Oranje op rapport: debutant Schouten blinkt uit, ook vier onvoldoendes

Oranje op rapport: debutant Schouten blinkt uit, ook vier onvoldoendes

08-06-2022 22:39 Laatste update: 23:00
236

Wales-Nederland kabbelde eigenlijk anderhalve minuut lang voort en leek dankzij Teun Koopmeiners in 0-1 te eindigen. En toen brak de extra tijd aan: 1-1 via Rhys Norrington-Davies, 1-2 via Wout Weghorst. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Mark Flekken – 5: Collega Jasper Cillessen kreeg vrijdag tegen België meer kans om zich te onderscheiden, voor Flekken was deze wedstrijd in Cardiff geen graadmeter. De eerste serieuze kans diende zich in de extra tijd aan en leverde direct een doelpunt op: pech voor de Limburger, die echter geen goede zaken heeft gedaan met het oog op het WK.

Jordan Teze – 5,5: De PSV'er kreeg zijn kans op de sterkst bezette Oranje-positie, maar werd na drie minuten al gefopt door Leeds United-aanvaller Daniel James, met een gele kaart tot gevolg. Het was een vrij dure inschattingsfout: aan de bal liet hij nog wel wat aardige dingen zien, maar Teze kon eigenlijk geen moment vrijuit spelen. Al bleef hij uiteindelijk wel overeind tegen het matige Wales.

Stefan de Vrij – 6,5: Na 67 minuten deed hij wat hij zo goed kan: Teze moest de rappe James laten gaan en Wales dreigde gevaarlijk te worden, maar de ijzig kalme De Vrij las de situatie, stapte op precies het juiste moment in en haalde de angel uit de aanval. Verder werd hij verdedigend niet veel op de proef gesteld en kon hij niet voor een gestroomlijnde opbouw van achteruit zorgen.

Matthijs de Ligt – 6: Drie minuten na rust schoof hij in en dook hij opeens als linksbuiten op. Oranje heeft centraal achterin zo'n groot luxeprobleem dat één van de meest getalenteerde stoppers ter wereld op een plek moet spelen, waar hij zich duidelijk niet thuis voelt. Op zijn spel viel heel weinig aan te merken, maar misschien loont het nog de moeite om De Ligt rechts of centraal achterin te zetten?

Hans Hateboer – 5: De vleugelverdediger van Atalanta Bergamo zorgde voor de hoogtepunten van een verder vrij matte eerste helft. Twee keer dreigde Norrington-Davies hem eruit te sprinten, twee keer reageerde Hateboer met een perfecte sliding. Diezelfde Norrington-Davies legde hem in de extra tijd echter pijnlijk in de luren, met de 1-1 tot gevolg. In aanvallend opzicht had hij ook weinig bij te dragen, zeker als je hem vergelijkt met concurrent Denzel Dumfries.

Jerdy Schouten – 7,5: NOS-analist Rafael van der Vaart had bij rust genoeg gezien. "De potentie straalt van die jongen af, ééntje voor de toekomst." Schouten moest duidelijk wennen aan zijn nieuwe ploeggenoten, maar groeide na rust in zijn rol en bewees dat hij een man is om in de gaten te houden. Met een keurige strakke inspeelpass op Koopmeiners leidde hij de eerste treffer van de avond in.

Teun Koopmeiners – 6: Voor rust ontpopte hij zich tot verdeelstation voor de verdediging, maar Koopmeiners kon nauwelijks voor tempo in de aanvallen zorgen. Een honderd procent geslaagde interland was het dus niet, maar zijn doelpunt nemen ze hem niet meer af.

Tyrell Malacia – 7: Zonder directe tegenstander om zich in vast te bijten – wat Malacia uiteraard als geen ander kan – moest hij vooral op zijn positionering letten. Dat lukte Malacia vrij aardig, bovendien leverde hij in de extra tijd een panklare voorzet op Weghorst af.

Noa Lang – 5: Op zijn eigen plek was de ruimte klein en de bewaking strak, waardoor Lang steeds vaker de bal ging halen. De smaakmaker van – nu nog – Club Brugge wilde graag en probeerde af en toe iets avontuurlijks, maar het was niet zijn avond.

Wout Weghorst – 6,5: Hij wil komend seizoen liever niet met Burnley in het Championship spelen. In Cardiff kreeg hij een voorproefje van wat hem te wachten staat als het niet van een transfer komt: tien minuten voor tijd liep hij een hoofdwond op na het zoveelste luchtduel. Maar Weghorst beet door en tekende in minuut 93 voor de schitterende 1-2.

Cody Gakpo – 4,5: Zijn wedstrijd zat er na drie van de vier kwarten op. Dreiging was er genoeg, maar eigenlijk vielen alle balletjes net verkeerd voor Gakpo: we zijn benieuwd naar de evaluatie van deze interland bij de geïnteresseerde Premier League-clubs.

Invallers
Frenkie de Jong – 6: Viel na 67 minuten in voor debutant Schouten en speelde op sobere wijze de wedstrijd uit. De Jong hoeft zich, zeker na België-uit, allang niet meer te bewijzen als basisspeler en straalde vooral uit dat hij het gewoon leuk vond om nog een paar minuutjes mee te ballen.

Steven Bergwijn – 6,5: Kwam er tegelijkertijd in voor Gakpo en trok meteen het spel naar zich toe. Overbodig bij Tottenham Hotspur, maar het mannetje bij de nationale ploeg: Oranje schakelde meteen een tandje bij toen Bergwijn zich ermee ging bemoeien.

Bruno Martins Indi – x: Maakte in de slotfase zijn Oranje-rentree als vervanger van De Ligt en speelde te kort voor een beoordeling.

Guus Til - x: Viel in de extra tijd in voor Lang en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Louis van Gaal – 6: Hij wisselde alle elf zijn basisspelers en geef hem eens ongelijk. Van Gaal houdt zijn hele selectie fit én scherp, bovendien weet hij welke spelers uit zijn B-team de beoogde basis kunnen bedreigen. En uiteindelijk was het ook genoeg om probleemloos van Wales' B-team te winnen.