Hamer: 'Feyenoord en PSV kunnen hier mee, Ajax zou naar Premier League gaan'

Hamer: 'Feyenoord en PSV kunnen hier mee, Ajax zou naar Premier League gaan'

25-08-2021 10:30 Laatste update: 11:08
126

Hij gaat als de bliksem in Engeland, wordt door de achterban van Coventry City op handen gedragen en heeft zelfs een eigen lied, maar Gustavo Hamer blijft met beide benen op de grond staan. Hoe gaat het met hem in Engeland? VoetbalPrimeur strikte Hamer voor een uitgebreid interview.

Hamer is net met Coventry aan zijn tweede seizoen in Engeland begonnen. Zijn club staat vierde na de sensationele wedstrijd tegen Reading van afgelopen zaterdag, die pas in de 98ste minuut gewonnen werd. Tot vorig seizoen had Hamer, die in Nederland voor Feyenoord, FC Dordrecht en PEC Zwolle speelde, zulke voetbalgekte nog nooit meegemaakt. "Het was echt bizar. Het is Engels voetbal, alles kan gebeuren in deze competitie. Vorig jaar speelden we knap gelijk tegen de kampioen Norwich, terwijl we daarna verloren van Preston North End. Dan denk je: hoe dan? Het ligt heel dicht bij elkaar en dat is ook het leuke eraan. Als je verliest, heb je drie dagen later de kans om het weer recht te zetten. In Nederland zit er steeds een week tussen."

Clubs in het Championship spelen 46 competitiewedstrijden per jaar. De gedachte alleen al roept spierpijn op, maar Hamer vindt het juist heerlijk. Vorig jaar speelde hij nagenoeg alles. "We spelen 46 wedstrijden per jaar en dan zijn er ook nog twee bekers. Tja, hoe houd je het vol? Heel veel komt aan op herstel. Na een wedstrijd heb je een dag vrij, daarna doe je een warming-up, krijg je een massage en een recoverypomp aan je been en ga je in een ijsbad. Want drie dagen later heb je weer een wedstijd. Alles is perfect geregeld voor ons om zo goed en lang mogelijk fit te blijven. Hier is het: herstel, vrij, trainen, wedstrijd, herstel, vrij, trainen, wedstrijd. Dat is heel anders in Nederland, ja."

Een flinke aanpassing voor Hamer, maar echt moeite had hij er aanvankelijk niet mee. Dat kwam pas later in zijn debuutseizoen. "Ik had er in mijn eerste jaar geen last van, maar merkte het in het laatste gedeelte van het seizoen wel aan mijn spel. Na dertig wedstrijden werd ik vermoeider en kreeg ik pijntjes. Mijn lichaam had het gevoel dat het seizoen er na dertig wedstrijden op zat, zoals ik gewend was in Nederland. Toen kwam ik in een dip, maar daar kwam ik uit en nu gaat het goed. Mijn lichaam moest eraan wennen dat er nog zestien wedstrijden gespeeld moesten worden. Dat waren ook meteen de belangrijkste omdat we er niet heel goed voor stonden. Als het goed gaat en de sfeer is goed, merk je dat ook in je fitheid. Dan gaat alles makkelijker."

'Feyenoord en PSV kunnen mee, Ajax zou naar Premier League gaan'
Hamer constateert een aantal belangrijke verschillen tussen de Eredivisie en het Championship. Van boerenkoolvoetbal is al een tijdje geen sprake meer op het tweede niveau in Engeland, waar behoorlijk gevoetbald wordt. "Het is fysieker, intensiever, maar ook veel sneller. Het baltempo ligt zo hoog hier, veel hoger dan in Nederland. Feyenoord en PSV zouden prima meedraaien in het Championship, Ajax zou naar de Premier League gaan. De gemiddelde Eredivisie-club zou het hier echt wel moeilijk hebben, hoor."

Kunstgras kennen ze niet in Engeland. "Hier liggen allemaal biljartlakens. Ik ben blij dat ik daarvan af ben. We hebben hier drie mensen die het veld doen voor ons. Voor de training zijn ze bezig met het veld en als we klaar zijn gaan ze ook meteen weer aan de gang, om het voor de volgende keer zo top mogelijk te krijgen."

Arnaut Danjuma Groeneveld, die bij Bournemouth speelde, zei recentelijk nog dat het Championship de beste competitie is na de topcompetities in Europa. "Dat denk ik ook", zegt Hamer. "Je hebt de Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga en de Ligue 1. Daarna komt het Championship, de Eredivisie en de andere competities. Het is hier altijd spektakel, ook als de koploper tegen de hekkensluiter speelt."

