Promotie voor Nederlanders in Frankrijk: 'De stad ingegaan, ik was 05.30 thuis'

Promotie voor Nederlanders in Frankrijk: 'De stad ingegaan, ik was 05.30 thuis'

30 april - 10:00 Laatste update: 10:57
9 Reacties

Tim van Duijn

De promotie van Toulouse naar de Ligue 1 heeft een Nederlands tintje: Stijn Spierings en Branco van den Boomen spelen een onmisbare rol in het elftal van de trotse promovendus en melden zich aankomende zomer op het hoogste niveau van Frankrijk. Na de 2-0 zege op Niort van maandagavond kan dat niet meer misgaan. Voor Spierings is de promotie zelfs een beetje onwerkelijk.

Spierings bloeit in Frankrijk op en speelt een belangrijke rol in het elftal van Toulouse. Datzelfde geldt voor Van den Boomen: samen zijn ze het cement tussen de stenen van de Franse club. "Het was gekkenhuis. Rond de 88e minuut van de wedstrijd keek ik om me heen en zag ik al die mensen losgaan. Het was even een besefmomentje voor mij als je ziet waar ik vandaan ben gekomen en waar ik nu sta. Heel speciaal", zegt een dolblije Spierings.

De nacht na de promotie was bijzonder kort. Spierings was the day after een beetje brak, moet hij eerlijk toegeven. Hij moest er alweer vroeg uit om voor de kinderen te zorgen, uitslapen was er dus niet bij. "Ik heb heel weinig geslapen", zegt de oud-middenvelder van AZ, Sparta en RKC Waalwijk. "We zijn met het hele team de stad ingegaan. Ik was om 05.30 uur thuis en dan was ik nog een van de eersten. Voor een maandagavond is dat wel heel laat, ja. Ik denk dat de rest nog steeds dronken is, want het is écht laat geworden. Zo vaak promoveer je niet hè, dus we moeten lekker genieten."

'Andere speler dan in Nederland'
Spierings voelt zich in Frankrijk als een vis in het water, maar het is niet zo dat het Franse voetbal hem per se beter ligt dan het Nederlandse voetbal. "Ik ben wel een hele andere speler dan toen ik in Nederland speelde. Ik ben ouder en heb veel gespeeld de afgelopen jaren, dat is het grote verschil, denk ik. De competitie hier is fysiek en omdat Branco en ik over het algemeen tactisch sterker zijn dan de meeste spelers, kunnen we daarin het verschil maken. Daaraan merk je wel dat het me goed ligt."

Spierings heeft dit seizoen wel flink wat doelpunten in moeten leveren. Vorig jaar maakte hij er tien, nu slechts één. Spierings kan Van den Boomen als schuldige aanwijzen. "Vorig jaar nam ik alle penalty's, dus ik denk dat dat het is, haha. Branco heeft dat van me afgepakt. Maar als hij ze maakt, vind ik het prima."

Spierings tekende in oktober 2020 voor drie jaar bij Toulouse, dat hem ophaalde bij Levski Sofia. Een half jaar na de knotsgekke 4-5 tegen Go Ahead Eagles, die RKC Waalwijk promotie naar de Eredivisie opleverde, kwam hij terecht in Bulgarije, maar die periode duurde slechts acht maanden. "Bij Levski waren er financiële problemen en de club wilde daarom van me af. Rond oktober speelde ik een paar goede wedstrijden bij Levski en in diezelfde periode ging Sangaré van Toulouse naar PSV. Mensen van Toulouse zagen me spelen bij Levski en haalden me naar Frankrijk als zijn opvolger. Toen is het snel gegaan. Sangaré is een mooie naam op te volgen, haha."

Toekomst
Waar de toekomst van Spierings ligt, is nog niet duidelijk. Hij heeft het naar zijn zin bij Toulouse, maar sluit verder niets uit. Spierings gaat zijn laatste contractjaar in. "Ik denk er wel over na. Mijn contract loopt nog één jaar door en er zijn wel clubs die interesse hebben, maar ik heb het ook naar mijn zin bij Toulouse. Ik wil gewoon op het hoogste niveau spelen. Ik ga straks lekker genieten van de zomer en dan leg ik de opties naast elkaar. Ja, ik denk dat ik nog wel een niveautje hoger kan. Aan de andere kant weet je hoe het werkt in de voetballerij: het ene jaar ben je top en het andere jaar misschien wat minder. Je moet ook een beetje geluk hebben, denk ik. Het moet allemaal kloppen en passen, dan denk ik dat ik een volgende stap kan maken. Ik hoop het in ieder geval wel. Ik ben pas 26, dus laten we hopen dat mijn topjaren nu gaan komen. Voor mijn gevoel ben ik een laatbloeier, dus wat dat betreft..."

AZ, Sparta, RKC, Levski Sofia, Toulouse en nu naar de Ligue 1: niet het pad dat menig voetballer bewandelt, maar Spierings bewijst dat het op allerlei manieren kan. "Er zijn meer wegen naar succes. Mijn carrière verloopt wellicht niet zoals sommigen het voor zichzelf uitstippelen: via AZ, naar Ajax en dan naar het buitenland. Maar iedereen kan een mooie carrière opbouwen. Zoals het nu gaat, ben ik heel tevreden en daar gaat het om. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Toulouse is de vierde stad van Frankrijk. Het is er altijd mooi weer, een goede stad om te wonen, veel studenten, jongen mensen, echt leuk. We hebben een leuk team dat veel doet met elkaar. Ik denk dat het belangrijk is dat je echt op je plek zit. Als je niet gelukkig bent, neem je dat mee naar het veld. Dat is gewoon zo. Er zijn weinig spelers die dat los van elkaar kunnen zien."

Maar voor Spierings nadenkt over zijn toekomst, moet er eerst iets anders gebeuren. Het seizoen van Toulouse is al geslaagd, maar moet zijn beslag nog krijgen. Dat kan maandag al gebeuren tegen Rodez. "We staan acht punten voor op de nummer twee en hebben een veel beter doelsaldo, dus als we nog één keer gelijkspelen, zijn we kampioen. Daar gaan we natuurlijk vol voor."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie