PSV lijkt klaar voor strijd met Ajax: de Eindhovense verbeteringen op een rij

PSV lijkt klaar voor strijd met Ajax: de Eindhovense verbeteringen op een rij

15-07-2021 12:30 Laatste update: 12:33
295

Zijn debuutseizoen in Eindhoven verliep enigszins teleurstellend, maar Roger Schmidt moet PSV dit seizoen wél naar prijzen zien te leiden. Tijdens het vorige seizoen bleek, zoals Schmidt zelf ook meerdere malen aangaf, het gat met Ajax te groot. De voorbereiding op dit seizoen lijkt echter al een stuk rustiger in Eindhoven en het vertrouwen op De Herdgang groeit. Hoe komt dat? VoetbalPrimeur bespreekt de belangrijkste punten, met de eerste grote test op komst.

Selectie op orde
Het is halverwege juli en PSV heeft de selectie al aardig op orde. André Ramalho, Philipp Mwene, Marco van Ginkel, Davy Pröpper, Joël Drommel: ze stonden allemaal tijdens de eerste training van PSV op het veld. Dat was vorig jaar wel anders. Philipp Max en Eran Zahavi arriveerden pas na 1 september en Mario Götze kwam zelfs op Deadline Day naar PSV. Niet ideaal voor een nieuwe trainer.

Daarnaast heeft technisch manager John de Jong al vroegtijdig ingespeeld op het waarschijnlijke vertrek van Denzel Dumfries en Donyell Malen. Zij kunnen in alle rust een transfer maken, zonder dat PSV daardoor in de problemen komt. Op 21 juli spelen de Eindhovenaren voor de tweede voorronde van de Champions League tegen Galatasaray. Als er voor die tijd geen gekke dingen gebeuren, staat het fundament van PSV dan al.

Uitgebalanceerd elftal
Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2020/2021 was Nick Viergever de enige dertiger in de ploeg van Schmidt. Aangezien de oud-Ajacied lang niet altijd een zekerheidje is geweest in de defensie van PSV, moesten jonge twintigers de kar trekken. Met de komst van Max, Zahavi en Götze kwam er natuurlijk een bak ervaring in huis, maar moest de hiërarchie opnieuw verdeeld worden, terwijl de competitie al bezig was.

Hoe anders is dat nu: met Van Ginkel en Pröpper heeft PSV twee oude bekenden die de kar kunnen trekken. Achterin beschikt de club over Olivier Boscagli, die na een indrukwekkend seizoen zijn strepen heeft verdiend en een leider is geworden. Naast de Fransman heeft PSV ook Ramalho (29), Mwene (27) en Max (27) in de gelederen. Bovendien hebben de jongeren in de selectie, spelers als Cody Gakpo, Jordan Teze, Noni Madueke en Yorbe Vertessen, vorig seizoen volop ervaring op kunnen doen: routine in combinatie met veel talent zorgt ervoor dat PSV bij aanvang van het seizoen al een stabiele ploeg heeft.

Geen individuele issues
Het hielp Schmidt en zijn staf niet dat Mohamed Ihattaren veel negatieve publiciteit kreeg. Het ene moment was hij niet fit genoeg, het andere moment ontstond er commotie over zijn relatie met de trainer of schreeuwde hij in de camera. De negentienjarige middenvelder heeft zijn vakantie echter gebruikt om topfit aan de start van het seizoen te verschijnen, fitter dan vorig seizoen in elk geval. Of Ihattaren op 1 september nog steeds in Eindhoven speelt, is nog steeds twijfelachtig. Maar 'hij doet het goed, is scherp en werkt hard', zijn de woorden van Schmidt in een recent interview.

Speelstijl bekend
Zelfs na de kerstdagen verkondigde Schmidt nog dat zijn team 'in het begin van een proces' zat. Dat mag na ruim een jaar geen excuus meer zijn. Vrijwel geen enkele speler was bekend met het 4-2-2-2-systeem van Schmidt en het 'Vollgas-Fussball' was ook een nieuw fenomeen op de Nederlandse velden. Het duurde vrij lang voordat de gewilde tactiek erin geslepen werd. De controleurs Ibrahim Sangaré en Pablo Rosario wisten volgens Schmidt als geen ander wat er gevraagd werd, maar in de praktijk konden de verdedigende middenvelders bijna nooit negentig minuten lang sturing geven aan de aanvallers in het druk zetten.

Inmiddels beschikt PSV over zeker vier spelers die kwalitatief goed genoeg zijn om op die positie kunnen spelen, dus bij vermoeidheid heeft de club meer opties in huis om het 'Vollgas-Fussball' hele wedstrijden lang te kunnen spelen. Wie weet kan het zo elke tegenstander zijn wil opleggen. En wie weet wordt de titelstrijd op deze manier een veel langere tijd spannend.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)