Hamer heeft eigen lied
Hamer wordt door de achterban van Coventry City op handen gedragen. De supporters hebben zelfs een eigen lied voor hem. "Het is heerlijk. De fans hier zijn absurd. Ik heb een eigen lied, ja. Het is soms ongelooflijk dat iedereen zo naar je opkijkt, terwijl ik ook gewoon maar een jonge gozer ben. Ik ben geen God ofzo, maar voor hen ben ik meer dan Gustavo."

Veel supporters die nog niet naar een Engelse wedstrijd geweest zijn, kunnen de sfeer proeven door naar bijvoorbeeld de populaire Netflix-serie Sunderland Till I Die te kijken. Een realistische weerspiegeling van hoe het eraan toe gaat in Engeland. "Hier springen de supporters gewoon het veld op, door de beveiligers heen. Daarna worden ze teruggegooid en gaat de wedstrijd weer verder."

"De Engelse supporters zitten zaterdagochtend vanaf 09.00 uur in de pub met hun gezin. Het gaat hier echt zoals je in de films ziet. Ik heb de halve finale van Engeland (op het EK, red.) gekeken in een pub. De eigenaar zei: als er wordt gescoord, moet ik de tap al aanzetten. Iedereen gooit zijn bier in de lucht en bestelt dan opnieuw. De wedstrijd begon om 21.00 uur en hij ging om 10.00 uur al open. Het wordt hier echt anders beleefd", zegt hij.

Hamer had het zwaar tijdens coronaperiode
Hoewel Hamer met volle teugen geniet van het leven in Engeland, is er ook een keerzijde. Zijn familie en vrienden zijn niet binnen handbereik en de coronasituatie van het afgelopen jaar maakte het al helemaal lastig voor hem en zijn gezin. "We hebben hier vrienden gemaakt, dus dat was heel fijn. Maar het is wel fijn als je je moeder kunt vragen om langs te komen. Zo werkt dat hier gewoon niet. Mijn vader, moeder en schoonmoeder konden wel overkomen, maar van december tot mei heb ik niemand gezien. Dat was zwaar, niet leuk en ook wel emotioneel. Zeker voor mijn vriendin, want wij zijn familiemensen. Met kerst hebben we met vrienden gezeten, maar je wil ook je ouders om je heen hebben."

"Het was sowieso heel gek. Je mocht ook niet weg, want als je ergens corona opliep moest je tien dagen in quarantaine. Dus je wilde niet het risico lopen dat je niet kon spelen. Je moest echt overal rekening mee houden en dat beïnvloedde serieus je leven. Thuiszitten word je vanzelf ook zat. Je wil gewoon naar buiten kunnen, mensen zien en lekker lunchen met vrienden."

"Na de training zat ik thuis en moest ik boodschappen en eten bestellen omdat ik geen risico wilde nemen. Het enige dat ik zag was het trainingsveld en that's it. En mijn vriendin zag alleen het parkje waar ze de hond uitliet. We waren er goed klaar mee. Het was anders dan anders, maar we zijn blij dat alles weer open is."

Transfer?
Hamer ligt bij Coventry City nog vast tot 2023. In Engeland gaan al geruchten over een vertrek in deze transferperiode. Het Schotse Rangers FC zou vier miljoen op hem hebben geboden, maar Hamer laat de verhalen voor wat ze zijn. "Ik weet niet wat daar allemaal van waar is. Mijn vriendin zei ook: oh leuk dat je voor vier miljoen naar Rangers gaat. Dat had je wel even tegen me kunnen zeggen. Ze weten allemaal meer dan ik."

"Er gaan hier allerlei geruchten, joh. Ik sprak laatst met supporters en die zeiden dat ik echt niet weg mag en al helemaal niet naar West Bromwich Albion. Ik dacht: waar heb je het allemaal over? Die geruchten gaan hier supersnel rond. Een teamgenoot maakte laatst ook een grap: leuk dat je weggaat en dat niet even vertelt in de groep. Er stond dat ik een mondeling akkoord had met Rangers, maar ik heb nog nooit met hen gesproken."

Maar dat Hamer ambitie heeft staat als een paal boven water. Hij wil graag nog een stap zetten. "Die ambitie heb ik wel en ik denk ook dat ik nog hogerop kan. Volgend seizoen hoop ik een stap omhoog te kunnen maken. Als ik zo door blijf gaan, moet dat ook wel lukken."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie