Van de Donk wint race tegen klok, EK-winnaars Van Es en Van de Sanden gepasseerd

Van de Donk wint race tegen klok, EK-winnaars Van Es en Van de Sanden gepasseerd

31-05-2022 16:51
13

Bondscoach Mark Parsons heeft bekendgemaakt welke 23 Oranje Leeuwinnen de Europese titel van Nederland mogen verdedigen. Routiniers Kika van Es en Shanice van de Sanden zijn buiten de definitieve selectie gevallen.

De twee waren tijdens het gewonnen EK in 2017 basisspelers, maar staan nu op de standby-lijst. Als één van de 23 geselecteerde speelsters afhaakt, kan deze worden vervangen door bijvoorbeeld Van Es of Van de Sanden. Deze lijst bestaat verder uit Jill Baijings (SGS Essen), Kayleigh van Dooren (FC Twente), Chasity Grant (AFC Ajax), Eredivisie-topscorer Fenna Kalma (FC Twente), Katja Snoeijs (Girondins de Bordeaux) en Jacintha Weimar (Feyenoord).

Daniëlle van de Donk is wél geselecteerd. De middenvelder van Olympique Lyon was maandenlang uit de roulatie met een zware blessure en is pas net terug, maar mag mee naar Engeland. "De terugkeer van Danielle is heel mooi nieuws voor ons allemaal. Zij is zowel binnen als ook buiten het veld een waardevolle kracht voor het team en ik ben onder de indruk van de manier waarop zij in aanloop naar het EK maandenlang keihard, succesvol, aan haar herstel gewerkt heeft", laat Parsons weten via de KNVB-kanalen.

Het door de coronapandemie uitgestelde EK begint op 6 juli. Titelverdediger Nederland speelt in Sheffield en Leigh tegen Zweden, Portugal en Zwitserland: Portugal is op het laatste moment aan het deelnemersveld toegevoegd, na de diskwalificatie van Rusland. Keepsters Daphne van Domselaar en Barbara Lorsheyd en speelsters Esmee Brugts, Kerstin Casparij, Cailtin Dijkstra, Damaris Egurrola, Romée Leuchter en Marisa Olislagers kunnen debuteren op een eindtoernooi.