'Ik kan wel mooie verhalen ophangen over dribbels en leuk voetballen, niet gepast'

17 januari om 13:00

Younes Namli keerde zondagmiddag na ruim twee jaar terug in de Eredivisie en moet meehelpen aan het lijfsbehoud van Sparta. De 27-jarige Deen staat te boek als een verfijnde technicus, maar beseft maar al te goed dat er bij degradatievoetbal juist om andere dingen gevraagd wordt.

De van FK Krasnodar gehuurde Namli – een oude PEC Zwolle-bekende van de nieuwe directeur Gerard Nijkamp – speelde zondag 73 minuten mee tegen SC Cambuur en zag Sparta een verdienstelijk punt in Leeuwarden pakken. "We gaan er wat van maken met Sparta, die overtuiging heb ik echt. Ik ben nog nooit in mijn loopbaan gedegradeerd. En reken maar dat me dat ook dit seizoen niet gebeurt", aldus de linkspoot in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Namli moet in principe voor meer voetbal in de ploeg zorgen, maar belooft ook dat hij zijn mouwen opstroopt. "In profvoetbal is mooie acties maken alleen niet genoeg. Juist in de situatie waarin de club nu zit zullen we met elkaar keihard moeten knokken. En daar wil ik mijn verantwoordelijkheid in nemen", laat hij weten. "Ik kan hier allemaal wel mooie verhalen ophangen over leuk voetballen en lekkere dribbels maken. Maar dat lijkt me nu niet gepast."

De Kasteelclub staat na negentien speelrondes zestiende – met vier punten achterstand op Willem II – en ligt op koers voor de play-offs om promotie en degradatie. Namli beseft wat er op het spel staat de komende maanden. "Als de club naar de eerste divisie zou moeten, zou dat betekenen dat mensen op kantoor misschien wel hun werk verliezen. Dit is een serieuze zaak. Er staan banen op het spel. En daarvan ben ik me heel erg bewust. Als spelersgroep moeten we degradatie ten koste van alles zien te voorkomen."