PSV verzuipt Ajax in Amsterdam en grijpt de Johan Cruijff Schaal: 0-4

PSV verzuipt Ajax in Amsterdam en grijpt de Johan Cruijff Schaal: 0-4

07-08-2021 21:53 Laatste update: 22:08
726

De eerste prijs van het seizoen is voor PSV. Het duel om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV werd overduidelijk in het Eindhovense voordeel beslist: 0-4. Noni Madueke was met twee treffers de grote man aan PSV-zijde.

Ajax en PSV zijn ook dit seizoen de titelfavorieten en dus was het interessant om te zien hoe ze zich tot elkaar zouden verhouden. Beide ploegen traden op volle oorlogssterkte aan, ondanks dat PSV aanstaande donderdag moet spelen tegen FC Midtjylland in de derde voorronde van de Champions League.

De wedstrijd was nog amper begonnen of PSV kon al een voorsprong noteren. Madueke schudde Ajax wakker met een vlammend schot waar Remko Pasveer geen antwoord op had. Dat gebeurde na iets meer dan twee minuten. Ajax was een achterstand in eigen huis niet meer gewend, PSV zette de verhoudingen nog eens extra op scherp.

Het antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten, al leverde dat geen Amsterdams doelpunt op. Op aangeven van Dusan Tadic kopte Steven Berghuis op de lat, waarna Sébastien Haller een doelpunt afgekeurd zag worden. Uit de herhaling bleek dat Tadic, die de voorzet gaf, buitenspel stond. Ajax bleef het grootste gevaar stichten, maar opnieuw haalde PSV de trekker over, opnieuw was het Madueke die dat deed en opnieuw deed hij dat vanaf rechts. De verdediging van Ajax werd te kijk gezet door de negentienjarige snelheidsduivel.

De eerste helft had vrijwel alles waar de gemiddelde toeschouwer vooraf op hoopt. Er werd gescoord, op hoog niveau gevoetbald en bij vlagen sloeg de vlam in de pan. Davy Klaassen kreeg het na een klein half uur aan de stok met Eran Zahavi, beiden kregen ze geel van de afzwaaiende Björn Kuipers. Ondanks de 0-2 achterstand was er nog sprake van een wedstrijd, maar na de rode kaart van Nicolas Tagliafico was daar niet veel meer van over. De Argentijn beging een oliedomme en snoeiharde overtreding op André Ramalho. Kuipers toonde geen genade.

Na een tactische omzetting hervatte Ajax in de tweede helft de achtervolging op PSV, dat loerde op counters en daarin bij vlagen gevaarlijk was. De angel was na de rode kaart van Tagliafico echter uit de wedstrijd. Ajax ontsnapte meermaals aan een 0-3 achterstand, maar had in de slotfase geen antwoord op het solo en schot van invaller Yorbe Vertessen. De kers op de taart was vlak voor tijd van Mario Götze.

PSV bevestigt status als titelfavoriet
Ajax beseft dat het na zaterdagavond in de strijd om de landstitel geen moment kan verslappen. En PSV presenteerde zich als een absolute titelkandidaat. Madueke is in bloedvorm en Ramalho, Marco van Ginkel en Davy Pröpper zijn echte versterkingen gebleken. Maar bij Ajax is er geen man overboord. De supporters bleven hun club ook na de definitieve nekslag van Vertessen steunen.

Volgende week begint de Eredivisie voor beide clubs, al moet PSV donderdag nog op bezoek bij FC Midtjylland om een plek in de play-offs van de Champions League veilig te stellen.