Messi: 'Mijn idee was: het contract ondertekenen en dan meteen weer trainen'

9 oktober om 15:18

Lionel Messi heeft in een exclusief interview met France Football teruggeblikt op zijn veelbesproken vertrek bij FC Barcelona. De Argentijn was sinds 1 juli transfervrij, maar ging ervan uit dat hij 'gewoon' een nieuw contract in Catalonië kon signeren.

Messi was tijdens het aflopen van zijn contract in Brazilië, waar hij met de Argentijnse nationale ploeg beslag zou leggen op de Copa América. In de tussentijd had hij met Barça wel een akkoord bereikt over een nieuwe verbintenis. "Ik dacht dat alles geregeld was en dat alleen mijn handtekening nog ontbrak", vertelt hij in het door L'Équipe gepubliceerde interview. "Ik kwam terug in Barcelona en ik wilde nog even genieten van een paar extra vrije dagen die de trainer (Ronald Koeman, red.) me had gegeven. Mijn idee was: het contract ondertekenen en dan meteen weer aan de slag gaan."

Het liep echter totaal anders: Barça had niet de financiële middelen om zijn boegbeeld opnieuw vast te leggen, maakte het in augustus bekend. "Ze publiceerden een statement waarin ze zeiden dat ik niet zou verlengen en ik heb mezelf afgevraagd wat ik zou doen. Ik moest een nieuwe club vinden om mijn carrière een vervolg te geven. Gelukkig werd ik benaderd door verschillende clubs: één van hen was Paris Saint-Germain", vertelt Messi over zijn huidige werkgever. "Zij lieten zien dat ze me dolgraag wilden en hebben me omarmd. Daar ben ik erg dankbaar voor."

Het neemt echter niet weg dat het leven van Messi én zijn gezin een bijzondere wending heeft genomen. "Dat was natuurlijk niet weg: tegen jezelf vertellen dat je je thuis zou verlaten en je familie mededelen dat ze hun vaste routine overhoop moesten gooien. De kinderen moesten naar een nieuwe school en met ons mee naar een nieuwe omgeving: het was de eerste keer in mijn carrière dat dit gebeurde", aldus Messi. "Er ging van alles door mijn hoofd, maar ik had geen andere keuze dan te vertrekken. Zo was de situatie en dat moesten we accepteren."