'Mensen liepen met me weg, maar kon toch geen stap omhoog zetten in de Eredivisie'

'Mensen liepen met me weg, maar kon toch geen stap omhoog zetten in de Eredivisie'

18-04-2022 11:39
25

Alfons Groenendijk hoopte na zijn vertrek bij ADO Den Haag een stap omhoog maken in de Eredivisie, maar dat is niet gelukt. De huidige assistent-trainer van Antalyaspor denkt dat dit komt doordat hij een 'slechte netwerker' is.

Groenendijk nam in 2019 ontslag bij ADO, toen de club zeventiende stond in de Eredivisie. In de seizoenen daarvoor presteerde de Leidenaar prima in Den Haag. Groenendijk hoopte dan ook op een stap omhoog in de Eredivisie, maar die kwam er niet. "Ik ben een buitengewoon slechte netwerker, dat roept mijn vrouw ook al jaren", noemt Groenendijk als mogelijke oorzaak tegen Omroep West. "Dat is tegenwoordig wel echt belangrijk."

"Voor mij waren de spelers en de staf altijd het referentiekader", vervolgt de oud-middenvelder. "Daar ging bij mij de meeste tijd in zitten. Dus niet zozeer in het netwerken: hoe komen bepaalde mensen op bepaalde posities terecht? Ik ben daar gewoon niet zo goed in. Nu lees ik ook dat topcoaches warme relaties moeten hebben met hun spelers. Dat is tegenwoordig cursusmateriaal. Ik weet niet beter. Ik doe dat al honderd jaar zo. Overal waar ik gewerkt heb, heb ik een band gehad met mijn spelers en mijn staf. Mensen liepen met mij weg. Op de één of andere manier heb ik toch die stap niet kunnen maken."

Momenteel is Groenendijk bij Antalyaspor actief als de rechterhand van Nuri Sahin. "Met al mijn ervaring heb ik ook een soort mentorrol. We sparren dagelijks over alles. Zo zijn we elke week met de wedstrijden bezig, met beelden, met trainingsintensiteit en met allerlei ideeën die we samen hebben over voetbal. Hij heeft bij grote clubs gespeeld en met grote trainers gewerkt zoals Jürgen Klopp. Daar heeft hij heel veel van geleerd."