Beckham Rule betekent goudmijn voor Insigne: ook MLS-Nederlanders cashen
Lorenzo Insigne speelt al zijn halve leven voor Napoli en werd afgelopen zomer nog Europees kampioen met Italië, maar gaat de Europese velden na dit seizoen de rug toekeren. De buitenspeler gaat met Toronto FC in de Amerikaanse competitie spelen. Geheel ongelijk kunnen we hem niet geven: niet elke Major League Soccer-speler krijgt zoveel geld op zijn bankrekening als Insigne, maar er wordt over het algemeen prima gecasht in The States. VoetbalPrimeur duikt in de financiële cijfers.
Kassa voor Insigne
La Gazzetta dello Sport had eind 2021 de scoop en maakte melding van een jaarsalaris van 9,5 miljoen euro, maar volgens transferspecialist Fabrizio Romano is het nóg gekker: elf miljoen per jaar, plus 4,5 miljoen extra aan eventuele bonussen. Hiermee valt Insigne buiten de salarisregels die in Amerika gehanteerd worden. Iedere club zit namelijk met een 'salary cap': een maximaal, ieder jaar veranderend, salarisbudget waar men binnen moet blijven. Op deze manier hoopt de MLS-organisatie de clubs zo gelijkwaardig mogelijk te houden, waardoor de competitie spannend blijft.
Voor maximaal drie spelers in de selectie kunnen echter uitzonderingen gemaakt worden. Deze 'designated players' – waar Insigne er dus ook eentje van wordt – mogen meer verdienen dan het wettelijk vastgestelde maximumsalaris. Met deze regel moet de MLS juist meer aantrekkingskracht uitoefenen op grote niet-Amerikaanse namen.
De Beckham Rule
De gegevens voor de Major League Soccer-jaargang 2022 ontbreken nog, maar de openbare loonstrookjes van het vorige seizoen, gedateerd op 30 september 2021, leveren interessante inzichten op. David Beckham was de allereerste designated player in de MLS-geschiedenis – zijn transfer naar LA Galaxy in 2007 werd mede mogelijk gemaakt door de zogeheten Beckham Rule – en had vorig seizoen ook één van de best betaalde spelers uit de MLS op de loonlijst staan. Gonzalo Higuaín verdiende bij Beckhams club Inter Miami 5,1 miljoen euro inclusief bonussen en groeide uit tot best betaalde niet-Mexicaan.
Dé grootverdieners van de MLS voetballen namelijk aan de westkust, relatief dichtbij hun geboorteland: Carlos Vela (Los Angeles FC, 5,5 miljoen) en Javier 'Chicharito' Hernández (LA Galaxy, 5,3 miljoen). In de top-twintig komen we nog een aantal oude Eredivisie-bekenden tegen: Jozy Altidore (Toronto FC, 3,2 miljoen) op zeven, Nicolás Lodeiro (Seattle Sounders, 2,4 miljoen) op dertien en Albert Rusnák (tot voor kort Real Salt Lake, 2,1 miljoen) op twintig. Insigne zal al deze spelers over een half jaar naar de kroon steken, maar er worden dus geen kinderachtige bedragen verdiend.
Ook de Nederlanders boeren goed
En hoe zit het met de Nederlanders? Jamiro Monteiro – Kaapverdisch international, maar geboren in Rotterdam – is de eerste die we tegenkomen in het lijstje grootverdieners: 1,3 miljoen kon hij volgens de gegevens bijschrijven als designated player van Philadelphia Union. Nadat oude Cambuur-bekende Arne Slot trainer werd van Feyenoord, viel de naam van Monteiro afgelopen zomer in het geruchtencircuit. Daar bleef het ook bij en het laat zich misschien raden waarom een transfer naar Rotterdam-Zuid geen moment serieus in de lucht heeft gehangen...
Verder komen we de namen van Danny Hoesen (Austin FC, 633 duizend), Johan Kappelhof (Chicago Fire, 433 duizend, vooralsnog transfervrij), Nigel Robertha (DC United, 550 duizend) Kenneth Vermeer (FC Cincinnati, 92 duizend, midden in het seizoen overgekomen van Los Angeles FC), Kelvin Leerdam (Inter Miami, 263 duizend, inmiddels uitkomend voor LA Galaxy), Nick Marsman (ook Inter Miami, 232 duizend) Silvester van der Water (Orlando City SC, 288 duizend), Vito Wormgoor (Columbus Crew, 435 duizend, inmiddels IK Start in Noorwegen) en Maikel van der Werff (FC Cincinnati, 435 duizend, inmiddels PEC Zwolle) tegen. De bij Vitesse en AZ opgeleide Kai Koreniuk sluit de vrij: de halve Nederlander verdiende in zijn laatste contractjaar bij LA Galaxy 75 duizend.
Ook deze oude bekenden verdienen dus geen kinderachtige bedragen, al is het leven in de Verenigde Staten ook niet goedkoop. "De belastingen liggen laag, maar voor een broccoli betaal je bij de groenteboer een dollar of acht", vertelde Van der Water onlangs aan deze website. "Ik ging laatst met Nick Marsman eten in een strandtentje, een paar uur later moesten we bijna vijfhonderd dollar afrekenen." Maar als je in Florida voetbalt – zoals Van der Water en Marsman – krijg je daar ook heel wat voor terug. "Elke dag is het hier rond de dertig graden, lekkerder opstaan kun je volgens mij niet", liet de doelman van Inter Miami aan ons weten. "Natuurlijk mis ik Nederland wel, met name de familie, maar ik kan hier wel aan wennen."
Voor app-gebruikers: check onze YouTube-video hier!