken, mede door blessureleed. Via Arsenal en West Ham United streek hij begin 2021 neer bij AFC Bournemouth, maar die club wil hem niet behouden. Voor Wilshere begint de tijd wel te dringen. Met 29 jaar lijkt hij nog een carrière voor zich te hebben, maar het is oppassen dat het niet vroegtijdig als een nachtkaars uitgaat. Momenteel zijn er geen gegadigden die Wilshere in willen lijven.

Spelmaker: Hatem Ben Arfa
De 34-jarige Fransman heeft door de jaren heen de nodige clubs versleten, dus waarschijnlijk zal hij dit keer ook wel ergens opduiken. Tot dusver is hij in elk geval clubloos. Vanaf 7 oktober 2020 speelde hij voor Bordeaux, maar de Franse club brak zijn contract niet open 'om sportieve redenen'. Ook voor Ben Arfa is geen club concreet geïnteresseerd.

Spelmaker: Juan Mata
Mata speelt vanaf begin 2014 al voor Manchester United, maar gaat de club na een dienstverband van 7,5 jaar verlaten. De laatste jaren raakte hij al steeds verder achterop in de pikorde van 'The Red Devils'. Het afgelopen seizoen speelde hij slechts 511 minuten in de Premier League, dus het is de vraag of er zich een grote club aandient voor de 32-jarige middenvelder uit Spanje.

Rechtsbuiten: Lionel Messi
Er hoeft niet gespeculeerd te worden of Messi volgend seizoen nog op de Europese velden te bewonderen is. De vraag is alleen: waar? De Argentijnse superster is er zelf nog niet over uit of zijn toekomst bij FC Barcelona ligt. Volgens de Spaanse krant AS moest de witte rook in Camp Nou voor 1 juli komen, maar die bleef uit. De kans is aanwezig dat Messi na de Copa América eerst op vakantie gaat, en daarna pas het vervolg van zijn loopbaan naar buiten brengt.

Spits: Kévin Gameiro
Is wat uit de gratie geraakt sinds hij vanaf 2018 bij FC Valencia speelt, maar zijn cv liegt er niet om: onder andere Paris Saint-Germain, Atlético Madrid en Sevilla hebben Gameiro in dienst gehad. Hij scoorde het afgelopen seizoen in La Liga vier keer in 27 duels, dus of de clubs voor de centrumspits in de rij staan is de vraag.

Linksbuiten: Franck Ribéry
De Bayern München-legende loopt uit zijn contract bij ACF Fiorentina en moet dus op zoek naar een nieuwe club. Het lijkt er niet op dat de 38-jarige Fransman zijn schoenen al aan de wilgen wil hangen. In maart van dit jaar gingen er geruchten dat Ribéry zou terugkeren naar de Bundesliga, maar destijds zijn er geen clubs genoemd.