Steun voor Hyballa: 'Denen zijn geen overlevers, die willen het leuk houden'

29 juli om 19:12
Laatste update: 30 juli om 11:57

Kees Luijckx kan zich goed voorstellen dat Peter Hyballa en de Deense voetballers van Esbjerg met elkaar gebotst zijn. De verdediger speelde in het land en denkt dat het conflict te verklaren valt door een verschil in karakter.

De Duitse oefenmeester maakte zich onmogelijk bij Esbjerg door een harde aanpak te hanteren. Dat noopte 21 spelers ertoe om een openbaar statement te ondertekenen waarin om ontslag van Hyballa wordt gevraagd. "Hyballa is, zoals ik het van de buitenkant zie, heel extreem", zegt Luijckx tegen het BN DeStem. "En Denen zijn dat helemaal niet. Dat zijn geen overlevers. Zij willen vooral dat het leuk blijft. En ze hebben moeite met de directheid van communiceren."

De nu 35-jarige Castricummer ondervond het verschil in karakter zelf ook. "Ik was als speler ook wel streberig. Dat zorgde dan ook wel eens voor weerstand. Je kan goed met ze samenwerken, ze zijn sympathiek en behulpzaam. Maar Denen zijn ook conflictschuw. Niet recht voor de raap. En zeker niet extreem in beleving van topsport. Dat Hyballa een tegenpool is van de Deense mentaliteit, kan ik me prima voorstellen."

Het verbaast Luijckx dan ook niet dat de Deense spelers, die een andere opvoeding en behandeling gewend zijn, in opstand komen. "Denen hebben een soort curling-opvoeding. Alles wordt door de ouders voor de kinderen van de weg geveegd. Je wordt in Denemarken beschermd opgevoed. En de trigger om de top te halen is er maar mondjesmaat, want het leven is op voorhand toch al prima."