Van Gaal laat acht EK-gangers thuis: 'Spelers nodig die er meteen staan'

Van Gaal laat acht EK-gangers thuis: 'Spelers nodig die er meteen staan'

13-08-2021 13:28 Laatste update: 14-08-2021 11:09
134

Louis van Gaal heeft zijn stempel direct op de Oranje-selectie gedrukt: acht EK-gangers zijn niet opgeroepen en Tyrell Malacia en Devyne Rensch mogen zich voor het eerst bij de voorselectie melden. De teruggekeerde bondscoach beseft dat het Nederlands elftal tijdens de eerstvolgende interlandperiode direct aan de bak moet.

Van Gaal heeft in eerste instantie 25 spelers opgeroepen en zal eind augustus een tweede schifting doorvoeren, in aanloop naar de wedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije op 1, 4 en 7 september. "Iedereen weet dat de interlandweek in september erg belangrijk is en de voorbereidingstijd heel kort. Dat betekent dat we spelers nodig hebben die er meteen staan", aldus de net zeventig geworden bondscoach in gesprek met de KNVB-kanalen.

Wedden

Meer odds

Denzel Dumfries heeft bijvoorbeeld alleen maar voor zichzelf meegetraind bij PSV en is bezig met een transfer naar Internazionale: hij is niet opgeroepen door Van Gaal. Hetzelfde geldt voor onder meer Marco Bizot, die van AZ naar het Franse Stade Brest is vertrokken. "Niet alle clubs en spelers zijn even ver in de voorbereiding, dus daar moet ik rekening mee houden", verklaart laatstgenoemde. "Maar ik wil benadrukken dat iedereen bij mij in beeld is en blijft."

Naast Dumfries en Bizot zijn ook de gestopte Maarten Stekelenburg, Joël Veltman, Patrick van Aanholt, Owen Wijndal, Quincy Promes en Luuk de Jong niet opgeroepen. Nederland begint binnenkort aan een interlandblok dat de kansen op WK-kwalificatie kan maken of breken. Na drie van de tien speelrondes staat Oranje tweede in de kwalificatiepoule: één punt achter Turkije en op gelijke hoogte met Montenegro en Noorwegen, de andere twee tegenstanders van begin september. De eerste plek in de poule geeft recht op een WK-ticket. Als Oranje tweede wordt, moet het via de play-offs Qatar zien te halen.