Ajax topfavoriet tegen Besiktas: 'Zeer gevaarlijke ploeg, Tadic een legende'

Ajax topfavoriet tegen Besiktas: 'Zeer gevaarlijke ploeg, Tadic een legende'

Gepubliceerd: dinsdag 28 september 2021 om 09:00di 28-09-2021 om 09:00

Laatste update: dinsdag 28 september 2021 om 09:12di 28-09-2021 om 09:12

Voor Ajax staat het Champions League-duel met Besiktas voor de deur. De Turkse formatie wordt geveld door een ware blessuregolf in aanloop naar de wedstrijd in Amsterdam. VoetbalPrimeur sprak met Koray Durkal en Uğur Meleke van het Turkse medium Hürriyet over de verrichtingen van Besiktas.

De prestaties van Ajax worden in Turkije op de voet gevolgd. Besiktas mag Borussia Dortmund dan wel tot het uiterste gedreven hebben (1-2 nederlaag in Istanbul), maar de Turkse kansen worden ditmaal klein ingeschat. "Ajax is veel beter dan Besiktas, daar zijn we ons in Turkije van bewust", begint Meleke stellig. "Een gelijkspel uit het vuur slepen is voor ons het maximale", vervolgt hij. Durkal is iets genuanceerder. "Misschien heeft Ajax meer geluk dan ooit. Door alle blessuregevallen kan Ajax profiteren van de tekortkomingen van Besiktas."

Gemis
De waslijst aan kwetsuren heeft zich de voorbije weken namelijk flink uitgebreid. Domagoj Vida, Francisco Montero, Welinton, Mehmet Topal, Rachid Gezzal, Georges-Kevin N’Koudou, Alex Teixeira, Atiba Hutchinson, Oguzhan Özyakup, Salih Uçan en 'publiekslieveling' Miralem Pjanic: allen zijn in Amsterdam niet van de partij. Vooral het gemis van Pjanic en Gezzal zal node gemist worden in het Turkse kamp. "Zij zorgen voor de creativiteit en zijn de belangrijkste pionnen in het aanvalsspel van Besiktas", erkent Durkal. "Door zijn assists en passes wordt Pjanic door de Besiktas-aanhang al 'pianist' genoemd."

Het tweetal staat ook aan de basis van de sterke seizoenstart van Besiktas. De ploeg verloor afgelopen weekend voor het eerst in de Süper Lig, met 2-1 van nummer twee Altay. "De afgelopen twee seizoenen onder Sergen Yalçın speelt de ploeg attractief voetbal. De trainer wil het spel constant naar de helft van de tegenstander verplaatsen en daar de overhand krijgen", aldus Durkal over de aanvallende spelopvatting van Besiktas.

De attractieve speelstijl biedt tegelijkertijd kansen voor Ajax. "Het is een wat ouder team, dat in de omschakeling tekortkomt", stelt Meleke. "Bij elkaar rennen ze in een wedstrijd 108 kilometer in een competitiewedstrijd." Gemiddeld genomen komt een team aan 132 afgelegde kilometers. In de omschakeling kan Ajax de Turkse opponent dus pijn doen.

Mogelijkheden Besiktas
Ondanks een flink gewijzigde ploeg beschikt Besiktas volgens Durkal over de kwaliteiten om het Ajax lastig te maken. Zo zal Chelsea-huurling Michy Batshuayi naar alle waarschijnlijkheid in de punt van de aanval spelen. "Hij is geweldig", vult Meleke zijn collega aan. "Mede door zijn werklust staat hij aan de basis van vele kansen."

Daarnaast heeft Besiktas met de twintigjarige goalie Ersin Destanoglu een potentiële topkeeper in huis. "Hij is een van de grootste troeven van Besiktas, wat ook geldt voor linksback Ridvan Yilmaz." Ondanks de individuele kwaliteiten binnen de ploeg, is het tweetal het erover eens dat Besiktas alleen door er een strijd van te maken kanshebber is in de Johan Cruijff Arena.

Ontzag
Want in Turkije hebben ze ook naar Sporting – Ajax gekeken, waardoor ze superlatieven tekort komen over het spel van de Amsterdammers. "Als team is Ajax ongelooflijk gevaarlijk. Met Sébastien Haller hebben ze een spits die op stoom is, terwijl Dusan Tadic een legende is", merkt Meleke op. Durkal roemt de Ajax-opleiding. "Wanneer je in Turkije 'Ajax' zegt, denkt men gelijk aan de Academy. Het is een team dat altijd met sympathie wordt beschouwd."

Over de kwaliteiten van Ajax is Durkal het eensgezind met zijn collega. "Het zou, na zijn vier doelpunten tegen Sporting, oneerlijk zijn om een speler te noemen die gevaarlijker is dan Haller. Maar Steven Berghuis en Tadic zijn ook in topvorm en voegen veel toe aan het aanvalsspel van Ajax."

De verwachtingen in Turkije zijn dus ook niet al te hoog gespannen. "Door alle blessures zou een verlies niet verrassend zijn. Een overwinning zou letterlijk een konijn uit de hoed toveren", besluit Durkal.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws