FC Barcelona staat 1,35 miljard in het rood: Laporta haalt vernietigend uit

FC Barcelona staat 1,35 miljard in het rood: Laporta haalt vernietigend uit

16-08-2021 13:18 Laatste update: 13:44
239

FC Barcelona kampt met een duizelingwekkende schuld van 1,35 miljard euro. Dat heeft clubpresident Joan Laporta maandag bevestigd op een persconferentie in Camp Nou. Volgens Laporta is voorganger Josep Maria Bartomeu grotendeels verantwoordelijk.

Wanbeleid en de coronapandemie heeft Barcelona in grote financiële problemen gebracht. In januari presenteerde de club van Ronald Koeman, Frenkie de Jong, Sergiño Dest en Memphis Depay een schuld van 1,1 miljard euro. Dat bedrag is de laatste maanden gestegen naar 1,35 miljard.

Laporta gaf maandag op een persconferentie een update over de stand van zaken. Hij deed dat drie dagen na een vernietigende brief van Bartomeu, die zijn eigen straatje schoonveegde en de schuld bij Laporta legde. Dat laat de huidige Barça-president niet op zich zitten.

Overbruggingskrediet en omgekeerde piramide
"Op het moment dat ik aan deze klus begon (eind maart, red.), hebben we met spoed een overbruggingskrediet van 80 miljoen euro aangevraagd bij Goldman Sachs, omdat we anders de salarissen niet konden betalen", begint Laporta.

Laporta vervolgt: "Het sportieve beleid was fout. Mijn voorganger (Bartomeu, red.) heeft een omgekeerde piramide gebruikt, waarbij oudere spelers lange contracten kregen en jonge spelers korte contracten. Dat maakt onderhandelen heel ingewikkeld. De salarisverlagingen waarmee werd gebluft, hebben niets uitgehaald."

Ook de zoektocht naar nieuwe talenten kostte Barça bergen met geld. "Er zijn onevenredige betalingen gedaan aan tussenpersonen. Dat heeft 40 miljoen euro gekost. Eén persoon heeft 8 miljoen gekregen voor het scouten van interessante spelers in Zuid-Amerika. Dat is natuurlijk totaal ongepast."

Barça-schuld blijft oplopen
Het leidt tot een totale schuld van liefst 1,35 miljard euro. Laporta wijst met de beschuldigende vinger naar Bartomeu. De Catalaan, die vorig jaar met pek en veren uit Camp Nou werd gejaagd, wordt met de grond gelijk gemaakt. "Hij heeft er een puinhoop van gemaakt", aldus Laporta. "Niemand ontsnapt aan zijn verantwoordelijkheden."

De gewraakte brief van Bartomeu staat 'vol leugens', betoogt hij. "Leugen op leugen op leugen. Wat wel waar is, is dat het sportieve beleid rampzalig is geweest. Sinds de verkoop van Neymar in 2017 (voor een wereldrecord van 222 miljoen euro, red.) is er met de snelheid van het licht geld uitgegeven. En kijk waar we nu staan... De situatie is dramatisch."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie