Vijf dingen over 'de nieuwe Ajax-routinier': Halb Mensch, Halb Tier, HW4!

Vijf dingen over 'de nieuwe Ajax-routinier': Halb Mensch, Halb Tier, HW4!

13-07-2016 13:30
27

Heiko Westermann is volgens De Telegraaf hard op weg om de nieuwe routinier van Ajax te worden. VoetbalPrimeur zet vijf dingen die je over de 32-jarige Duitse verdediger van Real Betis moet weten op een rij.

1. Westermann speelde van 2010 tot 2015 voor Hamburger SV en verwierf daar zeker in zijn beginjaren een ware cultstatus. Sprak men over Westermann, dan kwam altijd de slogan 'Halb Mensch, Halb Tier, HW4' voorbij. Westermann nam in 2014 zelfs zijn eigen hit op met HSV-Rapper Elvis met de pakkende tekst: 'Ich bin HW4, du bist HW4, wir sind HW4 - und das bleiben wir!'. Een hype was geboren.

2. Toch viel Westermann aan het einde van zijn verblijf bij HSV van zijn troon, eigenlijk in dezelfde periode dat Rafael van der Vaart werd uitgekotst in de Duitse stad. De verdediger had in zijn laatste maanden totaal geen krediet meer bij de fans. Westermann werd aangewezen als dé zondebok tijdens de sportieve crisis van HSV. Nadat hij vorig jaar samen met Van der Vaart naar Real Betis was gevlucht, zei hij: "In Hamburg was vijftig procent van de fans voor mij, en vijftig procent was tegen mij." Gek genoeg werd er in Duitse media dinsdag nog gerept over een snelle terugkeer van Westermann naar HSV.

3. Westermann heeft nooit gesproken over de ambitie om ooit in de Eredivisie te spelen. Sterker, de Duitser had begin dit jaar nog hele andere plannen voor zijn toekomst. Hij wilde best nog een tijdje bij Real Betis blijven, maar had vooral de droom om de plas over te steken. "Ik wil heel graag een jaar in de Verenigde Staten spelen", zei hij in januari nog.

4. Met Westermann kan Ajax de speler met de zo broodnodige ervaring aantrekken. 28 interlands speelde de multifunctionele verdediger voor Duitsland, al dateert zijn laatste interland al wel van 19 november 2013 tegen Engeland. Hoewel hij vaak in de kwalificatiereeksen voor Duitsland in actie kwam, maakte hij niet vaak een eindtoernooi mee. Alleen tijdens het EK 2008 was hij erbij. Begin dit jaar liet Westermann vanuit Spanje nog weten dat hij af en toe contact had met Joachim Löw en dat hij zijn zitten had gezet op deelname aan het afgelopen EK met Duitsland. Daar kwam het uiteindelijk niet van.

5. Westermann is een taaie. Een héle taaie. Want als je zo hard met je hoofd tegen de paal aanvliegt als in het onderstaande filmpje en je vervolgens opstaat en gewoon weer verder voetbalt, ben je uit het juiste hout gesneden. Het is voor Ajax alleen te hopen dat de club FC Barcelona niet treft tijdens het komende Champions League-seizoen. Want als Westermann tegen één tegenstander ongelukkig is, is het wel Barça. Afgelopen seizoen maakte hij in de ene wedstrijd tegen de Catalanen een eigen goal en kreeg hij in de andere een rode kaart.