Ajax-doelwit gaat de boeken in: Door het welkom van het publiek kon ik lachen
Vijftienjarige Ødegaard jongste voetballer ooit in EK-kwalificatiereeks

Ajax-doelwit gaat de boeken in: "Door het welkom van het publiek kon ik lachen"

14-10-2014 12:57

Tiener Martin Ødegaard schreef maandagavond geschiedenis door de jongste speler in het Noorse nationale elftal te worden. De middenvelder, die in de belangstelling van Ajax staat, was tevens de eerste voetballer onder de zestien jaar in een EK-kwalificatiewedstrijd.

Ødegaard debuteerde in augustus al in een oefenwedstrijd met de Verenigde Arabische Emiraten en maandag speelde hij zijn eerste officiële interland. De jongeling kwam tegen Bulgarije in de 64ste minuut in het veld. Met zijn vijftien jaar en driehonderd dagen is Ødegaard de jongste speler ooit in een EK-kwalificatiewedstrijd.

"Ik was enorm zenuwachtig toen ik erin kwam, maar door het welkom van het publiek kon ik lachen en eraan beginnen", vertelt Ødegaard aan Verdens Gang. "Volgens mij ging het goed. We pakten drie punten en dat is het belangrijkste." Met zijn invalbeurt snoepte het Ajax-target het record af van de IJslander Sigurdur Jonsson, die zestien jaar en 251 dagen was.

De Amsterdammers zijn lang niet de enige club die Ødegaard op de korrel heeft. Ook FC Barcelona ziet het in het toptalent zitten, alsmede Bayern München, VfB Stuttgart en Manchester United. Vooralsnog voetbalt de tiener in eigen land voor Strømsgodset IF.