Comeback in Klassieker: Ajax vecht zich langs Feyenoord, Antony matchwinner

20-03-2022 16:28 Laatste update: 16:43
400

De 192ste editie van de Klassieker is een prooi geworden voor Ajax. Feyenoord leek de eerste zege in de Johan Cruijff Arena sinds 2005 binnen handbereik te hebben, maar Dusan Tadic en Antony beslisten anders: 3-2.

Het begin van de middag was curieus: na een sfeeractie met vuurwerk vlogen enkele spandoeken bij de F-Side in brand, waardoor de Klassieker met vijf minuten vertraging van start ging. Weer acht minuten later viel de eerste goal. Jurriën Timber zocht de aanval, Ajax leed balverlies en Guus Til kon afdrukken. Zijn poging werd nog gekeerd door Andre Onana, maar Luis Sinisterra kopte de rebound binnen: 0-1.

Ajax oogde geschrokken, maar kwam na 24 minuten wel op gelijke hoogte. Eveneens uit een rebound: Ofir Marciano, de vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow, stopte een hard schot van Ryan Gravenberch, maar had geen antwoord op de inzet van Sébastien Haller.

De blijdschap in de Johan Cruijff Arena was van korte duur, want vier minuten stond Feyenoord alweer op voorsprong. Uitgerekend Steven Berghuis ging opzichtig in de fout, waardoor Til vrij kon uithalen. Nu was het wel raak voor de topscorer van Feyenoord: 1-2. Kort voor rust kregen de Rotterdammers nog een droomkans, maar Cyriel Dessers zag Jens Toornstra over het hoofd en schoot de bal voorlangs.

In de tweede helft begonnen de Conference League-minuten te tellen voor Feyenoord, dat twee dagen minder rust had dan Ajax. Met Davy Klaassen voor Edson Álvarez binnen de lijnen kwam Ajax beter in de wedstrijd. Haller dacht het overwicht meteen uit te drukken in de score, maar aan zijn goal ging een overtreding van Tadic vooraf. Ook kopte Jurriën Timber een bal op de lat en miste invaller Brian Brobbey voor open doel.

En toen stond Tadic op. In de 78ste minuut krulde de Ajax-captain een vrije trap achter Marciano in de lange hoek. De Amsterdammers gingen op zoek naar meer - en kregen meer. Antony liet de Johan Cruijff Arena kort voor het einde exploderen met de 3-2. Diep in de blessuretijd kreeg hij nog zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Danny Makkelie voor spelbederf, nota bene terwijl hij werd uitgeroepen tot man of the match.

Door de overwinning staat Ajax weer op vijf punten van achtervolger PSV. De Eindhovenaren trappen om 16.45 uur nog af tegen Fortuna Sittard. Feyenoord heeft elf punten minder dan de koploper en staat nog maar één punt boven FC Twente.