Sulemana maakt het waar in Frankrijk: 'Ajax heeft een toekomstig topper gemist'

4 oktober om 17:05

Kamaldeen Sulemana is 'hot and happening' in Frankrijk en dat is zuur voor Ajax. De Amsterdammers dachten rond te zijn met de Ghanese vleugelaanvaller, die overgenomen zou gaan worden van FC Nordsjaelland, maar op het laatste moment koos hij voor Stade Rennais. VoetbalPrimeur vroeg in Bretagne hoe Sulemana er daar op staat en kreeg positieve berichten te horen.

Op 16 juli van dit jaar werd bekend dat Stade Rennais er voor vijftien miljoen euro vandoor ging met Sulemana. Ajax was echter in de veronderstelling dat het de aanvaller al binnen had en zou alleen nog op details rond moeten komen. Later lekte uit dat de Ghanees om een vaste basisplaats gevraagd had en dat Erik ten Hag, trainer van de Ajacieden, dat niet wilde bevestigen. In Bretagne had men er maling aan. "Het is bij ons bekend dat hij een ommezwaai gemaakt heeft, maar dat maakt niemand hier iets uit", zegt L'Équipe-journalist Johan Rigaud tegenover deze website.

Het gevoel heerst namelijk dat Rennes de strijd met Ajax op eigen kracht gewonnen heeft. "Hij zou naar verluidt de Franse competitie boven de Eredivisie hebben verkozen, ondanks het feit dat Ajax in de Champions League speelt. De voorbeelden van spelers als Ousmane Dembélé, Eduardo Camavinga en Jérémy Doku inspireerden Sulemana. Daarnaast heeft ook Mickaël Essien, die assistent is bij Nordsjaelland en voormalig ploeggenoot is van de technisch directeur van Rennes, een rol gespeeld in de transfer."

De Fransen betaalden uiteindelijk ongeveer 15 miljoen euro voor Sulemana. Voor Eredivisie-begrippen een torenhoog bedrag, maar in Frankrijk trok niemand de wenkbrauwen op. “Die prijs is niet schokkend voor een veelbelovende jonge aanvaller”, maakt Rigaud duidelijk. “Hij heeft die som daarnaast al dubbel en dwars waargemaakt. Hij is een onberekenbare speler die altijd gevaar kan stichten, heeft een goede afronding en is niet bang om de combinatie te zoeken in de kleine ruimte. Daarnaast is hij totaal niet zelfzuchtig.”

Daarmee somt de journalist kwaliteiten op die ogenschijnlijk perfect bij Ajax hadden gepast. De Amsterdammers moeten volgens Rigaud teleurgesteld zijn dat de Ghanees toch nog naar Renns is vertrokken. “Feit blijft dat het heel verrassend was dat Sulemana niet voor Ajax koos, omdat die club toch het nodige aanzien geniet en vertrouwen heeft in jonge spelers. Ik weet niet wat er mis gegaan is en of er iets aan gedaan had kunnen worden, maar het lijkt me duidelijk dat Ajax een toekomstig topspeler is misgelopen.”

In het Conference League-treffen met Vitesse liet de 19-jarige Sulemana al zien in uitstekende vorm te verkeren. Hij maakte een doelpunt tegen de Arnhemmers en liet vervolgens niet na om het publiek in GelreDome daarvan op de hoogte te brengen. Ook in de competitie gaat het de aanvaller voor de wind. Hij kreeg zes basisplaatsen van trainer Bruno Génésio en mocht drie keer invallen. In totaal leverden hem dat ruim 500 speelminuten op, waarin hij drie keer scoorde. Afgelopen zondag maakte hij tegen Paris Saint-Germain (2-0 zege voor Rennes) de negentig minuten nog vol.