Spelersrapport: alleen maar voldoendes bij Oranje, drietal spant de kroon

Spelersrapport: alleen maar voldoendes bij Oranje, drietal spant de kroon

03-06-2022 22:44
181

Het Nederlands elftal heeft vrijdag in het hol van de leeuw een fraaie zege geboekt op België. Oranje won het Nations League-duel met liefst 1-4. VoetbalPrimeur deelt dan ook klinkende rapportcijfers uit aan de ploeg van bondscoach Louis van Gaal.

Jasper Cillessen – 7,5: Hij zag al snel een bal van Castagne op de lat eindigen, maar het was geen voorbode voor wat nog komen zou. Pas bij een geruststellende voorsprong kreeg Cillessen wat meer te doen en weerde hij zich met verve, al moest hij in de slotseconden toch nog een keer capituleren.

Jurriën Timber – 8: Ook in Oranje is Timber onverstoorbaar. Hij zat er fel op bij Eden Hazard, die een paar keer in bescherming werd genomen door de scheidsrechter. De jonge Ajacied hield de Belgische aanvaller met opvallend gemak onder de duim.

Virgil van Dijk – 7,5: Van Dijk was weer sterk in het hart van de Oranje-defensie. De aanvoerder ruimde een paar keer goed op, zowel over de grond als door de lucht.

Nathan Aké – 7: Hij leek pittige duels te mogen uitvechten met Romelu Lukaku, maar na een onderling duel ging de Belg al na 25 minuten geblesseerd naar de kant. Aké kwam – met of zonder Lukaku – niet in de problemen.

Denzel Dumfries – 7,5: In defensief opzicht leek hij een paar keer niet helemaal bij de les, maar Dumfries droeg aanvallend weer zijn steentje bij met een paar goede voorzetten. In de rebound pikte hij zijn doelpuntje mee, zoals hij ook bij Inter al een paar keer deed.

Steven Berghuis – 8: Berghuis had een paar goede onderscheppingen en creëerde zo onder meer een grote kans voor zichzelf. De afronding was minder, maar zijn passes waren fraai. Zo ook de assist op Memphis bij de 0-2.

Davy Klaassen – 6,5: Klaassen kreeg een kans in de basis en vertolkte vooral een dienstbare rol. Zijn rol aan de bal was namelijk klein, maar de wisselwerking met zijn ploeggenoten, en met name Berghuis, verliep wel redelijk. Zijn diepgang is een pluspunt in deze samenstelling.

Frenkie de Jong – 8,5: Het is prijzenswaardig hoeveel energie De Jong in wedstrijden stopt. Meer dan eens smoorde hij gevaar in de kiem. Ook aan de bal was de controleur weer soeverein. Dat moeten ze bij Barcelona toch ook zien.

Daley Blind – 8: Als wingback is het gebrek aan snelheid soms een dingetje, maar Van Gaal wil Blind er vooral bij hebben vanwege zijn kwaliteiten aan de bal. De Ajax-routinier bewees het gelijk van de bondscoach. Hij was zelf dicht bij een goal en kreeg twee assists achter zijn naam.

Steven Bergwijn – 8,5: Viel tijdens de vorige interlandperiode al in positieve zin op en weer was Bergwijn belangrijk. Hij brak de ban en de goal was bovendien wel heel fraai. De Belgen hadden de handen vol aan de Spurs-bankzitter.

Memphis Depay – 8,5: Als een duveltje uit een doosje was hij kort na rust weg. Memphis schoot ook de 0-4 nog binnen, waardoor hij nu op 41 interlandgoals staat. De voorhoede van Oranje staat.

Invallers
Matthijs de Ligt - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Teun Koopmeiners - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Louis van Gaal – 8: ook Louis van Gaal mag delen in de feestvreugde. Zijn tactische plan pakte goed uit en de Belgen werden verrast door de positionele vrijheden bij Oranje. Daarom draagt de zege ook de handtekening van de keuzeheer, die weer een flink stukje wijzer is geworden richting het WK.