Nieuwsuur: Promes bekent schuld aan familie en 'wilde zijn neef doodsteken'

Nieuwsuur: Promes bekent schuld aan familie en 'wilde zijn neef doodsteken'

8 March - 19:39 Laatste update: 20:51
19

Quincy Promes heeft in meerdere telefoongesprekken met zijn familie bevestigd dat hij zijn neef met een mes in zijn knie heeft gestoken. De voetballer, die inmiddels bij Spartak Moskou speelt, wist niet dat die gesprekken door de politie werden getapt.

Dat meldt het programma Nieuwsuur van de NOS. Promes ontkende tot nu toe altijd, maar uit de transcriptie van de gesprekken blijkt dat hij 'zijn neef dood wilde steken'. Die telefoongesprekken vonden plaats in de nacht kort na de steekpartij.

Het incident vond plaats op 25 juli 2020, toen Promes nog voetbalde voor Ajax. Op een familiefeest in Abcoude zou hij zijn neef in zijn knie hebben gestoken. Promes wordt verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling. Eerder op de dinsdagavond werd al bekend dat de rechtszaak tegen Promes wordt uitgesteld, aangezien het slachtoffer de aanklacht te licht vindt.

'Anders steek ik hem dood'
De vader van Promes zou tussen de voetballer en diens neef zijn gesprongen. In een gesprek dat Promes later die nacht nog voerde met zijn vader, zou hij gezegd hebben: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?" In telefoongesprekken die Promes later voerde met zijn moeder en tante, zou hij gevraagd hebben naar waar hij zijn neef geraakt had. Toen hem verteld werd dat hij zijn neef in het been had geraakt, zou Promes gereageerd hebben: "Dan heeft-ie nog geluk."

In verdere gesprekken met zijn vader zou Promes nog meer hebben gezegd. "Ja, oké, mijn loyaliteit is naar mijn tante: wie van haar pikt, maak ik af. Punt uit. Wie van jou pikt, maak ik af. Wie van mijn moeder pikt, maak ik af. Er zijn bepaalde mensen in de familie voor wie ik doodmaak. Punt uit. (...) Jullie hebben geluk dat ik niet meer met een vuurwapen loop want anders was die tori (ding, red.) nog lelijker gelopen", zo maakt Nieuwsuur op uit het strafdossier.

Georganiseerde criminaliteit
Uit het proces-verbaal van het Team Criminele Inlichtingen (TCI), dat de bestrijding van georganiseerde criminaliteit als kerntaak heeft, blijkt dat de telefoon van Promes werd afgetapt. Dit gebeurt normaal gesproken wanneer iemand gelinkt wordt aan georganiseerde criminaliteit.

Het is niet mogelijk om onder dit bericht te reageren. We vragen om jullie begrip.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s