Fortuna maakt financiële klapper: 'Voor Ajax, Feyenoord en PSV heel interessant'

9 juni 2021 om 13:40
Laatste update: 9 juni 2021 om 13:40

Crypto wordt steeds populairder en dat hebben voetbalclubs ook door. In het spoor van FC Barcelona, Juventus en Manchester City lanceerde Fortuna Sittard onlangs als eerste Nederlandse club een eigen Fan Token. Maar wat is zo’n Fan Token en welke mogelijkheden biedt het?

Fan Tokens zijn clubgebonden, digitale munten waarvan er per deelnemende club een maximaal aantal beschikbaar zijn. Ze zijn verhandelbaar en eenmaal in bezit kun je ze gebruiken om via de app van Socios.com – het platform achter deze munten - te stemmen op bindende polls die de clubs organiseren. Ook krijg je toegang tot exclusieve content, maak je kans op prijzen en kun je op ranglijsten concurreren met andere Fan Token-houders.

Door middel van een poll liet Juventus haar achterban de nieuwe goaltune kiezen en konden fans van Apollon Limassol afgelopen najaar zelfs de opstelling voor een oefenwedstrijd bepalen. Fortuna Sittard gaat komende zomer het design van de nieuwe spelersbus laten kiezen via het platform van Socios.

<iframe width="568" height="176" frameBorder="0"></iframe>

"Op een innovatieve manier betrekken we fans bij de club en tegelijkertijd is het voor ons een nieuw businessmodel", zegt Chinouk van Zolingen, salesmanager van Fortuna Sittard. "Na een jaar met vrijwel lege stadions is het extra leuk om een nieuwe dimensie toe te voegen aan de fanbeleving. Ook was het financieel een zwaar jaar voor ons, dus in de constante zoektocht naar nieuwe verdienmodellen is dit voor ons heel interessant."

Ondernemer Alexandre Dreyfus, afkomstig van Malta, is de bedenker en oprichter van het concept. "Met de Fan Token kan je, ongeacht waar je woont, betrokken zijn bij je favoriete club. Dat vind ik heel belangrijk. Daarnaast levert het een nieuwe inkomstenstroom op voor clubs, die al snel in de miljoenen kan gaan lopen."

‘Een ton verdiend in twee uur tijd’
Begin mei verkocht Fortuna de eerste honderdduizend van uiteindelijk een miljoen Fortuna Fan Tokens binnen twee uur uit. Ze kostten anderhalve euro per stuk. Wat Fortuna precies aan dit project overhoudt mogen ze niet zeggen, maar volgens sportmarketeer Ruud van der Knaap loopt het aardig op. "In totaal is er voor honderdvijftigduizend euro aan tokens verkocht, waarvan Fortuna ongeveer een ton krijgt. De rest gaat naar het bedrijf achter Socios.com."

"Dit is een van de nieuwe verdienmodellen voor de toekomst", vervolgt Van der Knaap. "Het kan ook bijna niet anders dan dat clubs als Ajax, Feyenoord en PSV dit voorbeeld gaan volgen. Het is heel opvallend dat er in zo’n korte tijd zoveel geld verdiend wordt. Dit is voor elke Nederlandse club heel interessant."

Wanneer de overige 900.000 Fortuna Fan Tokens in de verkoop gaan en wanneer de tokens verhandelbaar worden, is nog niet bekend. De Fan Tokens van clubs die eerder al gelanceerd werden, zijn wel al verhandelbaar. Zodra ze verhandelbaar zijn wordt de prijs bepaald door de populariteit van de munt. Zo was de Fan Token van Atlético Madrid begin mei nog zo’n tien dollar waard; drie weken later – op de dag van het behaalde kampioenschap – was de munt 55 dollar waard. Ook fans kunnen door te handelen in Fan Tokens er dus een slaatje uit slaan.


De koers van de Atlético Madrid Fan Token schoot omhoog in aanloop naar het kampioenschap.

Zijn er ook risico's verbonden aan dit project? Voor clubs niet direct, denkt Van der Knaap. "Het is wel zo dat dit platform valt of staat bij animo. Als de Fan Token niet interessant genoeg blijkt voor het grote publiek zal dit project voor de lange termijn geen rol van betekenis gaan spelen. Dat zullen we dus moeten afwachten."

Veel voetbalfans hebben een afkeer tegen digitale en commerciële ontwikkelingen binnen de sport. "Ik begrijp die nostalgische gevoelens voor het spelletje", zegt Dreyfus. "Maar het moderne voetbal heeft ook veel moois te bieden. Bovendien: juist omdat het voetbal onderhevig is aan financiële invloeden en globalisering kan de Fan Token je als fan weer het gevoel geven dat je écht betrokken bent bij je club. Ook als je - om welke reden dan ook - niet in het stadion aanwezig kan zijn."

'Dit is pas het begin'
In het algemeen verwacht Van der Knaap veel van projecten als deze. "We staan echt pas aan het begin van dit soort digitale ontwikkelingen binnen de voetbalwereld. Op een gegeven moment zit je stadion vol, zijn de tickets verkocht en is je boarding uitverkocht. Dan moet je op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Online kun je met een druk op de knop fans over de hele wereld bereiken, dus dat is zeker voor grote clubs heel interessant."

Dreyfus zegt in gesprek te zijn met meerdere Nederlandse clubs over een samenwerking. "Namen kan ik niet noemen, maar het gaat om clubs met miljoenen fans over de hele wereld. We hopen de komende maanden meer bekend te kunnen maken."

(Emile van de Sande/VoetbalPrimeur)