Jansen is trots op AZ-spelers en ontvouwt tactisch plan tegen Ajax

Jansen is trots op AZ-spelers en ontvouwt tactisch plan tegen Ajax

12-12-2021 19:58
49

AZ-trainer Pascal Jansen is trots op zijn spelers en had het volste vertrouwen dat het plan tegen Ajax goed uit zou pakken. Zijn ploeg won in de Johan Cruijff Arena met 1-2 en dat mag een stunt worden genoemd. 

Ajax kwam er niet aan te pas tegen AZ. "Vooral de manier waarop. We hebben gestreden voor iedere meter en heel gedisciplineerd gespeeld. We hebben het Ajax heel erg moeilijk gemaakt. Soms zit het dan even mee", zegt Jansen in gesprek met de NOS. "Wij kunnen stug en degelijk spelen, dat blijkt nu wel, maar ook frivool. Dit zijn wedstrijden waarin iets anders wordt gevraagd."

Jansen legt uit wat het plan was. "We wilden een twijfelsituatie creëren als we de lage opbouw zouden spelen bij Ajax, die pressen graag met drie man. Wij creërden daar een extra man door de vijfde wat lager te halen in de vorm Yuki (Sugawara, die rechtsbuiten stond, red.). En op het middenveld wilden we een manmeersituatie creëren door daar met vier man te spelen, als we het over de grond zouden zoeken. Maar we wilden ook volwassenheid tonen door af en toe de lange opbouw te tonen waardoor we de eerste pressing van Ajax over zouden slaan."

AZ klimt langzaam op de ranglijst. Broodnodig, na de slechte competitiestart. "We hebben in het begin best wat laten liggen, waardoor we nu nog steeds aan het repareren zijn. Dan helpen dit soort wedstrijden daarbij."